Pe câmpul de luptă din Ucraina războiul lui Putin a căpătat alte valențe față de conflictele anterioare din lume. Din această perspectivă, doi experți americani, un general și un expert IT avertizează că Statele Unite nu sunt pregătite pentru războiul de mâine, unde frontul va fi dominat de vehicule fără pilot. Ei susțin că în prezent, o altă putere, China deține 70% din producția armelor viitorului, dronele, care fac diferența în războiul dintre Ucraina și Rusia.
Mii de drone umplu cerul. Aceste drone și operatorii lor folosesc sisteme de inteligență artificială pentru a evita obstacolele și pentru a identifica potențiale ținte. Modelele AI ajută, de asemenea, Ucraina să prezică unde să lovească, susțin Mark Milley și Eric Schmidt în analiza lor din Foreign Affairs.
Generalul în retragere Mark Milley, care a fost șeful Statului Major al SUA din 2019 până în 2023 și Eric Schmidt, fost CEO al companiei Google, între 2001 și 2011, consideră că pe câmpul de luptă din Ucraina viitorul războiului devine rapid prezentul său.
Din păcate, acesta este un viitor pentru care Statele Unite rămân nepregătite. Trupele sale nu sunt pe deplin pregătite să lupte într-un mediu în care rareori se bucură de elementul surpriză. Avioanele, navele și tancurile sale nu sunt echipate pentru a se apăra împotriva unui atac cu drone.
Armata nu a îmbrățișat încă inteligența artificială. Pentagonul nu are suficiente inițiative menite să repare aceste eșecuri – iar eforturile sale actuale se mișcă prea încet. Între timp, armata rusă a trimis multe drone alimentate cu inteligență artificială în Ucraina. Și în aprilie, China și-a anunțat cea mai mare restructurare militară din aproape un deceniu, cu un nou accent pe construirea forțelor bazate pe tehnologie.
Dacă vrea să rămână puterea globală preeminentă, Statele Unite vor trebui să-și schimbe rapid cursul. Țara trebuie să reformeze structura forțelor sale armate. Armata SUA trebuie să își reformeze tactica și dezvoltarea leadershipului. Are nevoie de noi moduri de a procura echipament. Trebuie să cumpere noi tipuri de echipamente. Și trebuie să antreneze mai bine soldații să opereze drone și să folosească AI.
Factorii politici americani, obișnuiți să guverneze cel mai puternic aparat de apărare din lume, ar putea să nu le placă ideea unei astfel de revizuiri sistemice. Dar roboții și inteligența artificială sunt aici pentru a rămâne. Dacă Statele Unite nu reușesc să conducă această revoluție, actorii răuvoitori echipați cu noi tehnologii vor deveni mai dispuși să încerce atacuri asupra Statelor Unite.
SUA trebuie să schimbe strategia războiului
Prin urmare, Statele Unite trebuie să își transforme forțele armate astfel încât să poată menține un avantaj militar decisiv și să se asigure că roboții și inteligența artificială sunt utilizate într-o manieră etică. Armatele trebuie să se confrunte cu o dinamică constantă fluctuantă, inclusiv în rândurile lor, între ei și guvernele lor și între ei și oamenii obișnuiți.
În viitor, prima fază a oricărui război va fi condusă probabil de roboți la sol capabili de orice, de la recunoaștere la atacuri directe. Rusia a desfășurat deja vehicule terestre fără pilot care pot lansa rachete antitanc, grenade și drone. Ucraina a folosit roboți pentru evacuarea victimelor și eliminarea explozivilor. Următoarea generație de mașini va fi condusă de sisteme AI care folosesc senzorii roboților pentru a ”vedea” câmpul de luptă și pentru a prezice punctele de atac.
Dacă războiul Rusiei împotriva Ucrainei se extinde în alte părți ale Europei, un prim val de roboți tereștri și drone aeriene ar putea permite atât NATO, cât și Rusiei să supravegheze o linie de front mai largă decât pot ataca sau apăra oamenii.
Utilizarea armelor fără pilot este esențială din alt motiv: sunt ieftine. Dronele sunt o clasă de arme mult mai accesibilă decât sunt avioanele militare tradiționale. O dronă MQ-9 Reaper, de exemplu, costă aproximativ o pătrime din prețul unui avion de luptă F-35. Și MQ-9 este una dintre cele mai scumpe astfel de arme; o dronă simplă cu vizualizare la prima persoană poate costa doar 500 de dolari.
Niciun stat nu este pe deplin pregătit pentru războaie viitoare. Nicio țară nu a început să producă hardware-ul de care are nevoie pentru armele robot la scară largă și nici un stat nu a creat software-ul necesar pentru a alimenta pe deplin armele automate. Dar unele țări sunt mai departe decât altele. Și, din păcate, adversarii Statelor Unite sunt, în multe privințe, în frunte.
Rusia, după ce a câștigat experiență în Ucraina, și-a crescut dramatic producția de drone și acum folosește vehicule fără pilot cu mare efect pe câmpul de luptă. China domină piața globală de drone comerciale: compania chineză DJI controlează aproximativ 70% din producția mondială de drone. Și datorită structurii autoritare a Chinei, armata chineză s-a dovedit deosebit de pricepută în a trece prin schimbări și a adopta noi concepte.
Dar caracterul războiului se schimbă atât rapid, cât și fundamental. Statele Unite trebuie să se schimbe și să se adapteze, de asemenea, iar oficialii americani trebuie să facă acest lucru mai repede decât adversarii țării lor.