Lovitura lui Vladimir Putin de acum trei ani care a uimit lumea prin invazia din Ucraina, a declanșat ”șocul decisiv” pentru cea mai mare putere din Europa. De atunci, țara occidentală a investit masiv în Apărare și a ajuns să aibă al doilea buget din NATO după Statele Unite. Cu toate astea, Germania are o breșă înfricoșătoare de securitate, având o armată firavă de numai 180.000 de militari, departe de nivelul de 500.000 în anii 1980 și de cerințele actuale.
Forțele armate ale Germaniei sunt „mai mult sau mai puțin descoperite”, s-a plâns cel mai înalt ofițer al armatei țării, Alfons Mais, în 2022, în dimineața invadării Ucrainei de către Rusia, potrivit Bloomberg.
Trei ani mai târziu, Germania își îndeplinește în sfârșit angajamentul NATO de a cheltui cel puțin 2% din produsul intern brut pentru apărare. Dar este încă departe de a fi capabilă să se protejeze eficient sau să umple golul lăsat de garanțiile de securitate ale SUA. În urma bombardamentelor verbale ”aruncate” săptămâna trecută de vicepreședintele JD Vance și de alți oficiali ai administrației Trump, care sună disprețuitor față de Europa și gata să abandoneze Ucraina, este evidentă nevoia ca reînarmarea Germaniei să treacă din nou în prim plan.
Cea mai mare economie a Europei are nevoie de mai multă putere de foc fiscală pentru a-și finanța în mod durabil forțele armate și de mai mulți soldați pentru a securiza granițele Organizației Tratatului Atlanticului de Nord.
Germania s-a împotrivit de mult timp să-și exercite puterea din cauza istoriei sale întunecate, dar epoca libertății de care s-a plâns pe bună dreptate președintele Donald Trump a luat sfârșit. Cancelarul social-democrat Olaf Scholz a ajuns la momentul decisiv din 2022, când a declarat că stăpânirea lui Putin a marcat „un șoc în istoria continentului nostru”; Germania, care nu are datorii, ar răspunde prin împrumuturi de 100 de miliarde de euro (105 de miliarde de dolari) pentru a-și îmbunătăți armata, a spus el.
Datorită acestui impuls temporar, cea mai mare economie a Europei are în prezent al patrulea buget de apărare din lume și al doilea ca mărime din NATO (86 miliarde dolari), după SUA, potrivit cifrelor publicate săptămâna trecută de Institutul Internațional de Studii Strategice.
Franchețea ministrului Apărării Boris Pistorius cu privire la limitările armatei și necesitatea de a deveni „gata de război” a cimentat sprijinul public pentru cheltuielile pentru apărare. I-a revenit lui Pistorius să respingă rapid acțiunea lui Vance la Conferința de Securitate de la München – el nu a dezamăgit, considerând atacurile vicepreședintelui asupra democrațiilor europene „inacceptabile”.
Parlamentul german a semnat anul trecut un număr record de contracte majore de apărare, iar aproape toată finanțarea de urgență a fost alocată de atunci pentru avioane de luptă F-35, elicoptere de transport și fregate. Acțiunile producătorului de arme Rheinmetall AG au crescut de aproximativ 10 ori de la începutul anului 2022, după ce au rezervat comenzi de aproximativ 39 de miliarde de euro de la guvernul german.
Soldaților germani nu le mai lipsește echipamentul personal de bază, cum ar fi căștile și vestele blindate, iar Bundeswehr are în proces de desfășurare a ceea ce va fi în cele din urmă o brigadă de 5000 de oameni pentru a apăra flancul estic al NATO în Lituania – prima sa bază permanentă de peste mări.
În timp ce Scholz a refuzat să furnizeze Ucrainei rachete cu rază lungă de acțiune Taurus, guvernul său a trimis Kievului pentru asistență militară aproximativ 28 de miliarde de euro; doar SUA au oferit mai mult.
Dar Germania are încă multe de făcut. O parte din echipamentul și muniția pentru Kiev proveneau din stocurile deja foarte epuizate ale Bundeswehr și trebuie acum înlocuite. Pregătirea armatei germane pentru luptă este mai mică acum decât atunci când Rusia a invadat Ucraina, a raportat Reuters săptămâna trecută, citând oficiali militari și parlamentari.
După trei decenii de neglijență bazată pe presupunerea că Berlinul nu va mai trebui să ducă niciodată un război terestru convențional în Europa, Bundeswehr este o fracțiune din dimensiunea sa de la sfârșitul Războiului Rece și oferă o capacitate inadecvată de descurajare împotriva agresiunii ruse.
Are doar aproximativ 300 de tancuri de luptă, de exemplu, comparativ cu peste 6.500 în 1992. În timp ce Germania a comandat încă 105 de tancuri Leopard în iulie, acestea nu vor fi disponibile complet până în 2030. Pentru a pune aceste cifre în context, Rusia este acum capabilă să construiască până la 1.500 de tancuri în fiecare an, potrivit lui Pistorius.
La ritmul actual de reînarmare, Germaniei i-ar trebuie câteva decenii pentru a restabili echipamentele cheie de armament la nivelurile din 2004, potrivit unei analize publicate anul trecut de Institutul Kiel pentru Economia Mondială.
De asemenea, în Germania lipsește personalul: forțele armate au abia 180.000 de soldați, cu aproximativ 20.000 mai puțin de nivelurile vizate. „Trupele noastre continuă să îmbătrânească, iar numărul continuă să scadă”, a avertizat Eva Högl, comisarul parlamentar pentru forțele armate, anul trecut. Iar numărul trupelor este unul extrem de scăzut, fiind o vulnerabilitate pentru Germania, departe de nivelul de 500.000 cât era în anii 1980 și de cerințele actuale de securitate din Europa.
Germania are nevoie de aproximativ 460.000 de militari, a declarat Carsten Breuer, șeful apărării Bundeswehr, pentru Bloomberg News săptămâna trecută, sau dublu față de ceea ce are acum, inclusiv rezerviștii.