Războiul declanșat de Putin în Ucraina acum peste 2 ani și jumătate continuă în ciuda sutelor de mii de victime din rândul armatei sale. În plus, teama privind o escaladare a pătruns într-o țară ce a stat 50 de ani sub jugul Uniunii Sovietice, Lituania. Astfel, guvernul acestei țări baltice pregătește planul de evacuare național de frica amenințărilor Rusiei.
Ministrul lituanian de Interne, Agnė Bilotaitė, a anunțat că un plan național de evacuare în masă va fi elaborat până la începutul lunii octombrie 2024, potrivit Pravda Ucraina.
Agnė Bilotaitė consideră că țara ei ar trebui să aibă acum un plan de evacuare la nivel național și să fie pregătită să-l implementeze cât mai repede cu putință.
Zelenski dezvăluie planul victoriei contra lui Putin: Mutarea secretă ajunge la trei lideri din SUA
„Fiecare autoritate locală are propriul plan de evacuare, dar, evident, trebuie să avem un plan la scară națională și să fim pregătiți să-l punem în practică”, a spus ea.
Ministrul a subliniat că securitatea populației a devenit o prioritate din cauza atacurilor cibernetice și că protecția civilă este acum mai importantă ca niciodată, în contextul războiului Rusiei din Ucraina.
„Războiul împotriva Ucrainei continuă, țările din regiunea noastră sunt supuse atacurilor hibride și de dezinformare, iar sabotajul este noua noastră realitate. Este important să remarcăm că suntem în prim-plan, așa că astăzi, protecția civilă a devenit o prioritate pentru noi", a explicat oficialul de la Vilnius.
Ea a subliniat că întărirea protecției civile doar la nivel național este insuficientă, ceea ce duce la o decizie de colaborare cu alte state baltice. În plus, țările intenționează să caute finanțare de la Uniunea Europeană pentru o protecție suplimentară.
„Trebuie să ne coordonăm eforturile la nivel regional și european. Este costisitor, dar este important să ne combinăm capacitățile și să obținem sprijin din partea UE. Solicităm o evaluare a riscurilor pentru a înțelege mai bine amenințările și pentru a consolida măsurile de protecție publică”, a spus ministrul.
De asemenea, în iunie 2024, guvernul german a elaborat un nou plan de urgență în cazul unui război pe fondul amenințării din partea Rusiei.
Ministrul lituanian de Externe, Gabrielius Landsbergis, ar fi criticat aliații NATO, afirmând că inacțiunea acestora a permis dronelor rusești să cadă nestingherite pe teritoriul Alianței.
Descoperire ce vine cu un avertisment serios: Servești asta în exces, îți pierzi mințile
Lituania a fost absorbită în 1940 de Uniunea Sovietică, după pactul Molotov-Ribbentrop, pentru aproape 50 de ani. Ulterior, la 11 martie 1990, Consiliul Suprem a anunțat restaurarea independenței Lituaniei. Lituania a devenit primul stat ocupat de sovietici care și-a anunțat independența.
Pe de altă parte, în timpul Forumului Ambrosetti din Italia, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că are un plan de victorie contra lui Putin, dar și pentru a pune capăt războiului cu Rusia.
El a spus că propriul plan de pace va fi prezentat celor mai importanți 3 lideri din Statele Unite, liderului de la Casa Albă Joe Biden și candidaților la președinție, Kamala Harris și Donald Trump.
Planul de pace, care include probleme globale și un pachet concret de apărare, urmărește să asigure securitatea Ucrainei și să obțină un consens internațional larg.
uite asa ce creaza panica si sentimente antirusesti. Vezi tot