Iulia Timoşenko, despre Vladimir Putin și războiul din Ucraina: "Există o şansă istorică pentru a ucide acest rău”

Joi, 09 Iunie 2022, ora 09:16
9810 citiri
Iulia Timoşenko, despre Vladimir Putin și războiul din Ucraina: "Există o şansă istorică pentru a ucide acest rău”
Iulia Timoșenko a fost premierul Ucrainei FOTO Facebook/ Iulia Timosenko

Fostul premier al Ucrainei, Iulia Timoşenko, l-a descris pe Vladimir Putin ca fiind „absolut raţional, rece, crud, diabolic” și susţine că președintele rus este hotărât să intre în istoria Rusiei alături de Stalin şi Petru cel Mare.

Declarațiile au fost făcute în cadrul unui interviu exclusiv pentru The Guardian. Timoşenko a respins ideea că preşedintele rus ar fi „nebun”. „El acţionează după propria sa logică întunecată”, a spus ea. „Este condus de această idee de misiune istorică și vrea să creeze un imperiu. Acesta este ţelul lui suprem. Vine dintr-o dorinţă şi o credinţă interioară profundă”, a mai spus fostul premier ucrainean.

Fii la curent cu cele mai noi informații LIVE despre războiul din Ucraina

Timoşenko, un lider al revoluţiei portocalii din 2004 și de două ori prim-ministru, a avut mai multe întâlniri cu Putin. Au purtat negocieri în 2009, după ce Putin, pe atunci prim-ministru, a întrerupt alimentarea cu gaze către Ucraina. Timoşenko a candidat pentru preşedinţia Ucrainei în 2010, 2014 şi 2019, dar fără succes.

Putin a fost „întotdeauna precaut, fiind antrenat de şcoala KGB”, a spus ea, adăugând că pentru Putin nu a existat şi nu există naţiunea ucraineană.

”Ambiţiile sale au depăşit ocuparea teritoriului ucrainean şi răsturnarea guvernului său pro-occidental, pro-NATO”, a sugerat Timoşenko. ”Scopul său geopolitic a fost să preia Belarus, Georgia şi Moldova şi să controleze Europa Centrală şi de Est, inclusiv statele baltice, aşa cum a făcut Moscova în era sovietică”, a spus ea.

"Guvernul rus m-a considerat întotdeauna drept un duşman", a spus Timoşenko. Ea a subliniat sprijinul ei pentru aderarea Ucrainei la UE şi NATO. La alegerile prezidenţiale din 2010, ea s-a opus politicilor corupte şi autoritariste ale lui Viktor Ianukovici, preşedintele ucrainean care a fost susţinut de Moscova. Ea a dat vina pentru înfrângerea ei din alegeri pe preşedintele în exerciţiu la acea vreme, Viktor Iuşcenko, un fost aliat al revoluţiei portocalii.

În anul următor, Ianukovici a închis-o pe Timoşenko din motive politice.

„Putin şi Ianukovici m-au închis. Ianukovici a fost întotdeauna marioneta lui Putin”, a spus ea.

A ieşit din închisoare în 2014, când Ianukovici a fugit la Moscova după protestele anticorupţie de la Kiev pe durata Euromaidanului.

Politicianul a concluzionat: „Este o mare bătălie pentru teritoriul ucrainean şi libertatea noastră. Este o şansă istorică pentru lumea liberă de a ucide acest rău”.

Vladimir Putin, despre Ucraina: „O chestiune de viaţă şi de moarte pentru Rusia”
Vladimir Putin, despre Ucraina: „O chestiune de viaţă şi de moarte pentru Rusia”
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat, într-un interviu acordat jurnalistului Pavel Zarubin, că este "o chestiune de viaţă şi de moarte" pentru Rusia "ceea ce se întâmplă" în...
Loialitatea ciudată a fan clubului global al lui Putin. Admiratorii dictatorului rus ar putea conduce în curând cele trei mari democrații ale lumii
Loialitatea ciudată a fan clubului global al lui Putin. Admiratorii dictatorului rus ar putea conduce în curând cele trei mari democrații ale lumii
Ar fi reconfortant să credem că moartea lui Aleksei Navalnîi îl va face în sfârșit pe Vladimir Putin un paria internațional. Dar istoria recentă și politica actuală sugerează altceva....
#razboi Ucraina, #Iulia Timosenko, #Vladimir Putin, #Rusia , #stiri Iulia Timosenko