Emmanuel Macron anunță că vrea să se întoarcă în Ucraina: „De fiecare dată, am avut grijă să am o abordare utilă”

Luni, 24 Aprilie 2023, ora 22:17
1480 citiri
Emmanuel Macron anunță că vrea să se întoarcă în Ucraina: „De fiecare dată, am avut grijă să am o abordare utilă”
Emmanuel Macron i-a promis lui Zelenski că anexarea regiunilor ucrainene nu va rămâne nepedepsită FOTO president.gov.ua

Preşedintele francez Emmanuel Macron a transmis luni, 24 aprilie, că vrea să se întoarcăîn Ucraina săptămânile sau lunile următoare, atunci când va fi ”momentul potrivit” pentru a fi ”util”, relatează AFP.

El reacţiona, astfel, la o conferinţă de presă, la Ostende, în Belgia, la un summit al Mării Nordului, în urma unor declaraţii polemice, vineri, ale ambasadorului Chinei în Franţa.

Întrebat la postul LCI despre regiunea ucraineană Crimeea, anexată în 2014 de Moscova, ambasadorul a negat vineri seara suveranitatea fostelor republici sovietice.

”Cred că nu e treaba unui diplomat să folosească acest tip de limbaj”, a reacţionat luni Emmanuel Macron, în marja summitului de la Ostende.

”Aşadar, (îmi exprim) solidaritatea deplină cu ţările care au fost atacate în lectura istoriei şi frontierelor lor”, a declarat el.

O ”ABORDARE UTILĂ”

”Evident, mă voi întoarce în săptămânile următoare, lunile următoare, imediat ce vom fi definit împreună cu partenerii noştri europeni şi preşedintele (ucrainean Volodimir) Zelenski momentul potrivit, în Ucraina”, a declarat şeful statului francez.

”De fiecare dată, am avut grijă să am o abordare utilă, adică să fiu prezent în Ucraina pentru a aduce rezultate sau în momente care erau decisive”, a adăugat el, subliniind că a discutat, la jumătatea lui aprilie, cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski.

Şeful statului francez a vizitat o singură dată Ucraina după invazia rusă, în iunie, împreună cu cancelarul german Olaf Scholz, premierul italian de atunci Mario Draghi şi preşedintele român Klaus Iohannis.

El l-a primit pe preşedintele ucrainean la Paris, la începutul lui februarie, împreună cu Olaf Scholz.

Emmanuel Macron a amintit presei internaţionale că a discutat la telefon cu Volodimir Zelenski la 15 aprilie.

”Aşa cum ştiţi, am discutat la telefon acum zece zile cu preşedintele Zelenski, pentru a face bilanţul livrărilor noastre de muniţie şi armament şi pentru a-i prezenta discuţiile pe care le-am purtat în China”, a declarat el.

”Am discutat timp de aproape o oră şi jumătate cu preşedintele francez Emmanuel Macron (...). Rezultatele vizitei recente a preşedintelui Macron în China au fost evocate”, a anunţat Zelenski pe Telegram.

Preşedintele francez a provocat un val de indignare la finalul vizitei sale de stat în China, după ce a declarat că Uniunea Europeană (UE) nu ar trebui să se alinieze în mod automat Statelor Unite sau Chinei în cazul unui război privind Taiwanul.

El a declarat ulterior că a fi ”aliatul” Statelor Unite nu înseamnă a fi ”vasal”.

Zelenski le bate iar obrazul partenerilor: Avem nevoie de decizii. Doar suficiente sisteme de apărare aeriană şi avioane de luptă pot alunga aviaţia rusă
Zelenski le bate iar obrazul partenerilor: Avem nevoie de decizii. Doar suficiente sisteme de apărare aeriană şi avioane de luptă pot alunga aviaţia rusă
Preşedintele Ucrainei Volodimir Zelenski a declarat că anul acesta nu poate fi doar un an de discuţii, ţara sa având nevoie de decizii ale partenerilor săi. El a argumentat că doar...
O fostă republică sovietică se rupe de Rusia: Aliat al Occidentului în curtea din spate a lui Putin
O fostă republică sovietică se rupe de Rusia: Aliat al Occidentului în curtea din spate a lui Putin
În timp ce atenția internațională s-a concentrat asupra războaielor din Ucraina și Orientul Mijlociu, cu temeri privind un conflict între Iran și Israel, în Caucaz se desfășoară o...
#razboi Ucraina, #Emmanuel Macron, #Volodimir Zelenski, #vizita Ucraina, #presedinta franta , #Razboi Ucraina