Războiul Rusiei care ajunge la 900 de zile de la începutul invaziei se află într-o continuă dinamică, însă acum după ce armata Kremlinului a fost nevoită să-și mute Flota din Marea Neagră aflată în Crimeea, acum Putin primește a 2-a lovitură majoră. Forțele aeriene ruse (VKS - Vozdushno-Kosmicheskiye Sily) au fost obligate să se retragă din apropierea granițelor Ucrainei din cauza sosirii noilor avioane F16 americane în Ucraina.
În ultimele săptămâni, Rusia a retras multe dintre avioanele sale de război din bazele din apropierea Ucrainei și le-a redistribuit în baze mai îndepărtate de graniță. Analiștii de la Frontelligence au descoperit, cercetând imagini recente din satelit, că avioanele rusești s-au relocat, cele mai aproape fiind la baza aeriană Voronzh Malshevo, la aproximtiv 130 de mile (209 km), potrivit The Telegraph.
Mișcarea retrogradă urmează unei retrageri similare a flotei marinei ruse de la Marea Neagră, care și-a părăsit cele mai vulnerabile porturi din Ucraina ocupată în această primăvară și a restabilit operațiunile în porturile mai sigure din sudul Rusiei.
Retragerea aeriană este reactivă. Mai multe și mai bune drone ucrainene au lovit din ce în ce mai mult și mai frecvent în interiorul Rusiei în ultimele luni, dăunând avioanelor de război și infrastructurii aerodromurilor. Prin reducerea activelor de la bazele cele mai apropiate de Ucraina, rușii ar putea minimiza daunele cauzate de aceste raiduri.
Este, de asemenea, proactiv. De mai bine de un an de la achiziționarea primelor rachete cu rază lungă de acțiune de la aliații lor străini, oficialii ucraineni au cerut permisiunea de a folosi aceste rachete împotriva bazelor rusești de pe teritoriul Rusiei.
Permisiunea nu a venit încă. Dar rușii cred clar că ar putea veni. „Rusia acționează acum mai mult preventiv decât reactiv, spre deosebire de trecut”, a explicat grupul de analiză ucrainean Frontelligence Insight.
Cercetând recent imaginile comerciale prin satelit, analiștii de la Frontelligence Insight au urmărit marile redistribuiri rusești – inclusiv relocarea avioanelor de luptă-bombarde ale forțelor aeriene ruse de pe aerodromurile de graniță. Cel mai remarcabil: baza aeriană Voronezh Malshevo, în sudul Rusiei, la 130 de mile (209 km) de Ucraina.
Până la sfârșitul lunii iunie, erau zeci de avioane de vânătoare-bombardiere Sukhoi Su-34 la bază. Ele au zburat zilnic, lansând bombe puternice cu planare – zeci pe zi – asupra trupelor și civililor ucraineni.
„Este nevoie de doar câteva minute pentru ca un avion [Sukhoi] să ajungă în zona de lansare de lângă graniță și apoi să se întoarcă la bază”, a raportat Frontelligence Insight în iunie. „Numărul mare de avioane staționate pe aerodrom permite desfășurarea simultană a bombelor, permițând angajarea simultană a mai multor ținte de pe teritoriul ucrainean.”
Adesea localizate în aer liber pe asfaltul de la Voronezh Malshevo, avioanele Sukhoi se aflau în raza de acțiune a celor mai bune arme de lovitură profundă ale Ucrainei - rachetele ale sistemului de rachete tactice ale armatei (ATACMS) de fabricație americană.
„Ucraina ar putea împiedica întreaga flotă operațională staționată acolo dacă i se permite să efectueze o astfel de lovitură”, a menționat Frontelligence Insight. Dar această permisiune nu a venit. Și acum avioanele Sukhoi au plecat spre baze mai sigure dincolo de raza de 190 de mile a ATACMS. Rachetele de croazieră franco-britanice SCALP/Storm Shadow din Ucraina au o rază similară.
Aerodromurile au fost principalele ținte. Pe 27 iulie, direcția de informații ar fi zburat cu o dronă încărcată cu explozivi la 1.100 de mile pentru a lovi baza aeriană Olenya din nordul Rusiei. Bombardierele Tupolev Tu-22M3 care zboară de la bază lansează frecvent rachete de croazieră în orașele ucrainene.
Este important să ne amintim că raza de acțiune a avioanelor de război rusești nu este nelimitată. Ele pot redistribui doar atât de departe în interiorul și marginile Rusiei, înainte de a deveni mai puțin utile pentru raidurile în Ucraina. Chiar și după ce s-au retras cât pot în mod realist, majoritatea avioanelor de război rusești se vor afla în raza de acțiune a acelei drone de atac ucrainene de 1.100 de mile (1.770 km).
Rușii nu pot poziționa avioanele la mai mult de o mie de mile (1.600 km) de Ucraina fără a reduce semnificativ eficiența acelor avioane. Dar ei ar putea împrumuta o tactică de la Forțele Aeriene ale SUA și ar putea împrăștia avioanele pe aerodromuri mai multe și mai mici, bazându-se pe această dispersare pentru a diminua potențialul distructiv al dronelor Ucrainei.