Josep Borrell: "Putin nu are nicio intenţie de a opri războiul"

Luni, 26 Februarie 2024, ora 19:55
1604 citiri
Josep Borrell: "Putin nu are nicio intenţie de a opri războiul"
Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate, Josep Borrell FOTO europarl.europa.eu

La doi ani de la începutul invaziei ruse în Ucraina, preşedintele rus Vladimir Putin "nu are nicio intenţie de a opri războiul", a declarat luni Înaltul Reprezentant al UE pentru politică externă şi de securitate, Josep Borrell, citat de EFE.

Vladimir Putin "nu intenţionează să caute o aplanare a conflictului", dar "se gândeşte la un scenariu politic mai favorabil" la nivel internaţional, în special în perspectiva unei posibile victorii electorale a lui Donald Trump în SUA, a afirmat Borrell în cadrul unei conferinţe organizate la şcoala de afaceri Next International Business School din Madrid.

"Putin nu are nicio intenţie de a opri războiul, de a iniţia o încetare a focului. El aşteaptă rezultatul alegerilor prezidenţiale din SUA, aşteaptă un scenariu mai favorabil din punct de vedere politic, dar şi înaintea alegerilor vede deja că politica internă a SUA încetineşte ajutorul militar şi civil acordat Ucrainei. El crede că timpul este de partea sa şi nu are, cred, nicio intenţie de a căuta o aplanare", a declarat Borrell.

Confruntată cu o astfel de situaţie, "Ucraina trebuie să se apere şi are nevoie de ajutor militar european", a subliniat şeful diplomaţiei UE. "Noi le acordăm acest ajutor şi nu obosesc niciodată să spun că trebuie să o facem din ce în ce mai repede, pentru că Rusia o face din ce în ce mai repede. Când a început invazia erau 150.000 de soldaţi ruşi la frontiera ucraineană", iar "acum sunt, potrivit serviciilor de informaţii, peste 400.000", a argumentat el.

"Puterea de foc a armatei ruse este în acest moment superioară celei a Ucrainei, care rezistă, dar există o nevoie clară de a ne dubla sprijinul", a subliniat el.

Borrell s-a referit, de asemenea, la percepţia conflictului de către populaţia europeană şi a estimat că acest război este trăit foarte diferit dacă te afli într-o ţară apropiată din punct de vedere geografic, cum ar fi ţările baltice, sau într-una mai îndepărtată, cum ar fi Spania sau Portugalia.

"Ţările care se află mai aproape de conflict se tem mai mult decât cele care se află mai departe, nu vezi lucrurile la fel dacă trăieşti în Faro (Portugalia) sau la Vilnius", a afirmat Josep Borrell.

Şeful diplomaţiei UE a declarat că există un "sentiment difuz de teamă pentru viitor" din cauza diferitelor conflicte deschise în lume, cu "un război în Ucraina, altul în Gaza" şi "o instabilitate foarte puternică" în vecinătatea Europei.

"De la Gibraltar la Caucaz şi până în Ucraina există un cerc de instabilitate, iar mai jos se află regiunea subsahariană, care este şi ea foarte instabilă", a adăugat el.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

NATO, presiune asupra a 4 țări membre, printre care și România: Miza uriașă contra lui Putin
NATO, presiune asupra a 4 țări membre, printre care și România: Miza uriașă contra lui Putin
Războiul Rusiei din Ucraina a ajuns într-o fază dificilă pentru trupele Kievului, care au pierdut peste 400 de kilometri pătrați în 2024, conform estimărilor experților. Acum, NATO face...
Șeful GUR, despre situația dificilă cu care se va confrunta Ucraina din mai: ”Nu va fi un Armaghedon, așa cum spun mulți”
Șeful GUR, despre situația dificilă cu care se va confrunta Ucraina din mai: ”Nu va fi un Armaghedon, așa cum spun mulți”
Ucraina se va confrunta cu o situație "dificilă", dar "nu catastrofală" pe front în viitorul apropiat, începând cu jumătatea lunii mai, a declarat șeful serviciilor de informații militare...
#razboi Ucraina, #josep borell, #pace Ucraina , #Razboi Ucraina