Guvernatorul regional al Belgorodului, Viaceslav Gladkov, a emis o alertă de evacuare pentru mii de ruși care locuiesc în districtul Krasnoiarujski, luni, 12 august, în jurul orei 5 dimineața, pe fondul informațiilor potrivit cărora tancuri și trupe s-au acumulat de-a lungul graniței cu Ucraina.
Câteva ore mai târziu, site-ul de știri rus Mash a informat că un „grup de sabotaj ucrainean susținut de cel puțin patru tancuri” a trecut granița și a intrat în orașul Kolotilovka din Belgorod, la aproximativ 64 de kilometri sud de Suja din Kursk, pe care forțele Kievului luptă să-l încercuiască.
Noua ofensivă șocantă vine la o zi după ce președintele Volodimir Zelenski a recunoscut în cele din urmă că forțele sale sunt în spatele atacurilor de pe teritoriul Rusiei. Dar analiștii sunt în mare măsură de acord că ofensiva urmărește să arate susținătorilor occidentali că Kievul poate în continuare să organizeze operațiuni militare majore, încercând în același timp să obțină o monedă de negociere înainte de posibile discuții de încetare a focului. Între timp, temerile cu privire la un dezastru nuclear s-au accentuat ieri, când a izbucnit un incendiu într-un turn de răcire de la centrala nucleară (NPP) Zaporojie din Ucraina, Moscova și Kievul acuzându-se reciproc.
Forțele ucrainene din regiunea Kursk sapă tranșee, ceea ce indică pregătiri pentru a-și consolida pozițiile și sugerează un război static, consideră Forbes.
”Faptul că ambele părți își consolidează pozițiile nu înseamnă că ucrainenii și-au încheiat ofensiva. De asemenea, nu înseamnă că rușii nu pot contraataca și să îi împingă pe ucraineni înapoi la graniță. Dar înseamnă că stabilizarea liniei frontului - și ocuparea pe termen lung de către ucraineni a unei părți din Kursk - este o problemă urgentă”, se arată în articol.
Corespondentul militar rus Aleksander Harcenko a declarat duminică că forțele ucrainene sapă tranșee în Kursk. El a descris acest lucru ca fiind ”cel mai rău lucru care se poate întâmpla”.
”Când inamicul va ridica lopețile, în două zile va fi la fel de dificil să cucerească centurile forestiere cum a fost lângă Avdiivka”, a declarat comandantul militar rus.
Ziarul notează că acest lucru nu înseamnă că trupele ruse nu pot contraataca și respinge armata ucraineană înapoi peste graniță. Cu toate acestea, înseamnă că stabilizarea liniei frontului și ocuparea pe termen lung a unei părți din regiunea Kursk este un scenariu posibil.
”Fiecare zi în care rușii nu contraatacă este o zi în care ucrainenii se adâncesc”, scrie Forbes.
Autorul susține că forțele armate ucrainene au desfășurat potențial peste 10. 000 de soldați în Kursk și în regiunea învecinată Sumî din Ucraina. În același timp, Grupul militar nordic al Rusiei încearcă să desfășoare pe linia frontului 10-11 batalioane, totalizând 4 000 de soldați.
În același timp, o parte a Grupului militar nordic al Rusiei, care cuprinde 48.000 de militari, este împotmolit în Vovciansk, regiunea Harkov.
”Dacă Federația Rusă nu avansează în Vovciansk și în alte orașe de pe linia frontului, armata rusă poate deplasa forțe semnificative la Kursk. Într-adevăr, forțarea rușilor să își epuizeze forțele pe alte fronturi ar fi putut fi principalul obiectiv al corpului de invazie ucrainean”, sugerează ziarul, adăugând că ”odată ce tranșeele sunt finalizate, respingerea ar putea fi pe termen lung, dacă nu permanentă”.
La 6 august, regiunea Kursk din Federația Rusă a raportat ostilități active în districtele Sujanski și Korenevski, în apropierea graniței cu Ucraina. Forțele armate ale Ucrainei nu au comentat situația, dar președintele Volodimir Zelenski a declarat că o pace justă este posibilă numai prin forță justă.
Ministerul rus al Apărării a declarat duminică că trupele sale ”au zădărnicit încercările grupurilor mobile inamice cu vehicule blindate de a pătrunde adânc pe teritoriul rus”. În același timp, a recunoscut că trupele ucrainene au avansat mult mai mult în regiunea Kursk decât se credea anterior, afirmând că trupele ruse au fost implicate în lupte în apropierea satelor Tolpino, Juravli și general Kolodez.