"Așa e planul de pace al lui Putin". Instalaţiile energetice ale Ucrainei, sub atacul violent al Rusiei. Inamicul continuă teroarea, acuză Kievul. Reacția lui Zelenski

Vineri, 13 Decembrie 2024, ora 12:50
4073 citiri
"Așa e planul de pace al lui Putin". Instalaţiile energetice ale Ucrainei, sub atacul violent al Rusiei. Inamicul continuă teroarea, acuză Kievul. Reacția lui Zelenski
Instalaţiile energetice ale Ucrainei, sub atacul violent al Rusiei FOTO Facebook/Gherman Galuşcenko

ACTUALIZATE 12:30

Volodimir Zelenski a reacționat furios la acest atac:

„ O nouă lovitură cu rachete rusești împotriva Ucrainei. Rachete de croazieră, rachete balistice. Potrivit rapoartelor preliminare, au fost lansate 93 de rachete, inclusiv cel puțin o rachetă nord-coreeană. Un total de 81 de rachete au fost doborâte, dintre care 11 au fost rachete de croazieră interceptate de F-16-urile noastre. În plus, rușii au folosit aproape 200 de drone în acest atac. Aceasta a fost una dintre cele mai mari lovituri care vizează infrastructura noastră energetică.

Acesta este „planul de pace” al lui Putin – de a distruge totul. Așa vrea el „negocieri” – prin terorizarea a milioane de oameni. El nu este limitat nici în capacitățile cu rază lungă de acțiune, nici în achiziționarea componentelor necesare pentru a produce rachete. Petrolul îi dă lui Putin destui bani pentru a crede în impunitatea sa. Este nevoie de o reacție puternică din partea lumii: un atac masiv trebuie întâmpinat cu o reacție masivă. Acesta este singurul mod în care teroarea poate fi oprită.

Dacă liderii se tem să răspundă sau se obișnuiesc cu teroarea, Putin consideră că este permisiunea de a continua. Avem nevoie de Patriot pentru a doborî aceste rachete și pentru a demonstra că teroarea nu își va atinge obiectivele. Sancțiunile împotriva Rusiei pentru război trebuie întărite pentru a avea un impact real asupra producției de rachete a Rusiei.

Putin nu va fi oprit de vorbe goale – puterea este necesară pentru a aduce pacea. Forță care nu se teme de capacitatea sa de a înfrunta și de a opri răul.

Lumea poate opri această nebunie și, pentru a face acest lucru, trebuie mai întâi să oprească nebunia de la Moscova care ordonă teroarea de peste 20 de ani. Forța este ceea ce este necesar. Ucraina este recunoscătoare tuturor celor care ajută” a scris Zelenski pe Twitter.

Știrea inițială:

Atac pe scară largă asupra instalaţiilor energetice ale Ucrainei lansat de Rusia vineri dimineaţă, 13 decembrie, a anunţat ministrul ucrainean al energiei, Gherman Galuşcenko, citat de Reuters.

„Inamicul îşi continuă teroarea. Încă o dată, sectorul energetic din întreaga Ucraină este sub un atac masiv”, a scris Galuşcenko într-o postare pe Facebook.

Sistemul energetic al Ucrainei a suferit deja 11 valuri de atacuri ruseşti în acest an, care au provocat pagube extinse şi întreruperi îndelungate ale curentului electric în întreaga ţară.

Atacul de vineri, 13 decembrie, a determinat restricţii suplimentare privind utilizarea energiei electrice pentru consumatori, potrivit operatorului reţelei naţionale, Ukrenergo.

Toată Ucraina era vineri sub alertă de raid aerian.

Atacul cu rachete de dimineaţă a fost precedat de un atac nocturn care a implicat zeci de drone.

Autorităţile locale au raportat explozii multiple în oraşul Odesa din sud, iar autorităţile regionale de la Kiev au declarat că sistemele de apărare antiaeriană erau puse în funcţiune.

Ministrul de externe Andrii Sîbiha a făcut apel la parteneri să livreze urgent mai multe sisteme de apărare antiaeriană. „Rusia urmăreşte să ne priveze de energie. În schimb, trebuie să o privăm de mijloacele de teroare. Reiterez apelul meu pentru livrarea urgentă a 20 de sisteme de apărare aeriană NASAMS, HAWK sau IRIS-T”, a scris Sîbiha într-o postare pe X.

O sursă din industrie a declarat pentru Reuters că atacul de vineri a vizat substaţiile electrice ucrainene şi că acesta a inclus mai multe lovituri asupra infrastructurii de gaze decât în atacurile anterioare.

Pe măsură ce atacul se desfăşura, oficialii din domeniul energiei au anunţat întreruperi de urgenţă mai lungi ale alimentării cu energie electrică, dar nu au precizat dacă acest lucru se datorează noilor pagube sau dacă a fost o măsură de precauţie. deocamdată, nu au fost raportate victime.

Aproximativ jumătate din cei 3,5 milioane de consumatori ai companiei energetice Iasno erau fără curent vineri dimineaţă, a declarat directorul general al acesteia.

Amploarea pagubelor este greu de evaluat. După repetatele atacuri ruseşti asupra reţelei electrice, oficialii dezvăluie puţine informaţii detaliate cu privire la rezultatul loviturilor şi la starea reţelei, menţionează Reuters.

Autorităţile din regiunea vestică Liov au confirmat că au avut loc atacuri asupra instalaţiilor energetice din această regiune şi că programul întreruperilor de curent va trebui să fie modificat, ceea ce înseamnă că au existat pagube, scrie pravda.com.ua.

Rusia afirmă că nu vizează infrastructura civilă, dar că vede sistemul energetic drept o ţintă militară.

Între timp, trupele ruse înregistrează cele mai rapide câştiguri teritoriale pe câmpul de luptă din estul Ucrainei din 2022, în încercarea lor de a cuceri întreaga regiune industrială Donbas.

Hackerii ruși vizează WhatsApp printr-o nouă tactică, atrage atenția Microsoft
Hackerii ruși vizează WhatsApp printr-o nouă tactică, atrage atenția Microsoft
Grupul de hackeri ruși Star Blizzard a lansat în noiembrie o campanie de spear phishing prin intermediul platformei WhatsApp, marcând o schimbare semnificativă în metodele folosite până...
Cum au reușit serviciile secrete ucrainene să câștige încrederea CIA. Un parteneriat care a schimbat echilibrul puterii
Cum au reușit serviciile secrete ucrainene să câștige încrederea CIA. Un parteneriat care a schimbat echilibrul puterii
În 2015, Valeri Kondratiuk, fostul șef al Serviciului de informații externe al Ucrainei, a mers la Washington cu o misiune importantă: să convingă comunitatea de informații a SUA să aibă...
#razboi Ucraina, #atac Rusia, #instalatii energetice , #Razboi Ucraina
  1. Conducerea MApN dezminte un nou fake news. Un avion altra-ușor care zbura autorizat a fost prezentat drept dronă rusească
  2. Noi informații despre columbianul care plănuia să arunce în aer obiective din România, la ordinul Rusiei. Cum a fost dejucat atacul
  3. Hackerii ruși vizează WhatsApp printr-o nouă tactică, atrage atenția Microsoft
  4. Ordonanța care limitează programul de vot în diaspora este o declarație de război la adresa poporului român, susține Călin Georgescu. "Teribil îi sperie"
  5. Respingerea recursului în dosarul anulării alegerilor prezidențiale este văzută de Călin Georgescu ca o mare victorie: "Afară e frig, dar România fierbe"
  6. Cum au reușit serviciile secrete ucrainene să câștige încrederea CIA. Un parteneriat care a schimbat echilibrul puterii
  7. Nicușor Dan, despre revenirea lui Trump la Casa Albă: "Vor fi schimbări în politica americană". Cum ar trebui să acționeze România în relația cu SUA
  8. Precizări de la ANAF despre recuperarea prejudiciului în cazul caselor lui Iohannis. Când vor fi stabilite sumele reprezentând "fructele neculese"
  9. Cum scoate un polițist din SUA un coiot care s-a ascuns între rafturile unui magazin VIDEO
  10. Temperatura ideală pentru fiecare cameră a casei în funcție de vârstă și de anotimp. Rolul creierului în stabilirea acesteia