Războiul lui Putin se apropie de borna de 900 de zile, iar experții americani de la Institutul pentru Studierea Războiului (ISW), un think tank din Washington anunță că eșecul armatei Rusiei se adâncește, în ciuda faptului că în anul 2024 ea a cucerit 1.246 de kilometri pătrați, conform unei analize AP. Obiectivul major al lui Putin, de a cuceri toată Ucraina a fost ratat, iar ”o nouă ofensivă de vară este puțin probabilă din cauza constrângerilor legate de armament și forța de luptă”.
La rândul său, Andrei Yusov, purtătorul de cuvânt la Serviciului de informații militare (GRU) din Ucraina a confirmat faptul că ”repetarea unei ofensive ample a Rusiei de-a lungul întregii linii a frontului, ca în februarie 2022, este exclusă deocamdată”, potrivit Newsweek.
Când Moscova și-a lansat invazia pe scară largă a Ucrainei în februarie 2022, Kremlinul și-a extins rapid raza de acțiune în părți din regiunile Donețk și Lugansk care se aflau sub control separatist până în zonele din nordul și estul Ucrainei. Moscova deține, de asemenea, Crimeea, o peninsulă din sudul Ucrainei continentale, din 2014.
Ucraina și-a recuperat teritoriul, inclusiv în regiunea de nord-est Harkov, într-o contraofensivă fulger în toamna anului 2022. Cu toate acestea, Rusia a câștigat încet, dar constant teritoriu în estul Ucrainei, revendicând orașul Avdiivka din Donețk în februarie 2024 și deplasându-se spre vest în lunile de după acest succes.
Forțele Moscovei s-au îndreptat către orașul strategic defensiv Pokrovsk, iar Ucraina a raportat în mod constant cele mai aprige ciocniri de-a lungul acestei secțiuni a liniei frontului.
Duminică, Ministerul rus al Apărării a declarat că forțele sale au capturat Novoselivka Persha, o așezare la vest de Avdiivka și la sud-est de Pokrovsk. La începutul lunii mai, Rusia a lansat o ofensivă transfrontalieră în regiunea Harkov. Ucraina a declarat rapid că deschiderea unui nou front a fost concepută pentru a-și scoate resursele vitale departe de confruntările din est.
Cu toate acestea, la sfârșitul lunii iulie, Institutul pentru Studiul Războiului (ISW), un think tank cu sediul în SUA, a declarat că armata rusă „este puțin probabil să lanseze o nouă operațiune ofensivă de vară din cauza constrângerilor de armament și forță de luptă”.
Moscova a continuat cu un efort „localizat” în vestul regiunii Donețk a Ucrainei la sfârșitul lunii, dar „probabil să nu aibă capacitatea operațională mai largă de a organiza o operațiune ofensivă separată reînnoită în regiunea Donețk sau în altă parte pe front în această vară”, a evaluat ISW.
Această evaluare este în general corectă, a fost de acord Nick Reynolds, cercetător în domeniul războiului terestru la think tank-ul Royal United Services Institute (RUSI) din Londra. Dar situația este „fragilă pentru ambele părți” și „foarte imprevizibilă”, a declarat el.
Analiștii și oficialii spun că Moscova duce un război de uzură, sperând să distrugă avioanele de luptă ale inamicului și rezervele de echipamente ale Kievului înainte ca Kremlinul să rămână fără resurse proprii.
Descoperire după 30 de ani de cercetări: Alimentele care scurtează cu mulți ani viața VIDEO
În timp ce informațiile occidentale indică faptul că Rusia a primit provizii de la aliați precum Iranul, China și Coreea de Nord, Moscova și-a pus rapid și industria de apărare pe picior de război și s-a sprijinit pe stocuri vaste de echipamente sovietice aflate sub control.
Câștigurile Rusiei au fost alimentate de numărul mare de victime în rândul personalului său, iar în ultimele luni, Ucraina a raportat frecvent că peste 1.000 de luptători ai Moscovei sunt răniți sau sunt uciși în fiecare zi. Estimările de la Kiev arată că Rusia este capabilă să atragă în fiecare lună aproximativ 30.000 de noi recruți în armată.
Ucraina primește un ajutor semnificativ de la susținătorii săi occidentali, inclusiv vehicule militare. Dar, în ciuda declarațiilor publice de angajamente ferme față de Kiev din partea NATO, există întrebări stringente cu privire la viitorul livrărilor de ajutoare militare în cazul în care fostul președinte Donald Trump ar obține victoria la alegerile din SUA de la sfârșitul acestui an.
Cu toate acestea, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a confirmat duminică că avioanele de luptă F-16, donate de cel puțin una dintre țările susținătoare a Kievului, erau deja operaționale, după câteva zile de rapoarte care sugerau că aeronavele ar fi sosit. Kievul speră să folosească avioanele de fabricație americane avansate pentru a împiedica eforturile Rusiei și pentru a-și consolida apărarea antiaeriană.
curios... Vezi tot
unii vor sa-i faca competitie... Vezi tot