Criza refugiaților din Ucraina va fi mai amplă decât cea din Siria. Avertismentul șefului diplomației europene

Joi, 03 Martie 2022, ora 19:47
2239 citiri
Criza refugiaților din Ucraina va fi mai amplă decât cea din Siria. Avertismentul șefului diplomației europene
Șeful diplomației europene a făcut o vizită de două zile în Republica Moldova FOTO Twitter / Josep Borrell

Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate, Josep Borrell, a declarat joi, 3 martie, la Iaşi, că migraţia ucraineană este similară deja celei din Siria sau chiar mai mare.

În acest context, oficialul european a lansat un nou apel al comunităţii internaţionale la încetarea imediată a războiului din Ucraina.

”Aceste cifre, comparativ cu cele din timpul crizei migranţilor din Siria, în 2015-2016, sunt foarte mari şi cresc în ritm rapid. Aceasta este consecinţa unui atac brutal al forţelor militare ruse împotriva Ucrainei, care folosesc bombe termobarice, bombe cu dispersie, interzise potrivit Convenţiei de la Geneva. Nu pot să ia cu asalt oraşe bombardând ţinte civile. Există fotografii cu case distruse şi ne aşteptăm ca numărul victimelor din rândul civililor să crească. Este o ocazie bună să facem un nou apel din partea comunităţii internaţionale, ai cărei reprezentanţi au spus foarte clar ieri la Adunarea Generală a ONU că acest război trebuie să înceteze”, a afirmat Josep Borrell.

Potrivit acestuia, sprijinul acordat de Uniunea Europeană este foarte important.

”O să avem de a face cu o situaţie dificilă, dar o vom confrunta, căci suntem uniţi. Sprijinul Uniunii Europene pentru state membre sau ne-membre, dar paşnice, precum Republica Moldova, care este în mijlocul situaţiei, este cel mai important lucru”, a subliniat Borell.

Şeful diplomaţiei europene a spus că în timpul vizitei în Republica Moldova a văzut ce face această ţară pentru a le asigura tot necesarul celor care se refugiază din Ucraina.

”Am văzut ce face Republica Moldova pentru a ajuta, pentru a le asigura hrana şi tot ce au nevoie celor 120.000 de oameni care se refugiază din Ucraina. Majoritatea tranzitează ţara, dar mai rămân aproximativ 50.000. Este comparativ cu ce se întâmplă în România, pentru că 50.000 de ucraineni rămân pe teritoriul României. (...) Uniunea Europeană va face tot ce poate pentru a trimite materiale, sprijin financiar, pe lângă susţinerea politică şi cea diplomatică (...), având în vedere că la graniţa Uniunii Europene cu Ucraina sunt aproape un milion de persoane”, a precizat Josep Borell.

Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate s-a aflat miercuri şi joi în Republica Moldova, pentru a purta discuţii cu oficialităţile privind securitatea zonei în contextul războiului dintre Rusia şi Ucraina.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Șeful diplomaţiei UE spune că țările europene trebuie să trimită sisteme antirachetă Ucrainei. „Nu putem să ne bazăm pe SUA” FOTO
Șeful diplomaţiei UE spune că țările europene trebuie să trimită sisteme antirachetă Ucrainei. „Nu putem să ne bazăm pe SUA” FOTO
Ţările UE trebuie să îşi trimită sistemele antirachetă pentru a consolida apărarea antiaeriană a Ucrainei, ale cărei oraşe sunt supuse atacurilor Rusiei, a declarat joi, 18 aprilie,...
Alain Delon primește Ordinul de Merit al Ucrainei pentru susținerea țării încă de la începutul invaziei Rusiei
Alain Delon primește Ordinul de Merit al Ucrainei pentru susținerea țării încă de la începutul invaziei Rusiei
Celebrul actor francez Alain Delon a primit cea mai înaltă distincție din partea Ucrainei, pentru susținerea publică a țării încă de la începutul războiului în care a fost atacată de...
#razboi Ucraina, #criza refugiatilor, #seful diplomatiei europene, #Josep Borrell , #Razboi Ucraina
Comentarii
Poza Emigrantul-Anonim
Emigrantul-Anonim
rank 5