În ultima săptămână, în social media au fost distribuite numeroase mesaje alarmiste, potrivit cărora România ar urma să intre în război, pe fondul extinderii conflictului din estul Ucrainei. Aceste informații au fost calificate de Ministerul Apărării Naționale (MApN) drept „fake news”.
„Toate aceste informații sunt false! Reiterăm faptul că aceste forme grosolane de manipulare și mistificare a adevărului se încadrează în mod evident în tiparul campaniilor de dezinformare susținute, în ultima vreme, de actori statali cu o agendă contrară suveranității României și împotriva NATO, având rolul de a întreține o stare de incertitudine și de a induce panica în rândul opiniei publice”, a transmis generalul Constantin Spînu, purtător de cuvânt al MApN.
Informațiile panicarde au fost diseminate pe internet în contextul în care președintele ales al SUA, Donald Trump (care va prelua mandatul în ianuarie 2025), s-a întâlnit cu Volodimir Zelenski și cu Emmanuel Macron, pentru a discuta despre un posibil armistițiu, în estul Europei.
Despre scenariul alarmist al extinderii războiului, în contextul evenimentelor recente din politica mare, Ziare.com a discutat cu Cristian Diaconescu - diplomat, ministru de Externe în două mandate și cu Dan Dungaciu - geopolitician, sociolog, cadru universitar.
Cristian Diaconescu, fost candidat la alegerile prezidențiale, califică informațiile referitoare la iminența războiului drept false.
„Nu este adevărat. Vorbim despre produsul unei dezinformări. După 20 ianuarie, când se va instala Donald Trump în Statele Unite, în acel moment se va intra într-un proces de resetare, de reașezare la nivel european și chiar global. Sigur că, în acest moment, se poartă un dialog extrem de intens, informal, în Europa. A fost o inițiativă a Grupului de la Weimar, format din șefi de stat și de guvern din Polonia, Germania și Franța”, a precizat diplomatul.
Potrivit expertului în politică externă, statele europene au în vedere colaborarea deschisă cu viitoare administrație americană, ce și-a propus încheierea conflictului din est, la masa negocierilor.
„Ulterior, există acum, când vorbim, un dialog de asemenea, foarte bine aplicat privind coordonarea între statele din centrul Europei și grupul nordic. Cele două strategii urmează să se concentreze în ceea ce privește relația transatlantică, într-un dialog cu noua administrație de la Washington și în ceea ce privește situația din Ucraina. Tendința este spre dialog și găsirea unor soluții pentru a aduce statele la masa negocierii.
Aici vreau să spun un lucru: nu văd trimiteri spre România și Bulgaria cu privire la această concentrare strategică. Este o problemă extrem de complicată, ce trebuie avută în vedere în egală măsură de autoritățile de la București, așa cum se va întâmpla după ce se va organiza Parlamentul”, a mai transmis Diaconescu.
În opinia lui Dan Dungaciu, nu se mai poate pune problema escaladării conflictului, cu atât mai puțin implicarea directă în război, a României. În schimb, pentru că în curând, părțile implicate în mod direct în război, cel mai probabil, se vor pune la masa negocierilor.
„Miza principală a Administrației Trump, pe de o parte, este să încheie războiul din Ucraina. E deja prea personală problema, pentru a putea fi întoarsă. Această oprire a războiului, paradoxal, nu se poate face decât trecând printr-o escaladare, pentru că orice negociere de pace în Ucraina depinde de puterea de negociere a celor doi actori. În speță, Ucraina / Vest / SUA și Federația Rusă.
Dacă puterea de negociere a Ucrainei este extrem de redusă, evident că Federația Rusă este total avantajată de începerea negocierilor. Ca să stai la masa negocierilor trebuie să ai ceva de negociat, deci și să poți ceda ceva, și câștiga ceva. Asta cred că e miza principală pentru Ucraina și aș privi mai degrabă accelerarea care se petrece acum pe teren din perspectiva oferirii Ucrainei a unui avantaj de negociere”, a declarat sociologul.
Astfel, potrivit analistului în politică externă, Donald Trump va reuși să rezolve problemele rămase de la Administrația Biden.
„Din acest punct de vedere, alte scenarii mi se par cel puțin hazardate. Lucrurile nu se întâmplă neapărat pe termen scurt. Administrația Trump încă nu s-a instalat complet la ‘manete’, dar a mai rămas puțin până la acel moment și nu cred că mai poate fi deturnată din interesele și mizele ei, pentru că până la urmă, acelea au fost mizele care l-au făcut pe Trump președinte.
Cel puțin în sfera de politică externă, pariul lui Donald Trump este să oprească războaiele, nu să le continue - aceasta a fost, de altfel, una dintre principalele acuzații aduse Administrației Biden, care nu a fost în stare nici să facă o retragere adecvată din Afghanistan, nici să oprească războiul din Ucraina, nici să oprească războaiele din Orientul Mijlociu”, a mai punctat geopoliticianul.