Cum ar putea scăpa de război ucrainenii care n-au apucat să plece din țară. În prezent, cetățenii sunt săltați de pe stradă

Autor: Dan Stan
Sambata, 22 Iunie 2024, ora 10:25
9473 citiri
Cum ar putea scăpa de război ucrainenii care n-au apucat să plece din țară. În prezent, cetățenii sunt săltați de pe stradă
Soldați ucraineni, Volodimir Zelenski / Colaj Ziare.com (Hepta, captură YouTube)

Cei mai rapizi și cei mai bogați au apucat să fugă din Ucraina. Restul, fie au ajuns pe front și au murit, ori stau cu teama că vor fi duși pe câmpul de luptă.

Administrația Volodimir Zelenski se confruntă cu probleme de personal pe front, așa că în ultimele luni, presa internațională a raportat cazuri în care armata ucraineană recrutează soldați direct de pe stradă, practică recunoscută de oficialii de la Kiev.

Mor mulți ucraineni pe front, alții au apucat să fugă din țară, încă de la declanșarea conflictului, iar alți bărbați ucraineni, în special cei din domeniile cruciale, trebuie să-și exercite profesia, pentru ca economia să funcționeze.

Cei rămași în Ucraina nu pot scăpa de înrolare, pentru că ori nu pot părăsi țara din cauza restricțiilor impuse la graniță, de Administrația Zelenski, ori sunt dependenți de teritoriul natal din punct de vedere economic. Totuși, cei care nu doresc să participe la război ar putea scăpa, prin intermediul unei noi inițiative legislative.

Angajații, la mâna patronilor

Trei proiecte de lege au fost propuse în cadrul acestui demers de preşedintele comisiei pentru economie a parlamentului de la Kiev, Dmitro Nataluja. Acesta a introdus astfel conceptul de „rezervă economică" de angajaţi. Iniţiativa presupune că societăţile vor putea să-şi „rezerve" lucrătorii de care au foarte multă nevoie prin plata către bugetul de stat a 470 de euro pentru fiecare dintre aceşti salariaţi, potrivit presei internaționale.

Astfel, angajații din Ucraina nu vor merge pe front dacă firmele plătesc o taxă specială. Vitali, un informatician în vârstă de 35 de ani din orașul Liov, se teme să iasă din casă, de teama de a nu se întâlni cu ofițeri recrutori. IT-istul nu a mai ieșit din casă de jumătate de an.

Numeroase imagini video de amator cu bărbaţi ucraineni luaţi cu forţa de pe stradă de ofiţerii de recrutare, acţiuni care uneori conduc la violenţe, au fost postate pe reţelele de socializare. Zelenski a demis anul trecut mai mulți comandanți implicați în sistemul corupt prin care bărbați încorporabili erau încurajați la sustragere. De asemenea, Zelenski crescut pedepsele pentru cei care se sustrag încorporării și a redus vârsta minimă de mobilizare de la 27, la 25 de ani.

Între timp, Ucraina nu dorește să comunice pierderile reale de vieți omenești, suferite pe front.

Rusia critică propunerea lui Zelenski de a organiza "al doilea summit internaţional de pace". "Primul nu a fost deloc de pace”
Rusia critică propunerea lui Zelenski de a organiza "al doilea summit internaţional de pace". "Primul nu a fost deloc de pace”
Rusia nu înţelege încă ce vrea să spună Volodimir Zelenski cu al doilea summit pentru pace, a declarat purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, comentând astfel, la postul de...
Zelenski, dispus să colaboreze cu Trump dacă revine la Casa Albă
Zelenski, dispus să colaboreze cu Trump dacă revine la Casa Albă
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a vorbit despre posibilitatea ca Donald Trump să revină la președinția SUA, în plină desfășurare a războiului din Ucraina. Zelenski afirmă...
#razboi Ucraina, #Volodimir Zelenski, #legi, #militari ucraineni, #armata , #invazie ucraina
  1. Un copil și alte șase persoane au murit într-un incendiu care a mistuit o clădire. Unde s-a petrecut tragedia
  2. Donald Trump a anunțat planul economic pentru SUA: „Avem mai mult aur lichid decât oricine!". Schimbă strategia pentru UE, TikTok, migranți și crypto
  3. NATO cere Rusiei să retragă trupele "staționate ilegal" în Republica Moldova și sprijină integrarea țării în UE
  4. Apartament de două camere, scos la vânzare pentru doar 7.000 de euro. Cum arată și în ce oraș este FOTO
  5. Cea mai nouă metodă prin care hoții intră în locuințe. Nici cele mai sofisticate încuietori nu le mai stau în cale
  6. Cel puțin 16 morți după ce un incendiu a izbucnit într-un mare centru comercial. Unde s-a întâmplat tragedia VIDEO
  7. Germania intenționează să reducă la jumătate ajutorul militar acordat Ucrainei
  8. Capacitatea de a intimida Occidentul, cea mai eficientă armă a lui Putin. Analiza Atlantic Council
  9. Eurodeputații români, dezbinați în Parlamentul European. Victor Negrescu: ”Din nefericire, sunt voturi irosite”
  10. Al doilea mandat al Ursulei von der Leyen, în mâinile Giorgiei Meloni. Alegerea grea cu care se confruntă premierul Italiei