Europa ar putea permite importul de cereale modificate genetic, afirmă un oficial spaniol

Marti, 08 Martie 2022, ora 09:56
1825 citiri
Europa ar putea permite importul de cereale modificate genetic, afirmă un oficial spaniol
Ucraina este principalul furnizor de porumb şi ulei de floarea soarelui pentru Spania FOTO Pixabay

Embargoul privind importul de cereale modificare genetic din SUA şi America Latină ar putea fi ridicat temporar de către Uniunea Europeană pentru a sprijini fermierii care suferă perturbări de aprovizionare ca urmare a războiului din Ucraina, a declarat ministrul spaniol al Agriculturii Luis Planas, citat de Bloomberg.

De asemenea, Spania şi Franţa au propus o excepţie pentru produsele agricole cu urme de ierbicide pentru a creşte stocurile şi a găsi surse alternative de aprovizionare, în principal pentru porumb, care este un ingredient cheie pentru producţia de nutreţuri animale. Invadarea Ucrainei, unul dintre cei mai mari producători mondiali de cereale, a provocat un şoc pe pieţele de materii prime în condiţiile în care preţul alimentelor este deja la un nivel record.

"Acesta este un semnal de alarmă pentru noi să ne gândim cum anume vom avea capacitatea de a asigura securitatea alimentară pentru cei 450 de milioane de cetăţeni ai noştri. Avem nevoie ca UE să adauge flexibilitate la normele privind importurile de cereale", a declarat Luis Planas într-un interviu pentru Bloomberg News.

Dacă vor fi adoptate, aceste măsuri ar reprezenta o modificare importantă în strategia "De la fermă, la farfurie" care include obiective precum creşterea producţiei organice şi reducerea utilizării pesticidelor. Această strategie a dat naştere la îngrijorări că ar putea diminua producţia agricolă în unul din cei mai mari producători mondiale de produse agro-alimentare.

Luis Planas a subliniat că orice importuri de cereale modificate genetic vor avea nevoie de aprobarea autorităţilor UE iar la rândul lor statele membre ar putea decide dacă le autorizează sau nu.

Oficialul spaniol a mai spus că UE ar trebui să adauge ţinte cu privire la producţia de proteine vegetale şi îngrăşăminte, în cadrul strategiei sale pe termen lung. De asemenea, Planas a spus că Spania propune şi creşterea producţiei de cereale prin limitarea rotaţiei culturilor şi utilizarea pârloagelor.

Cu toate acestea, importurile sunt cruciale pentru că va mai dura câţiva ani până când Europa va deveni auto-suficientă în aprovizionarea cu proteine vegetale, a spus Planas. SUA şi Argentina nu sunt singurele pieţe care ar putea acoperi nevoile actuale ale Europei a estimat Planas, adăugând că situaţia evoluează pozitiv.

Ucraina este principalul furnizor de porumb şi ulei de floarea soarelui pentru Spania, furnizând aproape 30%, respectiv 62% din cele două produse, conform datelor oficiale. Planas a dezvăluit că Spania a importat deja aproximativ 1,9 milioane de tone de porumb pentru a-şi aproviziona industria cărnii pentru cel puţin 45 de zile şi poate acoperi scăderea importurilor de floarea soarelui prin producţia locală de ulei de măsline. Însă importurile din alte destinaţii şi înlocuirea uleiului de floarea soarelui cu ulei local de măsline ar putea majora preţurile la alimente într-o ţară care se confruntă cu cea mai ridicată inflaţie din ultimii 33 de ani.

Citește și:
Câți români au cerut pastilele de iodură de potasiu, necesare într-un eventual atac nuclear. Campania lui Rafila pare să nu aibă succesul dorit
Câți români au cerut pastilele de iodură de potasiu, necesare într-un eventual atac nuclear. Campania lui Rafila pare să nu aibă succesul dorit
Ministrul Sănătății a cumpărat 30 de milioane de pastile de iodură de potasiu care sunt necesare persoanelor până în 40 de ani, însă a distribuit doar o mică parte din această...
Un nou pod peste Tisa va lega România de Ucraina. La cât se ridică investiția
Un nou pod peste Tisa va lega România de Ucraina. La cât se ridică investiția
România va avea un nou punct de trecere a frontierei, la granița cu Ucraina, țară aflată în plin război cu Rusia. Noua rută, construită peste Tisa, permite schimburile comerciale și...