Războiul din Ucraina, la final de 2024. Cum ar putea evolua conflictul și ce urmează

Vineri, 13 Decembrie 2024, ora 23:44
3185 citiri
Războiul din Ucraina, la final de 2024. Cum ar putea evolua conflictul și ce urmează
Războiul din Ucraina e la fel de intens si după aproape trei ani de confruntări FOTO X/Volodimir Zelenski

După aproape trei ani de lupte crâncene și atacuri masive, războiul de amploare al Rusiei împotriva Ucrainei pare să se apropie de un punct final, cel puțin pentru moment. În vara și toamna anului 2024, situația de pe câmpul de luptă s-a agravat semnificativ pentru Kiev, pe măsură ce Rusia a început să cucerească teritorii într-un ritm mult mai rapid decât în primele luni ale invaziei.

Un alt factor care pune la îndoială viitorul Ucrainei este victoria răsunătoare în alegerile prezidențiale din SUA a fostului președinte Donald Trump. Acesta s-a arătat în mod deschis critic față de ajutorul militar și financiar al SUA pentru Ucraina și a promovat narațiuni anti-ucrainene în cercul său apropiat. Mulți ucraineni, oficiali, soldați și civili deopotrivă, au sperat că Trump ar putea deveni un lider ferm în relația cu președintele rus Vladimir Putin și ar putea opri avansul Rusiei. Însă, în ciuda acestor speranțe, Trump a susținut constant că va putea pune capăt rapid războiului după învestirea sa în ianuarie 2025.

Pe fondul unei politici occidentale care s-a dovedit suficientă doar pentru a sprijini Ucraina să supraviețuiască, dar nu și pentru a câștiga războiul împotriva Rusiei, întreaga Europă a înțeles necesitatea de a-și întări producția de apărare, mai ales în perspectiva președinției lui Trump, care a pus sub semnul întrebării angajamentele NATO. Cu doar o lună până la inaugurarea lui Trump, atât Kievul, cât și Moscova se pregătesc pentru o iarnă tensionată pe câmpul de luptă și în plan geopolitic, scrie Kyiv Independent.

Scenarii realiste pentru Ucraina: de la cel mai optimist la cel mai sumbru

Excluzând evoluțiile ce țin de fantezie, cum ar fi o armată ucraineană care ar înfrunta cu succes armata rusă sau o economie rusă care cedează brusc sub greutatea sancțiunilor, câteva posibile scenarii de terminare a războiului încep să se întrevadă.

Patru scenarii mari se impun pentru încheierea războiului, fiecare cu perspective de final foarte diferite:

Scenariul 1: Pace cu linii înghețate și o Ucraina sigură

Cel mai optimist scenariu pentru Kiev presupune obținerea unei păci cu garanții solide împotriva unei invazii viitoare, chiar dacă pe întreg teritoriul său de dinainte de război. În acest plan, Ucraina ar putea să fie invitată să adere la NATO, iar pe teritoriul său ar putea fi staționate rachete cu rază lungă de acțiune pentru a descuraja Rusia. Însă întrebarea rămâne: va fi Rusia dispusă să accepte o astfel de pace?

Scenariul 2: Încetarea focului cu linii înghețate, fără o Ucraina sigură

Acesta presupune oprirea luptelor active fără garanții clare de securitate pentru Ucraina, lăsând-o vulnerabilă la o posibilă invazie rusă în viitor. Un astfel de scenariu ar semăna cu Acordurile de la Minsk, în care Ucraina ar fi nevoită să renunțe la aspirațiile sale NATO, iar Rusia ar obține o victorie diplomatică. Deși o încetare a focului ar putea părea o soluție, riscurile unui nou atac rusesc ar rămâne extrem de mari.

Scenariul 3: Pace compromisă, dar disperată

În acest scenariu, Ucraina, aflată într-o situație de război în deteriorare, ar cere pace dintr-o disperare de a evita înfrângerea totală. Moscova ar putea impune condiții dure, inclusiv limitarea dimensiunii armatei ucrainene, oficializarea limbii ruse ca limbă co-oficială sau alte concesii care ar submina suveranitatea Ucrainei. Chiar și o astfel de capitulare ar putea să nu oprească avansul rus, iar Ucraina ar rămâne sub amenințarea unei noi invazii.

Scenariul 4: Fără pace, Rusia continuă

Acesta ar reprezenta cel mai sumbru final: SUA și Europa nu ar reuși să oprească Rusia, iar Kievul ar deveni tot mai slab și mai instabil pe măsură ce criza forțelor armate se adâncește. Moscova ar continua să progreseze fără o rezistență semnificativă, iar Kievul ar fi nevoit să lupte singur împotriva unei Rusii tot mai puternice. În acest scenariu, Europa s-ar confrunta cu un nou val de refugiați și cu o destabilizare profundă a regiunii.

Problema Rusiei și dilema lui Zelenski

Majoritatea discuțiilor despre soluțiile pentru încheierea războiului au tendința de a fi vagi, adesea prezentându-se idei despre „înghețarea conflictului” sau despre acceptarea unor concesii teritoriale. Kievul refuză însă să accepte un acord de pace fără garanții solide de securitate. Președintele Zelenski a subliniat că o „pace fără garanții” înseamnă un risc pentru copii sau nepoți să lupte în viitor.

În fața unui război prelungit și fără o ieșire clară în perspectiva anului 2024, Zelenski continuă să sublinieze că Ucraina nu poate accepta o capitulare în fața Rusiei. În schimb, propune o intrare a Ucrainei în NATO ca garant al securității, o solicitare care nu a fost încă acceptată de partenerii săi internaționali.

Moscova și obiectivele sale teritoriale

Pozițiile Kremlinului și ale Kievului par deocamdată ireconciliabile. Putin continuă să insiste că orice acord de pace trebuie să se bazeze pe „realitățile de pe câmpul de luptă”, iar Moscova refuză „înghețarea conflictului”. În aceste condiții, orice încercare de a ajunge la o pace va depinde de obiectivele teritoriale maxime ale Rusiei în Ucraina, iar perspectivele pentru un acord de pace durabil rămân foarte îndoielnice.

Războiul din Ucraina rămâne imprevizibil, iar scenariile pentru finalul său sunt extrem de diverse. Fiecare decizie, fie din partea Ucrainei, fie din partea Rusiei, va avea implicații majore nu doar pentru viitorul celor două națiuni, ci și pentru întreaga regiune și ordinea internațională. Viitorul Ucrainei depinde de capacitatea sa de a rezista presiunilor externe, dar și de determinarea sa de a-și păstra suveranitatea și independența, în ciuda tuturor dificultăților, conchide Kyiv Independent.

Dincolo de Ucraina. Cum va aborda Trump crizele care definesc viitorul relațiilor cu Rusia
Dincolo de Ucraina. Cum va aborda Trump crizele care definesc viitorul relațiilor cu Rusia
Donald Trump, noul președinte al SUA, se pregătește să gestioneze nu doar criza din Ucraina, ci și o serie de provocări complexe în relațiile cu Rusia. În contextul unei Moscove tot mai...
Soldații nord-coreeni au împușcat ucraineni care au încercat să se predea. Detalii șocante despre trupele lui Kim Jong-un care luptă pentru Putin
Soldații nord-coreeni au împușcat ucraineni care au încercat să se predea. Detalii șocante despre trupele lui Kim Jong-un care luptă pentru Putin
Armata nord-coreeană, care luptă alături de forțele ruse în conflictul din Ucraina, s-a dovedit a fi o forță mult mai bine pregătită și motivată decât infanteria rusă, deși suferă...
#razboi Ucraina, #rusia invazie, #scenarii, #evolutie, #pace , #Razboi Ucraina
  1. Încetarea războiului din Ucraina, un deziderat al politicii oficiale a SUA în era Trump. Marco Rubio: "Pace prin forță. Fiecare parte va trebui să cedeze ceva"
  2. Urmărire cu focuri de armă pe o șosea din județul Galați. Surprizele de care au avut parte polițiștii după ce l-au prins pe șoferul fugar
  3. Trump și pălăria Primei Doamne. Președintele nu și-a putut săruta soția la ceremonia de învestire. "Vor fi destule momente pentru săruturi mai târziu" VIDEO
  4. Tiraspolul vrea să atragă Chișinăul într-o nouă schemă
  5. Grupare de criminalitate organizată formată din români, dezmembrată de DIICOT. Indivizii acționau în Belgia și România
  6. Regimul Putin urmează exemplul lui Trump de a schimba denumirile. Un deputat rus vrea ca Marea Neagră să devină "Marea Rusă"
  7. Servicii Funerare Complete: ce includ și de ce sunt esențiale
  8. Faimosul "buton roșu pentru cola zero" al lui Trump a revenit la Casa Albă VIDEO
  9. Primele ordine executive ale lui Trump cu impact major
  10. Pus de justiție doar sub control judiciar, agresorul sexual din Pasajul Victoria a atacat din nou. A hărțuit încă două femei