Președintele Senatului, Nicolae Ciucă, fost ministru al Apărării, afirmă că România are nevoie să încheie un acord cu Ucraina, acord care să-i permită să deschidă focul pentru a doborî dronele care vin spre România dinspre Ucraina.
Un acord similar a fost deja semnat între Polonia și Ucraina, precizează generalul (r) Nicolae Ciucă. Fostul ministru al Apărării a prezentat acest punct de vedere într-o postare pe Facebook, în seara de 9 septembrie 2024.
"Rusia continuă provocările la adresa țărilor NATO. Serviciile secrete ale aliaților noștri au identificat deja multiple încercări de a ataca obiective din Regatul Unit, Polonia, Estonia sau Cehia, folosind cetățeni angajați din țări terțe ca forță contractată pentru acte de sabotaj. Dronele lansate de pe teritoriile controlate de armata lui Putin au încălcat spațiul aerian al României și Letoniei săptămâna aceasta.
Ce trebuie să facem?!
Acordul dintre Polonia și Ucraina din iunie trebuie să fie un model pentru toți vecinii Ucrainei de pe flancul estic al NATO, permițându-le să doboare dronele și rachetele rusești care vin în direcția lor. Trebuie să protejăm oamenii care locuiesc aproape de granițele noastre cu mult înainte ca amenințările să ajungă la ei. Avem nevoie de un acord similar cu Ucraina.
Trebuie să înceapă de urgență audieri și analiză în comisiile de specialitate din Parlament, iar la audieri să fie invitat inclusiv Șeful Apărării. De asemenea este nevoie de revederea procedurilor la nivel Aliat pentru misiunile de Poliție Aeriană Întărită. Toate acestea trebuie să se desfășoare înainte să se întâmple o situație similară sau chiar mai gravă", a scris Nicolae Ciucă pe Facebook.
Declarația lui Ciucă vine după ce Elena Lasconi, candidată la președinția României, a acuzat autoritățile politice și militare ale României că nu sunt capabile să gestioneze incidentele legate de dronele, provenite din războiul Rusia - Ucraina, care ajung accidental în spațiul aerian al României.
"Doamna Lasconi și-a exprimat dorința de a vedea politicieni serioși care iau decizii complicate. Reacția ei la amenințările de la granițele noastre arată clar că nu face parte dintre aceștia. Crearea de panică fără o evaluare detaliată a situației este un semn de populism superficial, nu de leadership adevărat.
Mai ales în contextul funcției pe care vrea să o obțină, e crucial să înțeleagă cum funcționează domeniul apărării, deoarece pașii greșiți pot provoca mai mult decât o simplă situație penibilă, pot afecta grav securitatea noastră", susține Nicolae Ciucă.
Sa fie slugarnicie fata de SUA... Vezi tot