Echipa președintelui ales al SUA, Donald Trump, poartă discuții cu actualul șef al Casei Albe, Joe Biden, și cu oficiali ucraineni cu privire la o posibilă încetare a războiului dintre Ucraina și Rusia. Cu toate acestea, Kievului nu i s-a oferit încă niciun plan specific pentru o soluționare pașnică, relatează NBC News, citând surse proprii.
Potrivit NBC News, discuțiile sunt în curs de desfășurare între părți, dar opiniile lor cu privire la situația din Ucraina diferă semnificativ. În ciuda promisiunilor lui Trump de a pune capăt războiului înainte de inaugurarea sa la 20 ianuarie 2025, nu se cunosc încă acțiuni concrete. În declarațiile sale publice, el a făcut apel la pace cu Rusia, dar a sugerat și posibilitatea de a reduce ajutorul militar acordat Ucrainei sau de a restricționa utilizarea de către Kiev a rachetelor americane cu rază lungă de acțiune împotriva țintelor din Rusia.
Rămâne neclar dacă echipa Trump a reușit să convingă conducerea rusă să pună capăt războiului. De asemenea, nu este clar dacă au existat contacte directe între Trump și Kremlin. În același timp, surse apropiate Kievului afirmă că oficialilor ucraineni nu le-a fost prezentată încă nicio propunere pentru o soluționare pașnică.
Ucraina și partenerii săi internaționali sunt îngrijorați de Trump, deoarece se tem că acesta ar putea acuza Kievul de prelungirea conflictului. Cu toate acestea, potrivit surselor NBC News, Trump însuși înțelege probabil că principalul obstacol în calea păcii nu este Ucraina, ci acțiunile Rusiei.
Experții, precum fostul ambasador al SUA în Ucraina, John Herbst, remarcă faptul că, în prezent, nu există niciun semn care să indice disponibilitatea dictatorului rus Vladimir Putin de a face concesii sau de a-și schimba obiectivele strategice, inclusiv dorința sa de a controla Ucraina. În plus, este puțin probabil ca Rusia să fie de acord cu un armistițiu în timp ce armata ucraineană își menține pozițiile în regiunea Kursk.
Potrivit surselor jurnaliștilor, echipa lui Trump ar putea lua în considerare renunțarea la perspectiva aderării Ucrainei la NATO ca un posibil compromis pentru a implica Rusia în negocieri. În schimb, Ucrainei i se pot oferi garanții de securitate din partea membrilor individuali ai Alianței.
Un oficial al administrației Biden a avertizat că un astfel de acord ar fi o greșeală strategică. Acesta ar putea consolida poziția Rusiei și ar putea justifica, de fapt, invazia sa din Ucraina, a declarat oficialul.
Trump s-a întâlnit cu Volodimir Zelenski și cu președintele francez Emmanuel Macron la Paris sâmbătă, 7 decembrie. După întâlnire, președintele ales al SUA a declarat că Rusia și Ucraina ar trebui să înceteze imediat focul și să înceapă negocierile. Potrivit acestuia, îl cunoaște „bine” pe dictatorul rus Vladimir Putin și „este timpul să acționeze”. În replică, Zelenski a emis o declarație în care afirmă că, în primul rând, ar trebui să fie vorba despre garanții efective de pace, deoarece „războiul nu poate fi încheiat cu o bucată de hârtie și câteva semnături”.