Luptele dintre forțele ucrainene și ruse continuă pentru a patra zi în regiunea Kursk. Potrivit canalelor de Telegram ale bloggerilor militari ruși, forțele armate ucrainene încearcă să pătrundă pe trei direcții în același timp. Conducerea rusă a chemat ca întăriri luptătorii Wagner din Mali și forțele speciale ale Serviciului de Securitate (FSB). Între timp, localnicii evacuează cu forțe proprii zonele bombardate.
Apti Alaudinov, comandantul forțelor speciale Akhmat, a declarat că, pe joi, 8 august, trupele ucrainene au reușit să pătrundă la 10 kilometri adâncime în regiunea Kursk. Potrivit acestuia, cecenii stăteau la graniță, dar ucrainenii au reușit să treacă pe lângă ei.
În același timp, potrivit canalului rusesc de Telegram Rybar, ucrainenii avansează în regiunea Kursk în trei direcții deodată - pe direcția Kursk (militarii ucraineni au avansat 30 de kilometri), Lgov (există lupte crâncene la 15 kilometri de oraș) și pe direcția Rilsk (se duc lupte la intrarea în Korenevo).
⚡️The 🇷🇺Russians urgently remove equipment from the 🇺🇦Kharkiv direction and transfer it in convoys to the 🇷🇺Kursk region pic.twitter.com/Vd3BzyR3Tg
— 🪖MilitaryNewsUA🇺🇦 (@front_ukrainian) August 9, 2024
Potrivit canalelor Telegram rusești pro-război, lupte au loc și în orașul Suja. Potrivit blooggerului Rybar, orașul este aproape complet sub controlul armatei ucrainene. În același timp, publicația independentă rusă Meduza susține că forțele armate ucrainene nu au intrat încă în centrul orașului. Căile Ferate Ruse au anunțat închiderea stațiilor de cale ferată de la Suja, Korenevo și Psel din satul Ghiri.
Luând în considerare toate progresele armatei ucrainene, Rusia a pierdut controlul deplin asupra unui teritoriu de până la 430 de kilometri pătrați, scrie media rusă.
Acum, forțe ruse din Harkov sunt trimise pentru a rezolva situația în regiunea Kursk.
⚡️More video of the transfer of Russian armored vehicles to the 🇷🇺Kursk region https://t.co/U6OE9zlTI0 pic.twitter.com/gF3YleYt0K
— 🪖MilitaryNewsUA🇺🇦 (@front_ukrainian) August 9, 2024
Ucrainenii au mai făcut raiduri pe teritoriul Federației Ruse. Pe 2 martie 2023, Corpul Voluntarilor din Rusia (RDK) a făcut primul raid în regiunea Briansk. În continuare, RDK, împreună cu Legiunea Libertatea Rusiei și Batalionul Siberia, au intrat de mai multe ori pe teritoriul regiunilor Briansk, Belgorod și Kursk, au preluat controlul asupra satului de graniță Novaia Tavoljanka, au ucis și capturat soldați ruși și grăniceri. Rusia nu a putut face nimic pentru a contracara aceste atacuri.
În iunie 2023, sângerosul lider al Ceceniei Ramzan Kadîrov a anunțat transferul unității de ceceni Akhmat-Zapad la graniță. Autoritățile regionale au raportat despre construcția unei linii de structuri de apărare. Crearea așa-numitei „zone tampon” a devenit unul dintre pretextele ca armata rusă să lanseze o ofensivă împotriva regiunii Harkov din Ucraina.
Cu toate acestea, toate aceste acțiuni nu au putut împiedica forțele armate ucrainene să intre în regiunea Kursk pe 6 august a acestui an, ocupând peste zece așezări și înaintând la zeci de kilometri adâncime pe teritoriul Federației Ruse. Potrivit unor rapoarte, luptele au loc deja la 35-40 de km de graniță.
Judecând după rapoartele oficialilor și deputaților ruși, au fost alocate suficiente forțe și resurse pentru a proteja granița de stat. În septembrie 2022, președintele Comitetului de Apărare al Dumei de Stat, Andrei Kartapolov, a anunțat crearea de unități speciale pentru protecția frontierei.
Conducerea regiunii Kursk a anunțat în mod repetat finalizarea construcției unei linii de fortificații în apropierea graniței. Dar, potrivit jurnaliştilor, în 24 de ore, forţele armate ucrainene au spart fortificaţiile defensive din regiunea Kursk în valoare de peste 15 miliarde de ruble.
Pe hârtie, în regiunea Kursk au fost construite două linii de apărare: de-a lungul frontierei propriu-zise și la 5-10 km distanță de aceasta. Ambele au fost deja depășite de armata ucrainenă. Cum au reușit ucrainenii să pătrundă atât de adânc în teritoriul rus? se întreabă publicația rusă Novaia Gazeta Europe.
„Principala diferență între ofensiva Forțelor Armate ucrainene și raidurile Corpului Voluntar al Rusiei și ale aliaților săi este amploarea”, a spus analistul militar Ian Matveev pentru Novaia Gazeta Europe. Ucrainenii folosesc forțe destul de mari, de câteva ori mai mari decât RDK și alte unități de voluntari. În plus au utilaje grele. Tancurile nu au fost încă arătate în fotografii sau videoclipuri, dar sunt și ele acolo. De aici și creșterea oportunităților. RDK putea efectua un raid, dar forțele ucrainene care au trecut granița acum, pot ocupa teritoriul. Și este nevoie de mai multe trupe să fie trimise pentru contracarare.
În urmă cu câteva luni, ministerul rus al Apărării a înființat Grupul „Nord”. Principalele forțe ale acestei grupări armate sunt astăzi angajate în atacuri asupra regiunii Harkov, în orașul Volciansk, lângă satul Lipți și împrejurimile acestora. Unitățile rămase în regiunea Kursk nu au reușit să țină sub control forțele armate ucrainene. Se pare că serviciile secrete ucrainene erau la curent cu această situație, iar comanda forțelor armate a profitat de acest lucru.
„Granița este păzită de trupe de frontieră ale FSB, înarmate în cel mai bun caz cu mortiere și transportoare blindate ușoare, întărite de forțe desemnate ale armatei ruse”, spune o sursă Novaia Gazeta Europe din cadrul Forțelor Armate ale Federației Ruse. „Aceste forțe atașate sunt formate din recruți, unii dintre ei s-au alăturat unităților în urmă cu câteva săptămâni. Și Kievul a trimis trupe de elită aici. Deci nu ar trebui să fim surprinși că recruții se predau. Toată lumea vrea să trăiască“.
Novaia Gazeta Europe a scris deja despre faptul că serviciul rus de frontieră nu are capacitatea de a da un răspuns decent la avansarea trupelor regulate. „Ce vreți de la polițiștii de frontieră? Ei nu sunt antrenați pentru acest lucru și nu au capacitatea de a purta o luptă convențională cu forțe inamice superioare“, a declarat, sub rezerva anonimatului, o sursă apropiată conducerii Serviciului de pază a frontierelor al Serviciului Federal de Securitate al Rusiei. „Cele mai formidabile arme la avanposturi și la punctele de trecere a frontierei sunt vechile vehicule blindate de transport de trupe, care funcționează prost și nu au pe nimeni care să stea la comenzi, și mitralierele. Unor unități le-au fost luate elicopterele pentru nevoile frontului. Poliția militară, serviciile speciale și forțele speciale sunt obligate să lucreze împotriva sabotorilor.
Dacă inamicul folosește vehicule blindate, avem nevoie de artilerie și aviație. Iar polițiștii de frontieră trebuie să prindă contrabandiștii și să pună ștampile în pașapoartele cetățenilor“, a mai spus acesta.
Sursa a mai afirmat că, în anii '90 nu a existat nicio graniță reală între Ucraina și Rusia. Exista un acord privind cooperarea transfrontalieră, care permitea tuturor celor care doreau să călătorească în ambele direcții să călătorească practic fără documente. Trenurile rusești spre Caucazul de Nord treceau prin teritoriul Ucrainei.
„Ucrainenii au fost cei care au început să construiască primele garduri și să instaleze puncte de control la frontieră la mijlocul anilor '90“, a declarat sursa pentru Novaia Gazeta Europe. Toate infrastructurile de pe partea rusă s-au limitat până acum la menținerea punctelor de trecere a frontierei. Uneori, polițiștii de frontieră organizau raiduri împotriva contrabandiștilor. Dar nu existau suficiente forțe pentru ceva mai serios.
„Problema Rusiei este de natură obiectivă. Multe sute de kilometri de frontieră, care se desfășoară de-a lungul unui teren destul de circulabil, cu așezări și o rețea de drumuri de țară, nu pot fi sigilate ermetic“, a declarat expertul militar israelian David Sharp pentru Novaia Gazeta Europe în mai 2023. Pentru a bloca în mod fiabil o astfel de distanță ar fi nevoie de o cantitate enormă de trupe și echipamente. Ai nevoie de cartier general, de coordonare, de echipamente de detectare și recunoaștere și de un număr foarte mare de forțe în stare de alertă maximă în orice moment. Este mult mai ușor pentru partea care atacă decât pentru partea care se apără. Ucrainenii au posibilitatea de a căuta punctele slabe ale Rusiei și de a-și pregăti acțiunile cu atenție. Kievul are tot ce-i trebuie pentru asta: timp, resurse și informații.
Rusia, potrivit lui David Sharp, se descurcă chiar mai rău decât s-ar fi putut crede. Expertului i-a fost clar că foarte puține forțe au fost alocate apărării frontierelor, iar în unele locuri s-ar putea să nu existe deloc. „Rusia nu are suficiente trupe pe front“, a spus David Sharp.
Kirill Mihailov notează că lungimea graniței ruso-ucrainene, chiar și în regiunile în care nu există lupte active, este de sute de kilometri. Pe toată această distanță este imposibil să se concentreze un număr mare de trupe capabile să respingă o invazie a unei armate regulate cu echipament, apărare aeriană și artilerie.
„Rusia nu are acum forțe serioase pentru a satura o asemenea distanță”, spune militarul rus. Lukașenko și-a retras trupele de la graniță și le-a oferit ucrainenilor posibilitatea de a elibera forțe semnificative din această direcție. Au fost trimiși să atace Rusia. Serviciile de informații au raportat că Forțele Armate ucrainene ar putea avea în rezervă până la 14 brigăzi bine antrenate și pregătite. Aceste forțe vor fi suficiente pentru a cuceri Kursk. Acum ucrainenilor li se opune unități ale Gărzii Ruse și unități armate dispersate. Potrivit zvonurilor, luptătorii Alpha din FSB și rămășițele grupului de mercenari PMC Wagner din Africa au fost deja trimiși în zona de luptă.
Dar logistica este perturbată, deoarece unitățile ucrainene au întrerupt legătura feroviară. Nu se știe când vor putea sosi întăririle.
Ian Matveev mai spune că serviciul de frontieră nu poate rezista unei ofensive militare adevărate.
„Aș spune că după începutul invaziei și mai ales după atacurile din regiunea Belgorod, acoperirea frontierei ruse în ansamblu a devenit mai puternică”, spune analistul militar. „Dar acest lucru încă nu este suficient pentru a lupta cu detașamente mari de pe vehicule sprijinite de drone”. Pentru a proteja granița de astfel de atacuri, trebuie să creezi o linie de front acolo și să desfășori unități ale armatei. Rusia nu le are în cantitatea necesară. Pentru a păzi strâns granița, ar fi necesar să se creeze un alt front de aceeași lungime ca cel de acum de pe teritoriul Ucrainei. Coasta mării este protejată și mai slab decât granița terestră. Unele zone și obiective cheie sunt acoperite în mod fiabil, dar undeva coasta este deschisă. Aici securitatea se realizează cu ajutorul navelor și aeronavelor. Din moment ce navele Flotei Mării Negre încearcă acum să nu iasă din nou în larg, apărarea litoralului suferă.
„Granița Rusiei cu fostele republici ale URSS este în mod tradițional foarte prost păzită”, spune militarul rus. Nu există o linie de demarcație cu Belarus ca atare. Doar o barieră pe autostradă. Nici situația cu țările baltice nu este cu mult mai bună. Nu degeaba dezertorii ruși merg acolo ilegal. Nu am fost în Asia, dar am auzit că sunt caravane întregi de marfă de contrabandă care vin din țările vecine. Nici măcar fluxul traficului de droguri nu a fost oprit de mulți ani. Convoaie de camioane care transportă cherestea tăiată ilegal trec granița cu China. În perioada sovietică, existau patrule constante de-a lungul întregii granițe. Astăzi, polițiștii de frontieră au cel mai adesea o prezență simbolică în anumite zone și se concentrează doar pe autostrăzile mari. După începerea războiului, granița cu Ucraina părea să fie consolidată“, a declarat colonelul rus.
Autoritățile locale și departamentele regionale ale Ministerului Situațiilor de Urgență au săpat tranșee, au tras sârmă ghimpată și au preluat suplimentar controlul drumurilor. Dar, astfel de forțe de grăniceri nu sunt capabile să prindă un infractor, ce să mai vorbim de a se lupta cu forțe armate regulate. Concluzia la toate acestea este evidentă: dacă forțele armate ucrainene decid să transfere ostilitățile în regiunile de frontieră rusești, va fi destul de ușor pentru ele să facă acest lucru, susține publicația rusă.
Cel puțin 11... Vezi tot