Schimbare majoră a Marii Britanii contra lui Putin: Premierul face o mutare solidă pentru Ucraina

Miercuri, 04 Decembrie 2024, ora 00:33
6709 citiri
Schimbare majoră a Marii Britanii contra lui Putin: Premierul face o mutare solidă pentru Ucraina
Premierul britanic Keir Satrmer are o schimbare de atitudine față de Ucraina FOTO: Gov UK

Deși războiul Rusiei din Ucraina a trecut de borna celor 33 de luni, Moscova nu dă niciun semn că ar vrea să oprească conflictul sângeros. Acum, de la Londra se anunță o ”schimbare majoră” în politica Marii Britanii privind războiul. Sir Keir Starmer a declarat pentru prima dată că politica britanică este „să pună Ucraina în cea mai puternică poziție posibilă pentru negocieri”, într-o schimbare semnificativă de atitudine.

Dar un grup de reflecție avertizează că Vladimir Putin este interesat doar de „capitularea totală” a Ucrainei și nu de o înțelegere negociată, așacum ar vrea Occidentul și Kievul, potrivit Sky News.

Sir Keir Starmer a declarat pentru prima dată că politica britanică este „a pune Ucraina în cea mai puternică poziție posibilă pentru negocieri”.

În timpul unui discurs susținut luni, 2 decembrie 2024, la banchetul primarului din Londra, prim-ministrul a spus că dorește ca Ucraina să fie într-o poziție de forță „astfel încât să poată asigura o pace justă și de durată în condițiile ei, care să îi garanteze securitatea, independența – și dreptul să își aleagă propriul viitor”.

Abia luna trecută, atât Sir Keir, cât și președintele francez Emmanuel Macron au promis că vor „sprijini neclintit Ucraina și atâta timp cât va fi necesar pentru a dejuca războiul de agresiune al Rusiei”.

În vară, predecesorul său, Rishi Sunak, a declarat că politica britanică cu privire la Ucraina se bazează pe principiul că „agresiunea nu poate și nu va prevala”, în timp ce a vorbit despre o pace justă și durabilă „bazată pe dreptul internațional și pe Carta ONU”.

Dacă negocierile vor avea loc și vor ajunge la un fel de compromis, așa cum se întâmplă întotdeauna, agresiunea Rusiei va fi prevalat cel puțin într-o oarecare măsură.

Dacă Rusia, așa cum mulți par să se aștepte, va renunța la controlul de facto a cel puțin unei părți a părții Ucrainei, pe care a luat-o cu forța și câștigă un angajament că Ucraina nu se va alătura NATO în viitorul apropiat, Vladimir Putin va fi justificat, cel puțin în parte.

Decizia lui de a exercita o agresiune brutală neprovocată împotriva unui vecin va fi atins unele dintre scopurile sale. Faptul că liderii occidentali vorbesc acum despre negocieri dintre Ucraina și Rusia va fi, spun criticii, un semn al eșecului lor abject de a „dejuca agresiunea rusă”.

Occidentul nu a reușit să descurajeze Rusia să invadeze Ucraina, sperând să fie suficientă amenințarea cu sancțiuni financiare „punitive rapide”. Apoi nu a reușit să acționeze cu suficientă urgență și unitate pentru a ajuta Ucraina să respingă acea invazie.

Liderii occidentali par gata să accepte inevitabilitatea negocierilor. Rusia poate ajunge la limita capacității sale de a susține un război pe care fără îndoială îl câștigă, recrutând trupe nord-coreene și yemenite pentru a evita o a doua mobilizare nepopulară a rușilor. Și odată cu creșterea inflației, economia Rusiei scârțâie.

Dar președintele ales al SUA, Donald Trump, pare hotărât să continue și să accelereze negocierile, iar alți lideri, inclusiv al Ucrainei și acum al Marii Britanii, par gata să accepte inevitabilitatea lor. Sir Keir a lăsat impresia că negocierile sunt după colț. Nu avem idee când vor începe sau dacă vor demara curând.

Zelenski îl contrează pe Trump, legat de acordul cu Putin: Deznodământul dat peste cap de un motiv serios
Zelenski îl contrează pe Trump, legat de acordul cu Putin: Deznodământul dat peste cap de un motiv serios
Donald Trump, care a preluat luni un al doilea mandat de președinte al SUA și a fost ultima dată la putere înainte ca Rusia să lanseze invazia Ucrainei, a spus în repetate rânduri că ar...
Greșeala lui Trump în privința lui Putin: Amăgirea președintelui american, o capcană întinsă
Greșeala lui Trump în privința lui Putin: Amăgirea președintelui american, o capcană întinsă
Revenirea lui Donald Trump la Casa Albă îi face optimiști pe oamenii de afaceri americani, iar mulți lideri cred că el va impulsiona oprirea războaielor existente în lume. Însă unii...
#razboi Ucraina, #keir starmer, #Marea Britanie, #marea britanie ucraina, #razboi Rusia, #Putin razboi , #Razboi Ucraina
  1. Proteste masive în București, de Ziua Principatelor. Traficul, paralizat în centrul Capitalei. Mitingul pro-Georgescu, organizat separat
  2. Zelenski a reluat contraofensiva pe teritoriul Rusiei. Atacuri cu drone la Moscova. Explozii uriașe VIDEO
  3. Temperaturi mai ridicate decât normal în următoarea perioadă. Prognoza meteorologilor pe următoarele patru săptămâni
  4. S-a decis noul șef al CIA. Cine va conduce principala agenţie americană de informaţii VIDEO
  5. Evenimentele organizate pe 24 ianuarie, de Ziua Unirii Principatelor Române. La Iași, primarul nu va mai susține niciun discurs
  6. Planurile Coreei de Nord după pierderile suferite în Ucraina. ”Este suspectată că grăbește măsurile următoare”
  7. Premierul Orban compară UE cu Imperiul Otoman înainte de destrămare: "Bolnavul Europei de astăzi este Uniunea Europeană"
  8. Care sunt minciunile pe care trebuie să le spui la un interviu dacă vrei să obții postul, potrivit unui expert în cariere
  9. Guvernul Ciolacu, pus la punct de opoziție, după ce a schimbat la 180 de grade strategia în privința Green Deal: „Propaganda politică nu ține de foame”
  10. România se îndepărtează de Green Deal, programul-fanion al Ursulei von der Leyen: „A condus la costuri sociale și economice foarte mari". Ce alternative energetice are România