Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Războiul din Ucraina, ziua 36. Rușii s-au retras de la Cernobîl / 14 autobuze cu ajutoare confiscate de ruși / Pericolul rachetelor Caliber la Odessa LIVE TEXT

Joi, 31 Martie 2022, ora 07:35
14498 citiri
Războiul din Ucraina, ziua 36. Rușii s-au retras de la Cernobîl / 14 autobuze cu ajutoare confiscate de ruși / Pericolul rachetelor Caliber la Odessa LIVE TEXT
Clădiri distruse din Mariupol FOTO / captură Twitter Nexta

Este a 36-a zi a războiului din Ucraina. Jumătate din orașul Irpin, o suburbie cochetă a Kievului, a fost distrusă. Rușii părăsesc Cernobîlul. Kievul susține că trupele ruse au folosit bombe cu fosfor în micul oraș Marinka. Jumătate din teritoriul Ucrainei este ”poluat” de munițiile ocupanților, susțin oficiali ucraineni de la Interne.

UPDATE 22.44 12 autobuze evacuate la Melitopol, încărcate cu ajutor umanitar, care erau încărcate cu 14 tone de alimente și medicamente au fost însuşite de forţele de ocupaţie ruse. Informația a fost transmisă de viceprim-ministrul Irina Vereșciuk.

UPDATE 21.44 Un înalt responsabil al Pentagonului a avertizat joi, 31 martie, că SUA estimează o prelungire a conflictului din Ucraina după reorientarea trupelor rusești către Donbas, în estul țării.

UPDATE 20.29 Guvernele Germanei și Franței au anunțat joi, 31 martie, că se opun solicitării Rusiei de a plăti gazul rusesc în ruble de la 1 aprilie. Cele două guverne au anunțat că ”se pregătesc” pentru o eventuală oprire a importurilor de gaz rusesc.

UPDATE 19.49 În regiunea Sumî, soldații ucraineni a ridicat din apele unui râu un tanc rusesc care se scufundase în urma atacurilor ucrainene . Corpurile rușilor decedați vor fi preluate iar soarta vehiculului de luptă va fi decisă de Statul Major al Forțelor Armate.

UPDATE 19.14 Noi imagini în care este ironizat ”curajul” kadîroviților, militarii ceceni care luptă în Ucraina alături de ruși, au fost postate pe internet, devenind virale. În filmare apar mai mulți soldați care ”se luptă” cu un semafor.

UPDATE 18.33 Vladimir Putin a semnat, joi, 31 marti, un decret prin care a ordonat înrolarea a 134.500 de noi recruţi în armată, chiar dacă din ce în ce mai mulți soldați par să se întoarcă împotriva lui din cauza pierderilor umilitoare din Ucraina.

UPDATE 18.15 Compania nucleară ucraineană de stat Energoatom a confirmat joi, 31 martie, retragerea trupelor ruse care au ocupat centrala nucleară dezafectată de la Cernobîl. Potrivit companiei, la momentul anunțului, în zonă mai erau doar mici efective militare ruse.

UPDATE 18.10 Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, s-a adresat joi, 31 martie, parlamentului Belgiei. Liderul de la Kiev a solicitat mai mult armament, subliniind că pacea este mai importantă decât comerțul cu Rusia.

UPDATE 17.12 Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat joi, 31 martie, că Rusia nu pare să-şi reducă operaţiunile militare în Ucraina, ci îşi redistribuie forţele în Donbas, regiunea de est a ţării.

UPDATE 17.04 Rusia va bombarda Odesa și alte regiuni ale Ucrainei cu rachete Caliber, potrivit reprezentantului sediului operațional al Administrației Militare Regionale Odesa, Serghei Bratchuk, scrie unian.net.

UPDATE 16.22 Soldații ruși și-au condus zilele trecute blindatele, fără a se proteja împotriva radiațiilor, printr-o zonă extrem de toxică de lângă centrala de la Cernobîl, numită ”Pădurea Roșie”. Conform ucrainenilor, invadatorii s-ar afla deja într-un spital din Belarus, afectați de radiații.

UPDATE 15.58 Irina Starikova (41 de ani), poreclită ”Bagheera” după personajul din ”Cartea Junglei”, este lunetista care a făcut numeroase victime pentru Rusia și care se află acum în mâinile ucrainenilor. Impresionant e și faptul că femeia e căsătorită cu un alt lunetist de excepție, Alexander Ogrenich.

UPDATE 15.47 Numărul victimelor după ce o rachetă rusă a lovit clădirea administrației regionale din orașul Nikolaev a ajuns la 20. Serviciul de Stat de Urgență al Ucrainei anunță că au fost scose de sub dărâmături 19 cadavre. O persoană a murit la Terapie Intensivă.

UPDATE 15.38 Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, se va adresa Parlamentului României luni, 4 aprilie, a anunțat pe Facebook deputatul PNL Pavel Popescu.

UPDATE 15.20 Preşedintele rus Vladimir Putin i-a comunicat premierului italian Mario Draghi că deocamdată nu sunt întrunite condiţiile pentru un armistiţiu în Ucraina, transmite Reuters.

UPDATE 15.07 Viceprimarul oraşului Mariupol, Serghei Orlov, a declarat joi, 31 martie, la CNN, că autobuze cu civili s-au pus în mişcare prin coridoarele umanitare iar în cursul zilei de joi peste 1.500 de oameni ar putea fi evacuaţi din oraşul distrus de bombardamente ruşilor.

UPDATE 14.48 Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) va crea misiuni de monitorizare online pentru centralele nucleare ucrainene de la Cernobîl şi Zaporojie, ocupate de Rusia, a anunţat şeful companiei nucleare ucrainene (Energoatom), Petro Kotin, informează Reuters.

UPDATE 14.36 Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a semnat joi, 31 martie, un decret prin care a ordonat înrolarea a 134.500 de noi recruţi în armată, ca parte a recrutării anuale de primăvară a Rusiei.

UPDATE 14.30 O nouă rundă de discuții între Ucraina și Rusia ar putea avea loc în decurs de două săptămâni, susține, a declarat, joi, ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu. Declaraţiile oficialului turc au venit la câteva zile după ce Turcia a găzduit delegaţiile de negociatori din Rusia şi Ucraina, pentru negocieri faţă în faţă, desfăşurate la Istanbul, marţi.

UPDATE 13.32 Avioane de atac rusești care transportau arme nucleare au intrat în spațiul aerian suedez, potrivit unui nou raport. Mișcarea a fost un act deliberat de intimidare, a declarat o sursă, potrivit TV4 News din Suedia.

UPDATE 12.52 Forțele rusești din Ucraina par să folosească covoare, crengi și fân pentru a-și acoperi vehiculele blindate, un posibil semn că nu li s-a oferit echipament de camuflaj adecvat, potrivit publicației Washington Post.

UPDATE 12.43 Rusia trebuie să fie trasă la răspundere pentru greşelile făcute, a declarat joi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, într-o intervenţie video în Parlamentul Australiei, avertizând că dacă Moscova nu va fi pedepsită atunci alte ţări s-ar putea simţi încurajate să declanşeze războaie contra ţărilor vecine.

UPDATE 12.20 David Arakhamia, șeful delegației ucrainene la negocierile de pace cu Rusia, a declarat presei din Ucraina că rolul oligarhului rus Roman Abramovici la discuțiile a fost ”pozitiv” deoarece a acționat inițial ca un „canal neoficial de comunicare”.

UPDATE 11.15 Poliția de frontieră din Ucraina a anunțat, într-o postare pe Facebook, că un cetățean ucrainean a fost prins când încerca să treacă granița cu Polonia cu 320.000 de dolari.

UPDATE 11.03 Un convoi de autobuze ucrainene se îndrepta joi dimineaţă spre Mariupol, port la Marea Azov, pentru a încerca să furnizeze ajutoare umanitare şi a evacua civilii rămaşi în acest oraş asediat de forţele ruse, a anunţat vicepremierul ucrainean Irina Vereşciuk.

UPDATE 10.01 Atacurile ruse au continuat în noaptea de 30 spre 31 martie în Lisichansk, oraș din regiunea ucraineană Luhansk și au lovit un depozit de petrol. În schimb, la Kiev noaptea a trecut fără bombardamente.

UPDATE 9.13 SUA trimit în Ucraina 100 de drone ucigaşe numite Switchblade, în cadrul unui pachet uriaş de arme aprobat de preşedintele Joe Biden la începutul acestei luni, au confirmat miercuri oficialii americani.

UPDATE 8.43 Șeful statului ucrainean Volodimir Zelenski a declarat miercuri, 30 martie, că nu crede în promisiunile Rusiei de a-şi reduce activitatea militară şi că armata sa se pregăteşte pentru noi lupte în estul ţării.

UPDATE 7.39 Forţele ruse încep să se retragă de la centrala nucleară dezafectată de la Cernobîl, asupra căreia au preluat controlul în prima zi a invaziei Ucrainei la 24 februarie, a indicat miercuri un înalt responsabil al Pentagonului.

UPDATE 7.28 Autorităţile ucrainene au acuzat forţele ruse că au tras miercuri cu obuze cu fosfor în micul oraş Marinka din estul Ucrainei.

UPDATE 7.09 Jumătate din oraşul ucrainean Irpin a fost distrusă, spune primarul Oleksandr Markuşin. Markuşin a făcut această evaluare într-o conferinţă de presă, miercuri, spunând: "Putem vedea că 50% din oraş şi infrastructura critică a fost distrusă, iar molozul nu a fost îndepărtat încă".

Autorităţile ucrainene au afirmat miercuri că aproximativ jumătate din teritoriul ucrainean a fost deja "poluat" de muniţiile folosite de forţele ruse de la începutul invaziei, la 24 februarie, notează AFP.

"Suprafaţa totală a zonelor poluate cu dispozitive explozive în cadrul agresiunii ruse se ridică la 300.000 de kilometri pătraţi", a declarat un înalt responsabil al Ministerului de Interne ucrainean, Evgheni Ienin, care nu a oferit alte detalii.

Cifra pe care a dat-o este imposibil de verificat independent.

"În plus, specialiştii ucraineni în deminare au dezactivat peste 300 de dispozitive explozive" de la începutul războiului, a adăugat Evgheni Ienin, citat de agenţia de presă Interfax Ucraina.

Rusia susține că trimiterea de către SUA a rachetelor cu rază lungă în Ucraina este un ”act perfid”. Peskov: ”Nu va schimba rezultatul operațiunii militare speciale”
Rusia susține că trimiterea de către SUA a rachetelor cu rază lungă în Ucraina este un ”act perfid”. Peskov: ”Nu va schimba rezultatul operațiunii militare speciale”
Ambasadorul Rusiei în SUA, Anatoli Antonov, spune că transferul de rachete balistice cu rază lungă de acțiune către Ucraina este „imposibil de justificat”. Trei oficiali americani au...
Beijingul sfidează SUA. O navă care transferă arme către Rusia, găzduită de China. ”Nu vom sta cu mâinile în sân”
Beijingul sfidează SUA. O navă care transferă arme către Rusia, găzduită de China. ”Nu vom sta cu mâinile în sân”
China asigură acostarea unui cargo rusesc sancţionat de SUA, implicat în transferuri de arme nord-coreene către Rusia, potrivit unor imagini din satelit. Dovezile sunt de natură să susţină...
#razboi Ucraina, #Ucraina, #munitie, #teritoriu, #Rusia , #Razboi Ucraina