Glorificarea îndreptățită a lui Volodimir Zelenski. De la acuzații de amatorism la simbol al curajului

Duminica, 31 Iulie 2022, ora 08:57
5729 citiri
Glorificarea îndreptățită a lui Volodimir Zelenski. De la acuzații de amatorism la simbol al curajului
Volodimir Zelenski a primit premiul ȚWinston Churchill pentru leadership" din partea Regatului Unit FOTO Hepta

În noiembrie, Volodimir Zelenski era în mare parte necunoscut în afara patriei sale și în mare parte nepopular în ea. Mai puțin de 10 la sută dintre ucraineni simțeau la acea vreme că președintele lor face o treabă bună.

Presa era plină de acuzații de amatorism la adresa șefului statului și guvernului său. Detaliile unei scheme offshore de evitare a impozitelor fuseseră publicate recent; criticii remarcaseră o lipsă generală de concentrare asupra problemelor de politică; un program lent de reformă economică și poate cel mai important un efort slab împotriva corupției endemice larg răspândite și de lungă durată, care se presupune că a fost principalul scop pentru ascensiunea sa fulgerătoare la proeminență politică.

Pe de altă parte, Zelenski a fost adesea creditat cu reținere, chiar și de către oponenții politici, pentru că a fost extrem de articulat, priceput în PR și a avut conferințe de presă zgomotoase în care a încercat să explice lipsa de performanță și de succes.

Pe frontul relațiilor externe, Zelenski s-a confruntat cu un conflict continuu de intensitate scăzută în regiunea sa problematică, Donbasul, pe care Rusia nu intenționa să-l încheie. Aceasta, în timp ce măcina vieți prețioase și resurse prețioase, a fost furtuna de la orizont. Operând sub amenințarea de escaladare și invazie care se profila din partea unei Rusii din ce în ce mai îndrăznețe, acest conflict a dat naștere separatiștilor finanțați de ruși în Ucraina și a amenințat că va distruge statul vechi de 30 de ani. Conflictul a divizat, de asemenea, atât Uniunea Europeană (UE), cât și aliații NATO, care au ținut o serie confuză de poziții inconsecvente, notează James Holmes Armstead într-o analiză CEPA.

În lunile sângeroase de la invazia din 24 februarie, o Ucraina asediată, condusă cu pricepere și curaj de Zelenski, a tocit o ofensivă blindată de 240.000 de oameni, în patru puncte, lansată din baze din Rusia și Belarus, a apărat inima Kievului guvernamental împotriva unui atac armat combinat concentrat, a eliminat escadroane întregi de avioane rusești, a redus semnificativ amenințarea maritimă de pe coasta sa de sud prin folosirea cu pricepere a sistemelor de apărare aeriană și maritimă, în timp ce învață să lupte împotriva unui conflict multifrontal intens, dezvoltând pricepere tactică și capacități strategice.

Pe lângă învățarea în scurt timp să dezvolte o strategie militară națională solidă, creând și implementând simultan un sistem logistic eficient capabil să utilizeze arme și provizii existente (din epoca sovietică), forțele armate ucrainene și guvernul civil au trebuit să integreze și sisteme străine mai noi în operațiunile lor cu o rapiditate remarcabilă și o eficiență devastatoare pentru adversarii lor.

De-a lungul timpului, Zelenski a respectat principiile democratice care l-au adus la putere. În timp ce Rusia sub Putin a desfășurat o campanie din ce în ce mai feroce de represiune politică, procesele parlamentare din Ucraina au rămas nediminuate, așa cum s-a demonstrat chiar și săptămâna trecută, când cabinetul său a fost remaniat. Ministrul Securității Ivan Bakanov (prieten din copilărie și fost partener de afaceri) și procurorul general Irina Veneditva au fost demiși din cauza deficiențelor de management și a încălcărilor de securitate din ministerele lor.

Ucraina a scufundat nava amiral a flotei ruse de la Marea Neagră și, prin urmare, a ținut înfricoșătoarele forțe amfibii ale Rusiei la distanță; a tocit o redistribuire a patru corpuri de armată la nord-est; deține o linie de apărare care până acum a împiedicat cucerirea de către un inamic care depășește numărul Ucrainei cu trei la unu. Se confirmă că aproape 900 de tancuri rusești au fost distruse sau incapacitate, împreună cu alte aproape 4.000 de vehicule blindate. Armatele occidentale estimează că peste 20.000 de soldați ruși sunt morți și 60.000 sunt răniți.

Pentru un om de la care mulți se așteptau, chiar și în propria sa țară, să fugă pentru a-și salva viața odată ce au început luptele (și căruia i s-a oferit ajutorul trupelor occidentale de elită pentru a face acest lucru), Zelenski a demonstrat o conducere remarcabilă, o rezistență lăudabilă, și un curaj extraordinar. Zelenski a primit sprijin public de 94% din partea ucrainenilor într-un sondaj din luna mai.

Câți dintre actualii lideri ai Europei ar da dovadă de aceeași forță dacă țările lor ar fi invadate? Câți ar ceda sub presiune? Putem face presupuneri educate, dar valoarea reală a unui lider în război nu este niciodată clară până când primii invadatori trec granița.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Habeck la Kiev: "Ucraina are nevoie de tot sprijinul"
Habeck la Kiev: "Ucraina are nevoie de tot sprijinul"
Vicecancelarul german Robert Habeck a făcut o vizită la Kiev, însoțit de o delegație economică din Republica Federală. Pe lângă sprijinul acordat de statul german Ucrainei, s-a vorbit și...
De ce urăște Donald Trump Ucraina. Motivele din trecut explicate de foștii săi apropiați
De ce urăște Donald Trump Ucraina. Motivele din trecut explicate de foștii săi apropiați
Fostul și posibil viitorul președinte american dă vina pe Ucraina pentru propriile eșecuri politice. În condițiile în care aliații republicani ai lui Trump din Congresul SUA blochează...
#razboi Ucraina, #Volodimir Zelenski, #presedinte Ucraina, #eroism , #Razboi Ucraina