Noile sancțiuni anunțate de UE împotriva Rusiei. Moscova rămâne fără o afacere care-i aduce 4 miliarde de euro anual

Marti, 05 Aprilie 2022, ora 16:54
9110 citiri
Noile sancțiuni anunțate de UE împotriva Rusiei. Moscova rămâne fără o afacere care-i aduce 4 miliarde de euro anual
Oameni plimbându-se în Piața Roșie din Moscova, unul dintre simbolurile Rusiei FOTO Hepta

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat marți, 5 aprilie, propunerile privind cel de-al cincilea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei.

Potrivit Ursulei von der Leyen, noul pachet de sancțiuni are șase piloni:

1 - Interdicția importurilor de cărbune din Rusia, activitate economică care aduce Moscovei 4 miliarde de euro anual.

2 - Interdicția totală a tranzacțiilor pentru patru bănci rusești cheie, printre care VTB, a doua cea mai mare bancă din țară.

”Aceste patru bănci, pe care acum le decuplăm complet de pe piețele financiare internaționale, au o cotă de piață de 23 % din sectorul bancar rusesc. Acest lucru va slăbi și mai mult sistemul financiar al Rusiei”, a precizat președinta C.E.

3 - Interzicerea accesului navelor rusești și a navelor operate de Rusia în porturile UE.

”Anumite excepții vor acoperi produsele esențiale, cum ar fi produsele agricole și alimentare, ajutorul umanitar, precum și energia. În plus, vom propune o interdicție pentru operatorii de transport rutier ruși și belaruși. Această interdicție va limita drastic opțiunile industriei rusești de a obține bunuri esențiale”, a declarat Ursula von der Leyen.

4 - Alte interdicții specifice de export, în valoare de 10 miliarde de euro, în domenii în care Rusia este vulnerabilă. Acestea includ, de exemplu, calculatoare cuantice și semiconductori avansați, dar și utilaje sensibile și echipamente de transport.

”Vom continua să lovim baza tehnologică și capacitatea industrială a Rusiei”, a punctat șefa Comisiei Europene.

5 - Noi interdicții specifice de import, în valoare de 5,5 miliarde de euro, pentru a tăia fluxul de bani al Rusiei și al oligarhilor săi, pentru produse de la lemn la ciment, de la fructe de mare la băuturi alcoolice.

6 - Măsuri foarte specifice, cum ar fi o interdicție generală a UE privind participarea companiilor rusești la achizițiile publice din statele membre sau excluderea oricărui sprijin financiar, fie el european sau național, pentru organismele publice rusești. Scopul măsurii este acela ca banii europeni din taxe și impozite să nu ajungă în Rusia ”sub nicio formă”.

Ursula von der Leyen a mai anunțat că va fi suplimentat și numărul persoanelor sancționate.

”Dar asta nu este tot. Lucrăm la sancțiuni suplimentare, inclusiv la importurile de petrol, și reflectăm asupra unora dintre ideile prezentate de statele membre, cum ar fi taxe sau canale de plată specifice, cum ar fi un cont escrow”, a mai spus șefa C.E, potrivit G4Media.

Pentru a intra în vigoare, propunerile președintei C.E. trebuie să fie aprobate de Consiliul UE.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Rusia și-a modernizat baza navală a flotei Mării Negre. Cum și-a pus la adăpost navele de atacurile ucrainene
Rusia și-a modernizat baza navală a flotei Mării Negre. Cum și-a pus la adăpost navele de atacurile ucrainene
Rusia a întărit apărarea bazei sale navale a Flotei Mării Negre din Novorossisk, a anunțat, joi, 18 aprilie, Ministerul Apărării al Regatului Unit. „Infrastructura de întreținere,...
Alain Delon primește Ordinul de Merit al Ucrainei pentru susținerea țării încă de la începutul invaziei Rusiei
Alain Delon primește Ordinul de Merit al Ucrainei pentru susținerea țării încă de la începutul invaziei Rusiei
Celebrul actor francez Alain Delon a primit cea mai înaltă distincție din partea Ucrainei, pentru susținerea publică a țării încă de la începutul războiului în care a fost atacată de...
#razboi Ucraina, #sanctiuni UE, #Ursula von der Leyen, #valul 5 sanctiuni rusia, #import carbune rusia interzis , #invazie ucraina