Se conturează o „furtună perfectă” pentru Ucraina, alimentată atât de rusofilia europeană, cât și de revenirea lui Donald Trump pe scena politică mondială. De la ascensiunea partidelor rusofile în Europa, până la perspectiva unei administrații Trump care ar putea influența soarta Kievului, situația geopolitică devine tot mai complexă, scrie The Telegraph.
Unul dintre cele mai semnificative semne ale acestei schimbări îl reprezintă ascensiunea populismului pro-rus, care prinde contur pe tot cuprinsul Uniunii Europene. În timp ce mulți se concentrează pe valul extremelor drepte, care pun accentul pe reducerea imigrației, o mare parte dintre acestea își centrează discursul și pe oprirea ajutoarelor militare către Ucraina, în sprijinul unei idei de „pace” care, în realitate, favorizează Moscova.
Un exemplu clar al acestei tendințe îl constituie Călin Georgescu din România, un politician populist care promovează o viziune naționalistă și pro-rusă, admirator al liderului de la Kremlin, Vladimir Putin. Georgescu a reușit să câștige primul tur al alegerilor prezidențiale din România, având în vedere și contextul geopolitic delicat în care se află țara, cu o frontieră comună cu Ucraina și cu una dintre cele mai mari baze NATO pe teritoriul său.
Nici vecinătatea țării nu este imună la curentul rusofil: în Serbia, Ungaria și Slovacia, liderii pro-Putin sunt tot mai vizibili, iar în Austria, Partidul Libertății (FPÖ), condus de Herbert Kickl, s-a impus ca un actor cheie în politica internă, promițând să oprească livrările de arme către Ucraina și să redeschidă importurile de energie din Rusia.
De asemenea, în Germania, creșterea influenței partidelor rusofile, inclusiv a Alternativei pentru Germania (AfD) și a Alianței Sahra Wagenknecht, reprezintă o amenințare reală pentru politica externă a Berlinului. În Saxonia, Brandenburg și Turingia, aceste grupuri politice cer oprirea ajutoarelor pentru Ucraina, iar Wagenknecht se afirmă drept un factor de decizie crucial, chiar și la nivel regional.
Pentru Ucraina, toate aceste dezvoltări reprezintă un cocktail periculos de izolaționism și influență rusofilă în cadrul Uniunii Europene, care ar putea submina nu doar sprijinul militar, dar și stabilitatea alianțelor strategice, inclusiv NATO. Deși o asemenea schimbare nu se va produce peste noapte, se preconizează că politicieni precum Scholz, Merkel sau chiar viitorul cancelar al Germaniei ar putea ceda în fața presiunilor interne, punând în pericol stabilitatea regiunii și suveranitatea Ucrainei.
scholz, macrou, inglejii toti o... Vezi tot