Agenția pentru Siguranța Aviației a Uniunii Europene (EASA) a recomandat companiilor aeriene să nu folosească spațiul aerian rusesc pentru zboruri din cauza riscului de incidente legate de război. Recomandarea este valabilă până la 31 iulie 2025, dar poate fi revizuită mai devreme dacă este necesar, informează pravda.ua.
Recomandarea vine ca urmare a prăbușirii unui avion al Azerbaijan Airlines luna trecută. Se crede că prăbușirea aeronavei, în urma căreia au murit 38 de persoane, a fost cauzată de focuri trase de apărarea antiaeriană rusă asupra dronelor ucrainene.
„Conflictul în curs de desfășurare în urma invaziei rusești din Ucraina prezintă riscul ca aeronavele civile să fie țintite în mod neintenționat în spațiul aerian al Federației Ruse din cauza unor posibile deficiențe de coordonare civil-militară și a potențialului de identificare greșită”, a declarat Agenția Uniunii Europene pentru Siguranța Aviației (EASA).
„EASA recomandă să nu se opereze în spațiul aerian al Federației Ruse, situat la vest de longitudinea 60° Est, la toate altitudinile și nivelurile de zbor”.
Spațiul aerian rusesc este deja închis pentru companiile aeriene din UE. Alerta se aplică operatorilor din țările terțe autorizați de EASA.
Avionul Azerbaidjan Airlines, care se deplasa de la Baku la Groznîi, în Cecenia, și-a schimbat cursul și s-a prăbușit în Kazahstan la 25 decembrie.
Mai multe rapoarte și declarații oficiale ale Azerbaidjanului au atribuit dezastrul unei rachete lansate de un sistem rusesc de apărare antiaeriană Panțir-S.
Președintele rus Vladimir Putin, care a menținut legături strânse cu Azerbaidjanul, a prezentat condoleanțe în timpul unei convorbiri telefonice din 28 decembrie, dar nu a recunoscut responsabilitatea Rusiei.
Președintele azer Ilham Aliyev a criticat modul în care Rusia a gestionat incidentul, acuzând agențiile sale de ascunderea dovezilor și de promovarea unor „versiuni absurde” ale evenimentelor.
De asemenea, Aliyev a reproșat Rusiei că nu și-a închis spațiul aerian în apropiere de Groznîi și a subliniat coordonarea deficitară dintre serviciile aviației militare și civile ca factori care au contribuit la tragedie.