Rusia este pe cale să cunoască o încetinire economică intensă din cauza lipsei semnificative de forță de muncă și a constrângerilor impuse sectoarelor-cheie care au susținut creșterea până acum, relatează Bloomberg.
Resursele de forță de muncă sunt practic secătuite, în timp ce concurența dintre armată și mediul de afaceri pentru recruți devine mai acerbă, scrie publicația.
Acest lucru este de natură să limiteze creșterea viitoare a industriilor legate de apărare. Sectorul bancar și cel al construcțiilor nu mai sunt protejate de impactul ratelor ridicate ale dobânzilor, deoarece guvernul închide programele ipotecare subvenționate de stat.
În ciuda creșterii PIB-ului Rusiei cu 4% în primul trimestru al anului, acesta va încetini probabil la 2% în ultima jumătate a anului și va atinge 0,5% - 1,5% în 2025, spune Alex Isakov, economist specializat pe Rusia la Bloomberg Economics.
Creșterea masivă a cheltuielilor guvernului pentru a finanța războiul din Ucraina a provocat supraîncălzirea economiei Rusiei la un nivel pe care nu l-a mai văzut de dinainte de criza financiară globală din 2008, a declarat guvernatorul Băncii Rusiei, Elvira Nabiullina, în comentariul său pentru Bloomberg.
"Rezervele de forță de muncă și capacitatea de producție sunt aproape epuizate", a spus Nabiullina.
Ca urmare a invaziei la scară largă, cheltuielile Rusiei pentru apărarea națională au crescut de la 3,6 trilioane de ruble (51 miliarde de dolari) în 2021 la 6,4 trilioane de ruble (75 miliarde de dolari) în 2023 și se așteaptă să crească la 10,8 trilioane de ruble (120 miliarde de dolari), sau 29,4% din buget, în 2024.
În februarie 2024, serviciile secrete americane au estimat că, de la începutul invaziei la scară largă, Rusia a cheltuit până la 211 miliarde de dolari pentru operațiunile militare din Ucraina. Războiul va costat Rusia până la 1,3 trilioane de dolari în creștere economică pierdută până în 2026, a declarat o sursă confidențială din cadrul serviciilor de informații americane într-un comentariu pentru Reuters.