Italia ar putea trimite trupe în Ucraina în cadrul unei misiuni internaționale de menținere a păcii

Vineri, 13 Decembrie 2024, ora 18:56
1503 citiri
Italia ar putea trimite trupe în Ucraina în cadrul unei misiuni internaționale de menținere a păcii
Ministrul italian al Apărării, Guido Crosetto/ FOTO: FAcebook/guidocrosettoofficial

Italia ar putea contribui la o misiune internațională de menținere a păcii în Ucraina, a anunțat ministrul italian al Apărării, Guido Crosetto, pe 12 decembrie, conform agenției de știri Ansa.

Declarațiile sale vin în contextul în care speculațiile despre posibile discuții pentru un armistițiu se intensifică, iar președintele ales al Statelor Unite, Donald Trump, a exprimat dorința de a împinge părțile beligerante, Kievul și Moscova, către masa negocierilor.

„Sper ca în curând să discutăm despre pace și despre misiuni de menținere a păcii, nu doar în Ucraina, dar și în Gaza și Liban”, a declarat Crosetto, în cadrul unei conferințe la Madrid, răspunzând la întrebările jurnaliștilor despre o posibilă implicare a Italiei într-o misiune de pace în Ucraina.

Președintele Franței, Emmanuel Macron, a propus deja ideea unui contingent internațional care să monitorizeze o viitoare încetare a focului în Ucraina. Deși liderul francez a discutat această propunere cu Marea Britanie și Polonia, Italia este prima țară care și-a exprimat deschiderea publică față de o astfel de misiune.

„Suntem dispuși să îndeplinim acest rol, unul în care ne-am distins de-a lungul istoriei”, a subliniat Crosetto.

Însă, pozițiile politice interne din Italia diferă. Ministrul de Externe și vicepremierul italian, Antonio Tajani, a considerat aceste discuții ca fiind premature, având în vedere că războiul în Ucraina continuă.

În schimb, Marea Britanie și Polonia au declarat clar că nu iau în calcul trimiterea propriilor trupe în Ucraina. Totuși, ministrul german de Externe, Annalena Baerbock, a subliniat că nu trebuie exclusă o astfel de posibilitate, deși cancelarul Olaf Scholz nu a adoptat o poziție similară.

În pofida acestora, Europa este așteptată să își intensifice rolul în susținerea Ucrainei, având în vedere că viitorul președinte american Trump ar putea reduce implicarea Washingtonului.

În cadrul unei întâlniri recente cu Macron și președintele ucrainean Volodimir Zelenski, Trump a sugerat că trupe de menținere a păcii europene ar trebui să monitorizeze o eventuală încetare a focului în Ucraina.

Zelenski a răspuns că Ucraina ar putea lua în considerare un astfel de pas, dar numai după ce va primi un angajament clar pentru aderarea la NATO, un obiectiv susținut de Kiev, dar contestat de Trump și de mai mulți membri ai alianței.

Totuși, obstacolul major rămâne Rusia, care a exclus în mod repetat orice discuție de pace care nu ar implica o capitulare completă a Ucrainei, iar prezența forțelor străine pe teritoriul ucrainean este categoric respinsă de Moscova.

Hackerii ruși vizează WhatsApp printr-o nouă tactică, atrage atenția Microsoft
Hackerii ruși vizează WhatsApp printr-o nouă tactică, atrage atenția Microsoft
Grupul de hackeri ruși Star Blizzard a lansat în noiembrie o campanie de spear phishing prin intermediul platformei WhatsApp, marcând o schimbare semnificativă în metodele folosite până...
Cum au reușit serviciile secrete ucrainene să câștige încrederea CIA. Un parteneriat care a schimbat echilibrul puterii
Cum au reușit serviciile secrete ucrainene să câștige încrederea CIA. Un parteneriat care a schimbat echilibrul puterii
În 2015, Valeri Kondratiuk, fostul șef al Serviciului de informații externe al Ucrainei, a mers la Washington cu o misiune importantă: să convingă comunitatea de informații a SUA să aibă...
#razboi Ucraina, #rusia invazie, #Italia, #trupe de mentinere a pacii , #Razboi Ucraina
  1. Conducerea MApN dezminte un nou fake news. Un avion altra-ușor care zbura autorizat a fost prezentat drept dronă rusească
  2. Noi informații despre columbianul care plănuia să arunce în aer obiective din România, la ordinul Rusiei. Cum a fost dejucat atacul
  3. Hackerii ruși vizează WhatsApp printr-o nouă tactică, atrage atenția Microsoft
  4. Ordonanța care limitează programul de vot în diaspora este o declarație de război la adresa poporului român, susține Călin Georgescu. "Teribil îi sperie"
  5. Respingerea recursului în dosarul anulării alegerilor prezidențiale este văzută de Călin Georgescu ca o mare victorie: "Afară e frig, dar România fierbe"
  6. Cum au reușit serviciile secrete ucrainene să câștige încrederea CIA. Un parteneriat care a schimbat echilibrul puterii
  7. Nicușor Dan, despre revenirea lui Trump la Casa Albă: "Vor fi schimbări în politica americană". Cum ar trebui să acționeze România în relația cu SUA
  8. Precizări de la ANAF despre recuperarea prejudiciului în cazul caselor lui Iohannis. Când vor fi stabilite sumele reprezentând "fructele neculese"
  9. Cum scoate un polițist din SUA un coiot care s-a ascuns între rafturile unui magazin VIDEO
  10. Temperatura ideală pentru fiecare cameră a casei în funcție de vârstă și de anotimp. Rolul creierului în stabilirea acesteia