Militarii ruși nu folosesc rețeaua Starlink a lui Elon Musk, susțin oficiali ai Kremlinului

Luni, 12 Februarie 2024, ora 14:02
1618 citiri
Militarii ruși nu folosesc rețeaua Starlink a lui Elon Musk, susțin oficiali ai Kremlinului
Rușii cumpără masiv terminale Starlink prin intermediul companiilor din țări terțe FOTO X

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a dezminţit luni informaţia conform căreia militarii ruşi utilizează reţeaua de comunicaţii prin satelit Starlink, controlată de miliardarul american Elon Musk, transmite Reuters.

Peskov a explicat că sistemul de sateliţi care asigură conectarea la Internet nu este certificat pentru utilizare în Rusia şi nu este furnizat acestei ţări, deci nu poate fi utilizat de forţele armate.

Ucraina, care a folosit comunicaţiile militare prin Starlink pe tot parcursul războiului de apărare în faţa invaziei ruse, a afirmat că soldaţii ruşi folosesc sistemul respectiv în unele părţi ale teritoriilor ucrainene ocupate. Duminică, direcţia pentru informaţii din ministerul apărării de la Kiev a comunicat că terminalele Starlink sunt folosite de unităţi ruseşti cum ar fi Brigada a 83-a de asalt aerian, care luptă în apropiere de Klişciivka şi Andriivka, în regiunea Doneţk din estul Ucrainei.

"Poate că nu ar trebui să ne amestecăm în discuţiile dintre regimul de la Kiev şi omul de afaceri Musk", a comentat Peskov afirmaţiile lansate de ucraineni.

Musk dezminţise încă de duminică, prin reţeaua socială X, aflată de asemenea sub controlul său: "după câte ştim, Rusiei nu i s-a vândut direct sau indirect niciun Starlink". El a observat că "mai multe ştiri false susţin că SpaceX vinde Rusiei terminale Starlink" şi a insistat: "Asta este categoric fals".

Trupele ruse aflate în războiul de cucerire împotriva Ucrainei au început să folosească sistemul de comunicații prin satelit Starlink, furnizat de compania lui Elon Musk. Informațiile despre acest subiect, care au fost difuzate pentru prima dată de activiști, au fost confirmate de purtătorul de cuvânt al Direcției Principale de Informații a Ministerului Apărării al Ucrainei (GUR MO) Andrei Yusov.

Quarterly Report - Editia 4

Când poate fi eliberată Marea Neagră de sub dominația rusă?
Când poate fi eliberată Marea Neagră de sub dominația rusă?
Marea Neagră e plină de mine gata să explodeze, e bruiată permanent de ruși, navigația a devenit mai periculoasă ca oricând iar coasta nordică se află sub asaltul trupelor ruse. Care sunt...
O dronă a ucrainenilor ar fi atacat, la o distanță record, un obiectiv militar din Rusia
O dronă a ucrainenilor ar fi atacat, la o distanță record, un obiectiv militar din Rusia
O dronă a serviciului de informaţii al Apărării (GUR) din Ucraina a atacat duminică un radar de detectare a ţintelor cu rază lungă de acţiune "Voronej M", situată în Orsk, în regiunea...
#razboi Ucraina, #Rusia, #Ucraina, #retea sateliti, #starlink , #Razboi Ucraina