Expertul militar ucrainean Ivan Stupak a declarat că Ucraina testează drone care pot ținti și ajunge automat din urmă UAV-urile Shahed, chiar dacă viteza aparatelor fără pilot inamice atinge 200 km pe oră. Fostul ofițer ar serviciilor secrete ucrainene a precizat că acestea sunt elicoptere cu inteligență artificială, relatează Zerkalo Nedeli.
Dmitro Vovciuk, șeful de operațiuni al NORDA Dynamics, o companie ucraineană care produce software pentru drone, a declarat pentru Reuters că firma a dezvoltat un produs ce folosește așa numita „vedere computerizată”, un tip de tehnologie AI, pentru a ghida dronele de atac către țintă.
Software-ul permite unui pilot să selecteze o țintă prin intermediul camerei dronei, după care nava efectuează în mod autonom restul zborului către ținta respectivă.
Vovciuk a declarat că loviturile nu pot fi întotdeauna confirmate vizual din cauza prezenței masive a sistemelor de război electronic în jurul țintelor de mare valoare.
„Din ceea ce am văzut, trei tancuri au fost cu siguranță distruse cu ajutorul sistemelor noastre, ca și numeroase (lovituri) asupra obiectivelor logistice”, a spus el, adăugând că sistemul a fost folosit și pentru a lovi cartiere generale de campanie.
„Este vorba despre poziții ce sunt apărate de războiul electronic. Acest sistem a permis atacarea unor ținte pe care anterior nu era rentabil să le lovești”.
Ucraina și Rusia se uită la automatizare ca la următoarea fază a războiului. Dronele echipate cu inteligență artificială (AI) pot ocoli apărarea electronică, a cărei utilizare a crescut semnificativ. Kievul spune că produce deja zeci de sisteme AI pentru dronele sale.
Ucraina folosește zeci de sisteme AI de producție proprie pentru ca dronele sale să atingă țintele de pe câmpul de luptă fără a mai fi pilotate, a declarat un oficial de rang înalt, dezvăluind noi detalii despre cursa contra Rusiei pentru dezvoltarea tehnologiilor automatizate.
Sistemele care utilizează inteligența artificială permit dronelor ieftine ce transportă explozibili să localizeze țintele sau să zboare către acestea în zonele protejate de un bruiaj puternic al semnalului, ceea ce a redus eficacitatea dronelor pilotate manual.
Trecerea la utilizarea inteligenței artificiale, în special în ceea ce privește identificarea țintelor și controlul zborului dronelor, este un important front în formare în cursa tehnologică declanșată după ce Rusia și-a lansat invazia la scară largă în februarie 2022.
Michael Clarke, profesor la Departamentul de Studii Militare de la King's College din Londra, a declarat că, în prezent, cele mai frecvent utilizate drone pe câmpul de luptă din Ucraina sunt dronele pentru prima persoană (FPV), care costă 300-500 de dolari, relatează The Telegraph. Din această cauză, saturarea câmpului de luptă cu FPV-uri este foarte mare - în fiecare zi, armata ucraineană și cea rusească ridică la cer aproximativ 10.000 de drone.
Clarke a sugerat că dezvoltarea de FPV-uri accesibile a schimbat pentru totdeauna cursul războiului. Piloții experimentați pot deja îndrepta aceste UAV-uri către țintele necesare folosind căști și controlere. Acest „echipament” nu este diferit de dispozitivele pe care oamenii le folosesc pentru a juca jocuri pe console.
„Este posibil, și deja începem să facem acest lucru, ca inteligenței artificiale să i se permită să controleze dronele, și atunci veți avea mii de drone de care se va ocupa o singură persoană”, a sugerat expertul.
El a continuat spunând că dronele ieftine pot provoca pagube de sute de milioane de dolari. În plus, șansele de a fi lovit cresc atunci când dronele sunt folosite împotriva unui anumit obiect prin lansarea lor în roiuri.