Cine este creierul operațiunii militare din regiunea rusă Kursk și ce urmărește cu ea

Vineri, 09 August 2024, ora 16:40
12894 citiri
Cine este creierul operațiunii militare din regiunea rusă Kursk și ce urmărește cu ea
Generalul Oleksandr Sîrski, noul șef al armatei ucrainene/ FOTO: Telegram

Ceea ce se întâmplă în regiunea Kursk este în stilul comandantului suprem al Forțelor Armate Ucrainene, Oleksandr Sîrski, consideră fostul purtător de cuvânt al Statului Major General, Vladislav Selezniov.

Într-un comentariu pentru Liga.net, el și-a exprimat încrederea că străpungerea frontierei de stat a Rusiei, trecând de fortificațiile în valoare de miliarde de dolari au fost opera Forțelor Armate ucrainene, chiar dacă nu a comentat ceea ce se întâmplă și nu a confirmat implicarea sa.

„Sîrski este arhitectul celei mai de succes campanii contraofensive a Ucrainei în 2022“, a explicat Selezniov, adăugând că evenimentele din regiunea Kursk au fost, de asemenea, ideea sa.

Vorbitorul consideră că Ucraina va începe să comenteze oficial această operațiune atunci când aceasta nu va reprezenta o amenințare pentru viața apărătorilor săi.

Surse ucrainene au informat, pe 08.08.2024, că serviciile secrete britanice au avertizat Statul Major General și Biroul președintelui Ucrainei că autoritățile de la Kremlin au decis să creeze o zonă sanitară în regiunea Sumy.

Potrivit datelor deținute de analiștii MI6, în acest scop, armata rusă a transferat în regiunea Kursk cinci brigăzi din cadrul Forțelor Terestre, precum și avioane de luptă aparținând Forțelor Aerocosmice.

După cum estimează analiștii ruși, din punct de vedere militar, acțiunile militarilor ucraineni din zona graniței comune nu au niciun sens. Aceștia susțin că partea ucraineană suferă pierderi uriașe, în timp ce personalul și echipamentele implicate în acțiunile ofensive fără niciun orizont ar fi putut fi foarte utile în zona operației militare speciale.

Reprezentanții ruși consideră că Kievul a anticipat greșit atunci când a apreciat că această manevră va înspăimânta Federația Rusă, arătându-i vulnerabilitatea zonei sale de frontieră, și o va forța să se așeze la masa negocierilor, atenuând condițiile anunțate anterior.

Cu toate acestea, după atacul militarilor ucraineni asupra regiunii Kursk, hotărârea Moscovei de a-și atinge obiectivele stabilite pentru operația militară specială nu va face decât să crească. Și, din acest punct de vedere, crearea unei așa-numite “zone sanitare” în regiunea Sumy va părea un pas complet logic.

Rusia a pierdut controlul total asupra a cel puțin 350 de km pătrați din teritoriul său de la începutul operațiunii în regiunea Kursk în dimineața zilei de 6 august. Zeci de soldați ruși au fost uciși sau luați prizonieri, potrivit The Economist. În plus, rușii au pierdut controlul asupra singurului punct de pompare a gazului al Gazprom către Europa.

Începând cu 8 august, trupele ucrainene au înaintat spre Suji, aflat la 10 km de graniță. Potrivit rapoartelor, unitățile ucrainene mai mici s-au despărțit și luptă mai adânc în interiorul Federației Ruse.

Ucraina a desfășurat unități din cel puțin patru brigăzi de elită, ceea ce înseamnă că forța de atac este probabil mult mai mare de 1.000 de oameni. Ucraina a exploatat drumul principal care duce spre sud-est la Belgorod și are active semnificative de apărare aeriană în zonă. Având în vedere începutul cu succes, Ucraina poate atrage mai multe forțe, notează publicația.

O sursă din serviciile de informații occidentale susține că Moscova folosește acum soldați din unitățile de elită pentru a opri avansul ucrainean. Ucraina, în schimb, avansează doar acolo unde are sens.

Vineri noapte, Forțele Armate ale Ucrainei cu ajutorul HIMARS au distrus o coloană de echipament rusesc în Rîlsk, regiunea Kursk. Acesta este un semn că comandamentul rus, în panică, își mută forțele în această zonă, scrie jurnalistul The Economist Oliver Carroll, citând surse din Ministerul Educației și Culturii. Într-o postare pe pagina sa de socializare X, el a publicat și un videoclip cu echipamentul rus afectat.

"O mulțime de camioane încă fumegă. Zeci de cadavre. O sursă de informații ucrainene cu care am vorbit ieri mi-a spus că rușii au "intrat în panică" și mută forțele în zone controlate de puterea de foc ucraineană", a comentat jurnalistul videoclipul.

„Rușii fac greșeli foarte stupide și totul din cauza conducerii lor corupte, care preferă veștile bune decât adevărul”, a adăugat sursa.

Ce urmărește Kievul?

Publicația mai menționează că scopul operațiunii din regiunea Kursk ar putea fi crearea unei „zone tampon” la graniță, similar încercărilor Rusiei de a crea una la Harkov în ultimele trei luni.

Incursiunea Ucrainei în regiunea Kursk a Rusiei ar putea forța Moscova să redistribuie trupe din alte sectoare, a declarat Janek Kesselmann, comandantul adjunct al Centrului de Informații Militare Estoniene.

„Este probabil ca forțele armate ale Rusiei să nu fi fost pregătite pentru o ofensivă ucraineană în această zonă, iar atacul a fost o surpriză pentru ele”, a spus Kesselmann.

Aceste evenimente pot distrage atenția trupelor ruse din alte zone ale frontului. Unii analiștii sugerează că Kievul ar putea încerca să câștige pârghie în orice negocieri viitoare cu Kremlinul.

Oficialii ucraineni au cerut Washingtonului să le permită să folosească rachete americane ATACMS cu rază lungă de acțiune pentru a viza aerodromurile pe care Rusia le folosește pentru a ataca Ucraina – o mișcare care, dacă va fi aprobată, ar putea oferi Kievului capacitatea de a deține teritoriu în regiunea Kursk.

„Acest lucru va oferi pârghia necesară pentru negocierile cu Rusia – despre asta este vorba”, a spus consilierul lui Zelenski.

Ucraina zdrobește o operațiune masivă de contraofensivă rusă în Kursk
Ucraina zdrobește o operațiune masivă de contraofensivă rusă în Kursk
O tentativă a trupelor Moscovei de a asalta pozițiile ucrainene din regiunea Kursk a eșuat, potrivit armatei ucrainene, care a difuzat un videoclip cu amploarea bătăliei. Forțele de asalt...
Vizita lui Putin în Mongolia a avut și un scop ascuns. Să se consulte cu șamanii despre război
Vizita lui Putin în Mongolia a avut și un scop ascuns. Să se consulte cu șamanii despre război
Vizitele lui Vladimir Putin în Tuva și apoi în Mongolia de la începutul lunii septembrie au avut un scop ascuns pe lângă cel oficial - să comunice cu șamanii, susține jurnalistul rus...
#razboi Ucraina, #rusia invazie, #generalul Oleksandr Sirski, #kursk , #Razboi Ucraina
  1. Vizita lui Putin în Mongolia a avut și un scop ascuns. Să se consulte cu șamanii despre război
  2. Primul submarin cu echipaj mixt se alătură flotei Marinei americane
  3. Mesajul comandantului cecen către luptătorii săi care s-au predat Kievului: „Fă tot posibilul să fii ucis”
  4. Întâlnirea Episcopilor Catolici Orientali din Europa se desfășoară la Oradea
  5. Ucraina zdrobește o operațiune masivă de contraofensivă rusă în Kursk
  6. Miniștrii de Externe din România, Germania și Franța merg la Chișinău la "Platforma de Parteneriat pentru Moldova", într-un moment în care orașul e lovit de inundații catastrofale
  7. Imagini din momentul arestării bărbatului care ar fi încercat să-l împuște pe Donald Trump VIDEO
  8. Hamas amenință Israelul. "Ne-am pregătit să purtăm un lung război de uzură"
  9. Preşedintele Zelenski cere mai multe arme: Nu putem să echipăm nici 4 din cele 14 brigăzi de care avem nevoie
  10. Copilă de 13 ani, dispărută de acasă. Poliția cere ajutorul cetățenilor pentru a o găsi