Kremlinul se străduiește să insufle sistematic copiilor și adolescenților valorile „patriotice” printr-o campanie de propagandă în stil sovietic, cu scopul de a pregăti următoarea generație pentru o viață marcată de conflictul cu Ucraina și cu Occidentul, scrie Moscow Times.
„Avem nevoie de războinici, pușcași, trupe de asalt - cei care, la primul apel al președintelui, se vor grăbi la birourile de înrolare militară, nu la Verhni Lars”, a declarat un oficial guvernamental rus, referindu-se la punctul de trecere a frontierei ruso-georgiene unde zeci de mii de ruși au fugit din țară în timpul mobilizării «parțiale» pentru război din toamna anului 2022.
„Și nu este nimic de care să ne fie rușine”, a spus el.
Oficialul, ca și alții, a vorbit sub condiția anonimatului din cauza preocupărilor pentru siguranța personală.
„Patria noastră este în pericol, amenințată de Occident și de Statele Unite. Nu mai avem nevoie de hipsteri, rapperi sau iubitori ai culturii occidentale - doar susținătorii lui Navalnîi provin dintre ei”, a spus el.
A câștiga inimile și mințile tinerilor a fost una dintre principalele priorități de politică internă ale Kremlinului din 2000, când Putin a devenit pentru prima dată președinte. Președinția timpurie a lui Putin a văzut crearea unor mișcări de tineret finanțate de stat, susținute de ideologii de la Kremlin, precum Vladislav Surkov și Viaceslav Volodin, iubitor de cultură occidentală recunoscut.
În ciuda acestor eforturi, protestele masive ale opoziției din 2011-2012, urmate de sprijinul larg al tinerilor pentru Aleksei Navalnîi, dușmanul lui Putin, până la moartea acestuia în februarie, au demonstrat că regimul nu a reușit să cucerească generația tânără.
Cu toate acestea, invazia pe scară largă a Ucrainei de acum doi ani și jumătate a reînnoit concentrarea guvernului asupra îndoctrinării tinerilor.
Joi, un proiect de lege intitulat „Cu privire la sistematizarea sferei politicii de tineret” a fost introdus în Duma de Stat, camera inferioară a parlamentului rus. Legea urmărește să insufle tinerilor „dorința de a-și îndeplini datoria constituțională de a apăra Patria”.
În mai 2022, la doar trei luni după începerea războiului, Putin a lansat „Mișcarea celor dintâi”, după modelul pionierilor sovietici. În toamna anului 2022, școlile au restabilit ceremoniile săptămânale de ridicare a drapelului și de intonare a imnului, evocând ritualurile epocii sovietice.
Potrivit unei surse apropiate Kremlinului, administrația prezidențială șterge praful de pe vechile practici sovietice și le studiază îndeaproape, în special pe cele din epoca stalinistă și de după.
„Nu are rost să reinventăm roata când avem în față exemplul de la sfârșitul anilor 1930 și anii Marelui [Război] Patriotic. Preluăm practicile părinților și bunicilor noștri și pregătim generația tânără”, a declarat sursa.
Kremlinul transformă acum Rosmolodoji, Agenția federală pentru problemele tineretului, într-un nou și vast organism ideologic însărcinat cu sistematizarea și unificarea tuturor inițiativelor de educație ideologică a tinerilor, de la grădiniță la învățământul superior.
Potrivit relatărilor din presa rusă, agenția va beneficia de o creștere semnificativă a finanțării în anul următor, precum și de o nouă conducere.
Deși Constituția modernă a Rusiei interzice instituirea unei ideologii de stat, Rosmolodeji va funcționa efectiv ca un braț al propagandei de stat.
Deși Putin a rezistat până acum solicitărilor asociaților săi de a reintroduce oficial ideologia de stat în Constituție, el a declarat în mod repetat că „patriotismul” este singura ideologie acceptabilă pentru Rusia modernă.
„O nouă ideologie rusă apare pe front”, a declarat Valeri Fadeiev, șeful consiliului prezidențial pentru drepturile omului numit de Putin, în decembrie 2023.
„Există o problemă evidentă: toți cei care au spus ”putem repeta [victoria noastră din cel de-al Doilea Război Mondial]”, care au jurat iubire pentru Patrie pe timp de pace, au dispărut acum undeva. Adică, „patriotismul” s-a dovedit a fi cumva nefuncțional și fals”, a declarat analistul politic exilat Abbas Galliamov, un fost redactor de discursuri al lui Putin.
„Autoritățile și-au asumat sarcina de a corecta această situație, de a transforma „patriotismul” dintr-o abstracție în ceva mai material - convertibil în unități concrete de carne de tun”, a spus el.
Președintele rus Vladimir Putin l-a numit pe fostul participant la război și erou al Rusiei Artur Orlov în funcția de președinte al consiliului de administrație al „Mișcării celor dintâi”, se arată în decretul șefului statului . Fostul președinte al mișcării, Grigori Gurov, a fost numit în funcția de șef al Rosmolodeji.
Potrivit Kommersant, Orlov are 35 de ani și provine din Udmurtia. După ce a absolvit școala de tancuri, a început serviciul militar. A participat la operațiunile din Siria în 2016 și la războiul din Ucraina. A finalizat programul „Vremea eroilor” pentru veteranii de război. În 2023, a obținut o diplomă de master în managementul unităților militare de la Academia Militară a Forțelor Armate Ruse.
În 2022, Putin a semnat o lege prin care se creează o mișcare a copiilor și tinerilor din Rusia, care mai târziu a devenit cunoscută sub numele de „Mișcarea celor dintâi”. S-au deschis centre în toate școlile. Ulterior, vârsta participanților a fost ridicată la 25 de ani, ceea ce a făcut posibilă acoperirea tuturor categoriilor de studenți din universități - licență, masterat și absolvenți. Potrivit lui Putin, noii „pionieri” numără 5 milioane de tineri.
La sfârșitul lunii februarie, șeful Comitetului Dumei de Stat pentru politica de tineret, deputatul Artem Metelev, a solicitat instituțiilor de învățământ private să deschidă filiale ale „Mișcării celor dintâi”. Deputatul a reamintit că există 200 de astfel de universități și 1.000 de școli în Rusia.
La acel moment, Gurov a raportat că centre ale mișcării au fost deschise în 115 școli și colegii publice, precum și în 15 universități. În întreaga Rusie, filialele Mișcării celor dintâi funcționează în 90% din instituțiile de ânvîțîmânt, adică în 40.000 de școli și în cel puțin 500 de universități și filiale ale acestora.
Până la sfârșitul anului 2024, statul intenționează să extindă educația patriotică la 72% dintre copiii și tinerii cu vârste cuprinse între 5 și 19 ani. Unul dintre rolurile principale în acest proces va fi jucat de Mișcarea celor dintâi, a declarat viceprim-ministrul Tatiana Golikova.
În 2023, aproximativ 19 miliarde de ruble au fost cheltuite din buget pentru noii „pionieri”, ceea ce este aproape de veniturile anuale ale regiunilor sărace precum Kalmîkia (24 miliarde de ruble) . În 2024, bugetul pionierilor va crește la 20,5 miliarde de ruble, iar în 2025-2026 va fi la 19,7 miliarde.