Liderii și experții internaționali concep diferite scenarii privind terminarea războiului declanșat de Vladimir Putin, în urmă cu peste 2 ani și 7 luni. Acum, un fost prim-ministru occidental, Carl Bildt din Suedia a afirmat că pacea din Ucraina nu va veni pe câmpul de luptă, ci se va consfinți prin căderea lui Putin, venită la Moscova, capitala Rusiei.
Având în vedere că războiul de agresiune al președintelui rus Vladimir Putin împotriva Ucrainei a ajuns în al treilea an, există tot mai multe întrebări cu privire la posibilitatea unui fel de pace sau victorie, potrivit Kiev Independent.
Pentru Putin, obiectivul declarat explicit este de a elimina Ucraina ca stat-națiune independentă și de a o supune controlului rusesc. Cu toate acestea, după doi ani și jumătate și o mobilizare masivă a resurselor militare și a forței de luptă, Rusia controlează doar aproximativ 18% din teritoriul Ucrainei, iar cea mai mare parte a fost luată în 2014. Împotriva obiectivelor de război ale lui Putin, invazia a fost un eșec mizerabil, susține Bildt.
S-ar putea schimba asta? Pentru ca o victorie rusă să fie posibilă chiar și pe departe, Occidentul ar trebui să pună capăt tuturor formelor de sprijin – financiar și militar – față de Ucraina, iar poporul ucrainean ar trebui să-și piardă voința de a rezista. În absența oricăruia dintre aceste rezultate – sau probabil în ambele –, scopul războiului lui Putin pare de nerealizat.
Nu există semne de pierdere a voinței din partea ucrainenilor. În timp ce o minoritate de respondenți în sondajele de opinie spun că ar putea accepta unele concesii teritoriale ca preț pentru încheierea războiului, aceste pierderi ar fi cu mult sub orice ar putea elimina Ucraina de pe hartă.
Multe miliarde de dolari care au ajuns în Ucraina din Europa, Statele Unite și din alte părți au fost esențiale și există într-adevăr întrebări despre dacă un astfel de sprijin va continua dacă fostul președinte al SUA Donald Trump revine la Casa Albă în noiembrie.
Dar trebuie amintit că sumele și mai mari venite din Uniunea Europeană reprezintă, în medie, puțin mai mult de 0,3% din PIB pentru fiecare stat membru. Fără niciun semn că voința politică a europenilor slăbește, acest sprijin ar putea fi sporit dacă este necesar.
Cu siguranță, armata ucraineană a avut provocările ei. A reușit să împingă Rusia înapoi în jurul Hersonului și Harkovului în 2022, dar apoi contraofensiva sa foarte așteptată din vara lui 2023 a eșuat spectaculos. Cu toate acestea, ofensiva bruscă în regiunea Kursk din Rusia de luna trecută a demonstrat capacități noi și impresionante, precum și a amintit lumii de puterea și adaptabilitatea forțelor ucrainene.
Totuși, așa cum stau lucrurile, armata ucraineană pare să aibă puține șanse să recupereze teritoriul pe care Rusia l-a ocupat. Ar putea foarte bine să repete succesul operațiunii Kursk undeva de-a lungul liniei frontului, ceea ce ar avea implicații politice importante; dar obținerea unor rezultate susținute dincolo de aceasta va fi o provocare.
O pace durabilă, totuși, este o perspectivă mai provocatoare. Nu cred că va fi posibil până când nu vor fi îndeplinite două condiții, susține fostul prim-ministru suedez. În primul rând, Putin ar trebui să piardă puterea. El controlează Kremlinul și societatea rusă cu o strânsoare de fier și este mult prea legat de obsesia lui imperială pentru a accepta vreodată o pace reală.
În al doilea rând, viitorul Ucrainei trebuie să fie ferm asigurat prin apartenența la UE și prin acorduri de securitate occidentale de încredere. Atunci, și numai atunci, pacea ar putea fi posibilă. Un astfel de rezultat ar fi o victorie nu numai pentru Ucraina, ci și pentru Rusia.