Țările europene lucrează în secret la un plan de trimitere de trupe în Ucraina

Duminica, 16 Februarie 2025, ora 03:30
7228 citiri
Țările europene lucrează în secret la un plan de trimitere de trupe în Ucraina
Soldatii britanici FOTO Facebook/HM Armed Forces

Un grup de țări europene lucrează în liniște la un plan de trimitere de trupe în Ucraina pentru a ajuta la aplicarea oricărui acord de pace viitor cu Rusia, scrie AP. În fruntea acestor eforturi se află Regatul Unit și Franța.

Există încă puține detalii despre asta. Țările participante la discuție nu vor să renunțe și să acorde marje de manevră președintelui rus Vladimir Putin dacă acesta acceptă negocierile pentru a pune capăt războiului pe care l-a început în Ucraina.

Europenii au început să studieze problema tipului de forță care ar putea fi necesară în urmă cu aproximativ un an. Dar sentimentul de urgență a crescut pe fondul îngrijorărilor că președintele american Donald Trump ar putea trece peste deciziilor lor, și posibil peste cele ale Ucrainei, pentru a încheia un acord cu Putin.

Multe întrebări rămân fără răspuns, dar una este deosebit de presantă: ce rol, dacă este cazul, pot juca Statele Unite? În decembrie 2024, după alegerea lui Trump, dar înainte ca acesta să preia funcția, un grup de lideri și miniștri s-au întâlnit cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski la reședința secretarului general al NATO, Mark Rutte, la Bruxelles. Aceștia au venit din Regatul Unit, Danemarca, Franța, Germania, Italia, Țările de Jos și Polonia. Au fost prezenți, de asemenea, oficiali la nivel înalt ai Uniunii Europene.

Discuțiile s-au bazat pe ideea lansată de președintele francez Emmanuel Macron la începutul anului 2024 privind o posibilă desfășurare de trupe străine în Ucraina. Deși președintele francez s-a aflat inițial izolat în arena europeană din cauza acestei idei, planul său a câștigat ulterior popularitate.

Cu toate acestea, în mare măsură, felul în care vor arăta aceste forțe și cine va participa la ele va depinde de termenii oricărui acord de pace, și nu numai. Italia, de exemplu, are restricții constituționale cu privire la utilizarea forțelor sale armate. Țările de Jos au nevoie de undă verde din partea parlamentului, la fel ca Germania, a cărei poziție s-ar putea schimba după alegerile din 23 februarie. Polonia este prudentă, având în vedere dușmănia sa de lungă durată cu Ucraina, care datează din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, scrie AP.

„Suntem într-un stadiu foarte incipient”

„Suntem într-un stadiu foarte incipient”, a declarat pentru Associated Press ministrul estonian al apărării, Hanno Pevkur, în marja Conferinței de securitate de la Munchen.

Potrivit acestuia, în ciuda diferitelor discuții și zvonuri, este „extrem de important” pentru aliații europeni să înțeleagă cum va arăta linia de contact din Ucraina înainte de a elabora un plan. Dacă Rusia și Ucraina își reduc forțele de-a lungul liniei de front la „câteva mii” de trupe de fiecare parte, a spus Pevcur, „nu ar fi o problemă pentru Europa să fie și ea acolo”. El a adăugat că va fi mult mai dificil dacă conflictul este încă „în fierbere”.

Componența și rolul forțelor vor fi determinate de tipul de acord de pace care poate fi încheiat. Dacă Rusia și Ucraina pot conveni asupra termenilor în timpul negocierilor, este probabil că vor fi necesare mai puține măsuri de securitate și o forță mai mică.

Dar experții și oficialii avertizează că, în circumstanțele actuale, europenii ar trebui să desfășoare un contingent puternic și mare, nu o echipă de menținere a păcii precum Căștile Albastre ale Organizației Națiunilor Unite.

„Trebuie să fie o forță reală, astfel încât rușii să știe că dacă o vor testa vreodată, vor fi zdrobiți. Și puteți fi siguri că Rusia o va testa. Ei încalcă fiecare acord. Deci, dacă trimitem trupe acolo, trebuie să aibă putere aeriană, forțe terestre mari, drone, contra-drone, apărare antiaeriană și antirachetă - toate acestea. Dacă se duc acolo cu o grămadă de căști albastre și puști, vor fi zdrobiți”, a declarat Ben Hodges, fostul comandant al armatei americane în Europa, la un eveniment organizat luna trecută la think tank-ul European Policy Centre.

Dominique Trinkwan, un general francez în retragere și fost șef al misiunii militare a Franței la Organizația Națiunilor Unite, a fost de acord că forțele de menținere a păcii ale ONU sunt mai potrivite „pentru a fi desfășurate în zone care sunt mult mai stabile”.

„Pentru început, ar fi nevoie de aproximativ un an pentru a pregăti această operațiune cu soldați atrași din întreaga lume”, a declarat Trinkwan.

Ministrul leton al apărării, Andris Spruds, a declarat pentru AP că este, de asemenea, necesar să se instruiască soldații ucraineni și să se investească în industria de apărare ucraineană.

Natura acordului de pace va determina mărimea și locația contingentului european

Ucraina dorește și sprijin aerian, nu doar trupe terestre.

Evident, va fi dificil pentru europeni să adune o forță la scară largă, și cu siguranță nu rapid.

Anterior, într-un interviu acordat Financial Times, Macron a declarat că ideea de a desfășura o forță uriașă este „exagerată”. Potrivit președintelui francez, „trebuie să facem lucruri care sunt adecvate, realiste, bine gândite, echilibrate și discutate”.

Săptămâna aceasta, secretarul american al apărării, Pete Hagel, a insistat asupra unei „supravegheri internaționale solide a liniei de contact”, referindu-se la o linie de front de aproximativ 1 000 km. Europenii sunt reticenți în a fi de acord cu acest lucru, deoarece ar necesita prea multe trupe.

Cu toate acestea, aproape toți sunt de acord că un anumit „sprijin american” este necesar. Forțele europene se bazează de mult timp pe logistica americană avansată, transportul aerian și alte capacități militare.

Miercuri, la sediul NATO, Hughes a început să schițeze condițiile în care SUA ar putea fi de acord cu o forță care să ajute la oferirea Ucrainei de „garanții credibile de securitate pentru a se asigura că războiul nu izbucnește din nou”.

„Orice garanții de securitate trebuie să fie susținute de trupe europene și non-europene capabile”, a declarat Hegseth celor aproape 50 de susținători occidentali ai Ucrainei.

Președintele Volodimir Zelenski a declarat că, dacă Ucraina nu aderă la NATO, țara va avea nevoie de 200 000 de forțe de menținere a păcii pe teritoriul său. Analiștii cred însă că acest lucru este imposibil.

La rândul său, Hughes a declarat că forțele europene de menținere a păcii care ar putea fi trimise în Ucraina după semnarea acordului de pace nu ar trebui să facă parte din misiunea NATO și nu ar trebui să respecte articolul 5 al tratatului. La urma urmei, în viitor, acest lucru ar putea provoca intervenția militară a SUA. Între timp, vicepreședintele american J.D. Vance nu a exclus trimiterea de trupe americane în Ucraina și impunerea de sancțiuni Rusiei dacă dictatorul rus Vladimir Putin nu este de acord cu un acord de pace care să garanteze independența Ucrainei pe termen lung.

Negocierile de pace dintre Trump și Putin
”Îmbrățișarea” Putin-Trump, o criză Molotov-Ribbentrop pentru Europa. Unde au greșit liderii Occidentului
23.02.2025 23:00 - ”Îmbrățișarea” Putin-Trump, o criză Molotov-Ribbentrop pentru Europa. Unde au greșit liderii Occidentului
Noul regim de la Washington testează simpatiile proamericane până la punctul de rupere. Ne aflăm în acel moment din ”Ferma animalelor”, roman scris de George Orwell, în care blândul...
Trump împinge Europa spre o criză Ribbentrop-Molotov. Secretul lui Chamberlain care o poate salva și acum
23.02.2025 03:44 - Trump împinge Europa spre o criză Ribbentrop-Molotov. Secretul lui Chamberlain care o poate salva și acum
Îmbrățișarea lui Trump cu Putin, realizată peste noapte, împinge Europa spre o criză tip Ribbentrop-Molotov, când în 1939 Hitler și Stalin au împărțit continentul între ei. Acum ne...
„Nixon invers“, manevra riscantă a lui Trump. Va reuși să dezbine China și Rusia?
22.02.2025 21:10 - „Nixon invers“, manevra riscantă a lui Trump. Va reuși să dezbine China și Rusia?
Donald Trump pare să fi găsit o modalitate de a pune în practică ceea ce experții numesc „Nixon invers”. După cum scrie The Wall Street Journal, această strategie ar putea adânci...
În era Trump, Europa e pe cont propriu. Valorile ”Vestului” nu se mai potrivesc cu agenda președintelui SUA ANALIZĂ
22.02.2025 18:31 - În era Trump, Europa e pe cont propriu. Valorile ”Vestului” nu se mai potrivesc cu agenda președintelui SUA ANALIZĂ
În 1966, după ani de tensiuni cu Statele Unite legate de dreptul Franței de a avea un arsenal nuclear propriu, președintele Charles de Gaulle a decis să retragă țara din comandamentul...
Cum ajută Trump Rusia să-și atingă scopul inițial al invaziei sale în Ucraina: ”Îi oferă lui Zelenski o alegere imposibilă”
22.02.2025 15:50 - Cum ajută Trump Rusia să-și atingă scopul inițial al invaziei sale în Ucraina: ”Îi oferă lui Zelenski o alegere imposibilă”
Afirmațiile președintelui SUA, Donald Trump, potrivit cărora președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, este un „dictator” ilegitim se aliniază cu obiectivele de război ale Kremlinului...
Cum a devenit un fost finanțist din Kiev principalul negociator între Putin și Trump
22.02.2025 13:00 - Cum a devenit un fost finanțist din Kiev principalul negociator între Putin și Trump
Pe 18 februarie, la Riad, Arabia Saudită, a avut loc prima rundă de negocieri între delegațiile lui Donald Trump și Vladimir Putin, cu scopul de a relua relațiile și de a forma grupuri de...
Trump conduce SUA ca un ”rege”, precum Putin. Există o metodă pentru a-l putea opri
22.02.2025 02:30 - Trump conduce SUA ca un ”rege”, precum Putin. Există o metodă pentru a-l putea opri
În această săptămână, pe conturile oficiale ale Casei Albe de pe Facebook și X, a apărut în mod surprinzător o fotografie a lui Donald Trump cu o coroană de aur pe cap. În același...
Un diplomat britanic îl trage de urechi pe Trump: Dezvăluie cum vrea Putin să ne păcălească
22.02.2025 01:30 - Un diplomat britanic îl trage de urechi pe Trump: Dezvăluie cum vrea Putin să ne păcălească
După ce președintele american a avut o convorbire telefonică cu liderul de la Kremlin, au urmat discuții între SUA și Rusia privind războiul din Ucraina în Arabia Saudită. Dar acum, un...
Cel mai apropiat aliat al Europei, în pat cu dușmanul său. Un premier îl înfruntă pe Trump, bagă și România în Ucraina
22.02.2025 00:30 - Cel mai apropiat aliat al Europei, în pat cu dușmanul său. Un premier îl înfruntă pe Trump, bagă și România în Ucraina
Experții atrag atenția că în acest moment cel mai apropiat aliat al Europei este în pat cu cel mai mare dușman al său. Liderii și oficialii europeni au fost orbiți de colapsul uluitor al...
După negocierile cu Rusia, șeful diplomației americane încearcă să-i liniștească pe europeni
21.02.2025 22:40 - După negocierile cu Rusia, șeful diplomației americane încearcă să-i liniștească pe europeni
După discuțiile ruso-americane din Arabia Saudită, secretarul de stat, Marco Rubio, a încercat să-și liniștească omologii europeni și să-i convingă că Statele Unite nu se vor abate de...
China sprijină negocierile SUA-Rusia pentru pace în Ucraina, în timp ce aliaţii occidentali susţin Kievul
21.02.2025 21:40 - China sprijină negocierile SUA-Rusia pentru pace în Ucraina, în timp ce aliaţii occidentali susţin Kievul
La summitul G20 din Africa de Sud, China şi-a exprimat sprijinul pentru eforturile preşedintelui american Donald Trump de a negocia un acord cu Rusia pentru a pune capăt războiului din...
Fostul șef al armatei britanice: Dacă SUA nu garantează securitatea Ucrainei, Europa trebuie să o facă
21.02.2025 21:23 - Fostul șef al armatei britanice: Dacă SUA nu garantează securitatea Ucrainei, Europa trebuie să o facă
Într-o perioadă în care tensiunile dintre Statele Unite și Ucraina cresc, fostul șef al armatei britanice avertizează că Europa trebuie să joace un rol esențial în garantarea...
Pentru Trump, Ucraina este doar un pion pe calea restabilirii relațiilor cu Rusia – Bloomberg
21.02.2025 20:51 - Pentru Trump, Ucraina este doar un pion pe calea restabilirii relațiilor cu Rusia – Bloomberg
Abordarea președintelui american Donald Trump de a pune capăt războiului ruso-ucrainean trebuie privită schimbând radical perspectiva, scrie Mark Champinon în Bloomberg. Potrivit autorului,...
Donald Trump, o nouă lovitură pentru Volodimir Zelenski. „Nu cred că este foarte important ca el să participe la reuniuni. Ucrainenii nu au nicio carte în mână, dar joacă dur”
21.02.2025 19:51 - Donald Trump, o nouă lovitură pentru Volodimir Zelenski. „Nu cred că este foarte important ca el să participe la reuniuni. Ucrainenii nu au nicio carte în mână, dar joacă dur”
Președintele american Donald Trump a declarat vineri, 21 februarie, că „Ucraina nu are nicio carte în mână” la potențialele negocieri menite să încheie războiul cu Rusia și a apreciat...
Un oficial rus dezvăluie că până și Kremlinul este „total uimit” de concesiile lui Trump. "Un rezultat şocant, chiar şi după standardele lui Vladimir Putin"
21.02.2025 19:38 - Un oficial rus dezvăluie că până și Kremlinul este „total uimit” de concesiile lui Trump. "Un rezultat şocant, chiar şi după standardele lui Vladimir Putin"
Kremlinul pare să fie surprins de cât de repede preşedintele american Donald Trump a făcut concesii omologului său rus Vladimir Putin, chiar înainte de a începe negocierile pentru a pune...
Trump pune SUA pe orbita Rusiei: Atacul președintelui american asupra Europei
21.02.2025 02:30 - Trump pune SUA pe orbita Rusiei: Atacul președintelui american asupra Europei
Un analist din Statele Unite, Nicholas Kristof, câștigător al Premiului Pulitzer, arată într-o analiză cum Trump sparge ordinea stabilită în lume și pe bătrânul continent după cel de-Al...
Riscuri majore după ce Putin a fost reabilitat de SUA. Un profesor de la Yale desființează echipa lui Trump
21.02.2025 01:30 - Riscuri majore după ce Putin a fost reabilitat de SUA. Un profesor de la Yale desființează echipa lui Trump
Graba lui Donald Trump de a pune capăt războiului Rusiei în Ucraina - și aparenta sa îmbrățișare a punctelor de discuție ale Kremlinului - a aprins temerile legate de un acord de pace cu...
Șocul ce lovește Europa pentru prima dată după 1945: Alianța a 2 președinți care vrea să distrugă continentul
21.02.2025 00:30 - Șocul ce lovește Europa pentru prima dată după 1945: Alianța a 2 președinți care vrea să distrugă continentul
Șapte zile de intervenții prezidențiale americane în conflictul Rusia-Ucraina au transformat în realitate coșmarurile ucrainenilor și ale multor aliați ai acestora, schimbând relația...
Trump se răzbună pe Zelenski. SUA refuză să susțină rezoluția ONU privind integritatea teritorială a Ucrainei
20.02.2025 16:44 - Trump se răzbună pe Zelenski. SUA refuză să susțină rezoluția ONU privind integritatea teritorială a Ucrainei
Casa Albă i-a transmis președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, să-și „modereze critica” și să „semneze acel acord” după ce liderul ucrainean a declarat că Donald Trump că a...
SUA vor lăsa baltă Ucraina, cum au făcut-o cu Afganistan, susține nepoata lui Nikita Hrusciov. „Trump nu are un plan de pace”
20.02.2025 16:34 - SUA vor lăsa baltă Ucraina, cum au făcut-o cu Afganistan, susține nepoata lui Nikita Hrusciov. „Trump nu are un plan de pace”
Statele Unite vor ajunge să lase baltă Ucraina, așa cum au făcut-o deja în Afganistan, a declarat profesoara de relații internaționale Nina Hrușciova, nepoata fostului lider sovietic Nikita...
#razboi Ucraina, #rusia invazie, #Europa, #trupe, #negocieri pace trump putin , #Razboi Ucraina
  1. Imaginea României în fața SUA. Scandalurile și controversele care au înghețat relația țării noastre cu partenerul strategic
  2. Viața de sclavie a „sirenelor“ din China și Coreea de Sud. Înotătoarele, obligate să facă zeci de scufundări pe zi în bazine acvariu. Una a fost atacată de un pește uriaș
  3. Planul lui Macron pentru Ucraina: Trupe de pace, câteva mii de soldați pentru ”fiecare țară participantă”, plasate ”în puncte-cheie”
  4. Papa Francisc, în a cincea săptămână de spitalizare. Planul reformator al Pontifului menit să facă Biserica un loc mai primitor
  5. Donald Trump a ales generalul american care va discuta direct cu Zelenski și cu conducerea ucraineană
  6. „Germania s-a întors”. Acord privind un pachet de cheltuieli pentru apărare și infrastructură finanțat prin îndatorare
  7. Fondatorul Telegram a părăsit Franța cu acordul autorităților. Pavel Durov a fost arestat în august anul trecut
  8. UPDATE Miting pro-UE cu lumini și mii de oameni: Susținători de-ai lui Georgescu, îndepărtați / S-a cântat imnul național / ”Vrem Europa, nu dictatură!” FOTO VIDEO
  9. Trump neagă că trimisul său, Steve Witkoff, ar fi așteptat ore în șir înainte să fie primit de Putin: "Toate semnele par să fie, sperăm, foarte bune"
  10. „Bunicul Donald“. Președintele SUA l-a ajutat pe micul X Musk să urce în elicopterul prezidențial pentru a merge la Mar-a-Lago