Deși războiul Rusiei din Ucraina a trecut de borna celor 33 de luni, Moscova nu dă niciun semn că ar vrea să oprească conflictul sângeros. Acum, de la Londra se anunță o ”schimbare majoră” în politica Marii Britanii privind războiul. Sir Keir Starmer a declarat pentru prima dată că politica britanică este „să pună Ucraina în cea mai puternică poziție posibilă pentru negocieri”, într-o schimbare semnificativă de atitudine.
Dar un grup de reflecție avertizează că Vladimir Putin este interesat doar de „capitularea totală” a Ucrainei și nu de o înțelegere negociată, așacum ar vrea Occidentul și Kievul, potrivit Sky News.
Sir Keir Starmer a declarat pentru prima dată că politica britanică este „a pune Ucraina în cea mai puternică poziție posibilă pentru negocieri”.
În timpul unui discurs susținut luni, 2 decembrie 2024, la banchetul primarului din Londra, prim-ministrul a spus că dorește ca Ucraina să fie într-o poziție de forță „astfel încât să poată asigura o pace justă și de durată în condițiile ei, care să îi garanteze securitatea, independența – și dreptul să își aleagă propriul viitor”.
Abia luna trecută, atât Sir Keir, cât și președintele francez Emmanuel Macron au promis că vor „sprijini neclintit Ucraina și atâta timp cât va fi necesar pentru a dejuca războiul de agresiune al Rusiei”.
În vară, predecesorul său, Rishi Sunak, a declarat că politica britanică cu privire la Ucraina se bazează pe principiul că „agresiunea nu poate și nu va prevala”, în timp ce a vorbit despre o pace justă și durabilă „bazată pe dreptul internațional și pe Carta ONU”.
Dacă negocierile vor avea loc și vor ajunge la un fel de compromis, așa cum se întâmplă întotdeauna, agresiunea Rusiei va fi prevalat cel puțin într-o oarecare măsură.
Dacă Rusia, așa cum mulți par să se aștepte, va renunța la controlul de facto a cel puțin unei părți a părții Ucrainei, pe care a luat-o cu forța și câștigă un angajament că Ucraina nu se va alătura NATO în viitorul apropiat, Vladimir Putin va fi justificat, cel puțin în parte.
Decizia lui de a exercita o agresiune brutală neprovocată împotriva unui vecin va fi atins unele dintre scopurile sale. Faptul că liderii occidentali vorbesc acum despre negocieri dintre Ucraina și Rusia va fi, spun criticii, un semn al eșecului lor abject de a „dejuca agresiunea rusă”.
Occidentul nu a reușit să descurajeze Rusia să invadeze Ucraina, sperând să fie suficientă amenințarea cu sancțiuni financiare „punitive rapide”. Apoi nu a reușit să acționeze cu suficientă urgență și unitate pentru a ajuta Ucraina să respingă acea invazie.
Liderii occidentali par gata să accepte inevitabilitatea negocierilor. Rusia poate ajunge la limita capacității sale de a susține un război pe care fără îndoială îl câștigă, recrutând trupe nord-coreene și yemenite pentru a evita o a doua mobilizare nepopulară a rușilor. Și odată cu creșterea inflației, economia Rusiei scârțâie.
Dar președintele ales al SUA, Donald Trump, pare hotărât să continue și să accelereze negocierile, iar alți lideri, inclusiv al Ucrainei și acum al Marii Britanii, par gata să accepte inevitabilitatea lor. Sir Keir a lăsat impresia că negocierile sunt după colț. Nu avem idee când vor începe sau dacă vor demara curând.
anglia are probleme majore cu... Vezi tot