Un nou val de ucraineni care fug de război. Avertismentul Înaltului Comisar al ONU pentru Refugiaţi

Vineri, 27 Ianuarie 2023, ora 09:42
3642 citiri
Un nou val de ucraineni care fug de război. Avertismentul Înaltului Comisar al ONU pentru Refugiaţi
Ucraina acuză Rusia că a evacuat forţat civili ucraineni din oraşe precum Mariupol sau Herson FOTO Hepta

Înaltul Comisar al ONU pentru Refugiaţi, Filippo Grandi, atrage atenţia că ţările europene trebuie să se pregătească pentru un posibil nou val de ucraineni care fug de război, în contextul presiunii forţelor ruse în estul Ucrainei.

"Orice exacerbare a războiului riscă să provoace noi strămutări, într-un mod sau altul, iar noi trebuie să ne pregătim pentru asta", a spus reprezentantul ONU într-un interviu pentru AFP la Kiev.

"Aşa cum am văzut peste tot, la Mariupol, la Herson, de fiecare dată când luptele se intensifică, oamenii încearcă în mod natural să se pună la adăpost", a explicat el, făcând referire la cele două mari lupte din timpul invaziei ruse din Ucraina, lansată în februarie 2022.

"Am transmis guvernului ucrainean, dar şi guvernelor din ţările vecine să fie pregătite pentru orice eventualitate", a adăugat Grandi.

Autorităţile ucrainene au avertizat în această săptămână că forţele ruse îşi intensifică ofensiva pentru a ocupa oraşul asediat Bahmut, în regiunea industrială Doneţk.

Jurnaliştii AFP prezenţi în acest oraş în mare parte distrus, epicentru al luptelor, au văzut cum locuitori care până acum voiau să rămână încep să îşi părăsească locuinţele.

Conform ONU, confruntările au determinat deja peste opt milioane de persoane să părăsească Ucraina, iar alte şase milioane, să se mute în alte regiuni din ţară.

Reprezentanţii ocupaţiei ruse afirmă la rândul lor că cel puţin cinci milioane de ucraineni şi-au părăsit ţara pentru a merge în Rusia.

Potrivit lui Grandi, spre deosebire de ţările europene care au autorizat organizaţiei sale să lucreze cu refugiaţii ucraineni, Moscova nu a fost atât de receptivă.

"În Rusia, avem un număr de cereri foarte limitat pentru a-i ajuta pe ucraineni şi mijloace extrem de limitate, chiar inexistente, pentru a verifica numărul" prezentat, a spus el.

"Am oferit şi continuăm să oferim mai mult ajutor, însă acest ajutor trebuie însoţit de un acces la aceste persoane, iar asta s-a întâmplat extrem de sporadic şi limitat", a adăugat oficialul ONU.

Cererile Înaltului Comisar al ONU pentru Refugiaţi (UNHCR) de a avea acces la ucrainenii care se află în Rusia, inclusiv minorii neînsoţiţi, nu au primit decât răspunsuri "extrem de lente".

Deşi organizaţia sa a primit permisiunea autorităţilor ruse de a vizita unele centre de găzduire temporară, acest acces nu vizează decât un număr "foarte limitat" de astfel de unităţi.

Încă din 2014, când separatiştii proruşi susţinuţi de Moscova au ocupat mari părţi din estul Ucrainei, provocând un război cu forţele ucrainene, zeci de mii de persoane au fugit, inclusiv în Rusia.

"Accesul trebuie să fie liber şi necontrolat, iar asta este o provocare", a precizat Filippo Grandi.

Faptul de a putea întâlni liber refugiaţi este esenţial pentru "a stabili dacă oamenii sunt trataţi corect", a explicat el.

Ucraina acuză Rusia că a evacuat forţat civili ucraineni din oraşe precum Mariupol sau Herson, situate în sudul ţării şi care anul trecut au fost scena unor lupte violente.

"Pentru a stabili asta, avem nevoie de un acces neîngrădit, pentru că altfel oamenii nu se pot exprima liber", a concluzionat Grandi.

Noi discuții între ministrul român al Apărării și șeful Pentagonului. Angajamentele asumate de țara noastră în fața amenințărilor Rusiei
Noi discuții între ministrul român al Apărării și șeful Pentagonului. Angajamentele asumate de țara noastră în fața amenințărilor Rusiei
Ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr, a avut o convorbire miercuri, 24 aprilie, cu secretarul american al Apărării, Lloyd J. Austin III, discuţiile vizând, în principal, situaţia...
Biden a făcut anunțul mult așteptat: ”Livrările de arme pentru Ucraina se reiau în orele următoare”
Biden a făcut anunțul mult așteptat: ”Livrările de arme pentru Ucraina se reiau în orele următoare”
Joe Biden, preşedintele SUA, a promulgat miercuri, 24 aprilie, pachetul legislativ ce prevede un ajutor de 95 de miliarde de dolari pentru Ucraina, Israel şi Taiwan, adoptat de Congres după mai...
#razboi Ucraina, #refugiati ucraineni, #refugiati, #ONU , #Razboi Ucraina