Protestul Maiei Sandu față de atrocitățile comise de ruși în Ucraina. Ce le-a cerut moldovenilor să nu facă de 9 mai

Marti, 19 Aprilie 2022, ora 18:05
3162 citiri
Protestul Maiei Sandu față de atrocitățile comise de ruși în Ucraina. Ce le-a cerut moldovenilor să nu facă de 9 mai
Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu FOTO / Facebook Maia Sandu

Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, le-a cerut marţi concetăţenilor săi să nu arboreze simboluri ruseşti la festivităţile din 9 mai consacrate victoriei din Al Doilea Război Mondial.

Solicitarea vine în contextul în care militarii ruşi omoară civili în Ucraina.

”Nu putem permite ca atrocităţile de azi să fie asociate cu eroii din cel de-al Doilea Război Mondial, care şi-au dat viaţa pentru pace”, a declarat Sandu la o întâlnire cu presa.

Fii la curent cu cele mai noi informații LIVE despre războiul din Ucraina

Fostul preşedinte Igor Dodon le-a cerut cetăţenilor moldoveni ”să meargă la Parada Victoriei cu panglica Sfântului Gheorghe”, deşi este posibil să fie amendaţi, după ce simbolul respectiv cu dungi negre şi portocalii a devenit un semn al patriotismului rusesc şi a fost interzis săptămâna trecută de Parlamentul de la Chişinău. Portul panglicii se sancţionează cu amenzi începând de la 900 de lei moldoveneşti (circa 45 de euro) sau 60 de ore de serviciu în folosul comunităţii.

Şefa statului le-a cerut adversarilor ei politici comunişti şi socialişti să nu divizeze societatea din interese politice. Republica Moldova ”îşi apără neutralitatea şi pacea în societate. De aceea, simbolurile războiului purtat împotriva Ucrainei sunt interzise în Republica Moldova. Le cer politicienilor să se abţină de la orice provocare”, a spus Sandu.

Şi Parlamentul Lituaniei a interzis marţi portul în public al panglicii Sfântului Gheorghe, al literei Z şi a altor simboluri ale susţinerii invaziei ruse în Ucraina.

Panglica folosită pentru prima dată ca decoraţie de ţarina Ecaterina a Rusiei a fost adoptată de rusofonii din estul Ucrainei ca simbol al sprijinului pentru Moscova în 2014, când Rusia a anexat Crimeea, iar în Donbas au fost proclamate republicile secesioniste Doneţk şi Lugansk.

Litera Z este semnul distinctiv vopsit pe vehiculele militare ruse din Ucraina şi s-a răspândit în mediile sociale, printre susţinătorii războiului declanşat de Rusia.

#razboi Ucraina, #maia sandu, #ziua victoriei, #Al Doilea Razboi Mondial, #atrocitati ucraina , #Stiri Maia Sandu