Armata rusă s-a împotmolit din nou la porțile Kievului. Harta ofensivei întocmită de Institutul pentru Studiul Războiului ANALIZĂ

Sambata, 12 Martie 2022, ora 10:01
7363 citiri
Armata rusă s-a împotmolit din nou la porțile Kievului. Harta ofensivei întocmită de Institutul pentru Studiul Războiului ANALIZĂ
Harta ofensivei ruse în Ucraina analizată de Institutul pentru Studiul Războiului din SUA

Institutul pentru Studiul Războiului din SUA a anunţat că forţele terestre ruseşti care încearcă să încercuiască Kievul „au rămas în mare parte blocate în ultimele 24 de ore” pentru reaprovizionare şi realimentare, relatează BBC.

„Operaţiunile ofensive necoordonate şi sporadice ale Rusiei împotriva marilor oraşe ucrainene susţin evaluarea Statului Major ucrainean conform căreia forţele ruse se confruntă cu probleme de moral şi de aprovizionare tot mai mari şi au pierdut iniţiativa”, scrie BBC, citând institutul.

Forţele ruse par, de asemenea, să fie în mare parte blocate în jurul Harkoului, susţine sursa citată.

ISW a distribuit o hartă pe Twitter care arată trupele Rusiei înaintând spre vestul Ucrainei.

Ultimele date analizate de ISW din războiul lui Putin în Ucraina:

  • Operațiunile rusești în jurul Kievului au rămas în mare parte blocate în ultimele 24 de ore, iar forțele ruse au întreprins o altă pauză pentru a-și aproviziona și reinstala unitățile din prima linie.
  • Forțele ruse nu au asigurat niciun teritoriu nou în nord-estul Ucrainei și ar putea redistribui forțele care atacă estul Kievului pentru a se apăra împotriva contraatacurilor ucrainene din regiunea Sumi.
  • Forțele ruse rămân blocate încercând să reducă Mariupol prin asediu și bombardament.
  • Forțele ucrainene au oprit avansurile Rusiei către nord și vest din Crimeea, deoarece forțele ruse se confruntă cu probleme tot mai mari de aprovizionare și de moral.
  • Avioanele rusești au efectuat probabil o tentativă de atac sub pavilion pe teritoriul Belarus pe 11 martie, în efortul de a atrage Belarus în război.
  • Kremlinul a anunțat planuri de a desfășura luptători străini, inclusiv până la 16.000 de luptători sirieni, în Ucraina.
  • Putin a concediat mai mulți generali și a arestat ofițeri de informații FSB într-o epurare internă.
  • Forțele ucrainene l-au ucis pe comandantul celei de-a 29-a Armate Combinate a Rusiei. Pierderile mari în rândul ofițerilor generali ruși indică calitatea slabă a comenzii și controlului ruși, solicitând generalilor ruși să se desfășoare și să riscă focul ucrainean pentru a comanda forțele lor.
  • Forțele aeriene ucrainene și operațiunile de apărare aeriană continuă să împiedice manevra forțelor terestre ruse, limitând probabil sprijinul aerian apropiat al Rusiei și expunând forțele mecanizate rusești la atacurile aeriene și artileriei ucrainene.

A 17-a zi de război în Ucraina: Forțele ruse desfășoară operațiuni tot mai aproape de Kiev

Unităţile militare ruse continuă să se desfăşoare mai aproape de capitala Kiev şi să tragă focuri de artilerie spre zone rezidenţiale, potrivit rapoartelor de sâmbătă, 12 martie, a 17-a zi a invaziei Ucrainei la ordinul lui Vladimir Putin.

Tirurile de artilerie s-au oprit în Nikolaev în dimineața zilei de sâmbătă, după o noapte întreagă de bombardamente grele. Numeroase clădiri civile au fost distruse, iar localnicii relatează că armata rusă a dărâmat un spital oncologic.

Compania privată americană Maxar Technologies, cea care deține imaginite din satelit, a spus că mai multe case şi clădiri erau în flăcări şi că sunt vizibile pagube pe scară largă şi cratere în localitatea Moschun, situată la nord-vest de Kiev.

Maxar a informat că o imagine arăta elemente ale unui batalion de artilerie rusesc trăgând activ în direcţia sud-est, dar nu a putut confirma ţintele batalionului. A precizat însă că pagubele observate în Moschun erau la aproximativ 7 km sud-est de locul unde era amplasată artileria.

Într-o altă imagine se puteau vedea şiruri lungi de maşini ce transportau persoane care au fugit din Kiev, iar o altă imagine arăta incendiile încă active pe aeroportul Antonov.

Forţele ruse au bombardat vineri oraşe din toată ţara şi păreau să se regrupeze pentru un posibil atac asupra Kievului.

Forţele ruse au crescut vineri presiunea asupra capitalei Kiev şi în estul Ucrainei, unde a fost vizat principalul oraş, Dnipro, informează AFP.

Capitala Ucrainei, Mariupol, Krîvî Rig, Kremenciug, Nikopol şi Zaporojie sunt principalele zone în care ruşii îşi concentrează încă eforturile, a anunţat armata ucraineană într-un comunicat.

„Neputând obţine un succes, inamicul îşi continuă atacurile cu rachete şi bombe asupra oraşelor situate pe teritoriului Ucrainei, la Dnipro, Luţsk şi Ivano-Frankivsk”, potrivit sursei citate.

Europenii, neputincioși în a întări apărarea antiaeriană a Kievului. ”Dacă americanii ne-ar putea trimite sisteme Patriot”
Europenii, neputincioși în a întări apărarea antiaeriană a Kievului. ”Dacă americanii ne-ar putea trimite sisteme Patriot”
Mai multe țări, inclusiv Franța, sunt reticente în a se despărți de sistemele lor de apărare avansate, chiar dacă secretarul general al NATO a încurajat capitalele europene să transfere...
Șeful GUR, despre situația dificilă cu care se va confrunta Ucraina din mai: ”Nu va fi un Armaghedon, așa cum spun mulți”
Șeful GUR, despre situația dificilă cu care se va confrunta Ucraina din mai: ”Nu va fi un Armaghedon, așa cum spun mulți”
Ucraina se va confrunta cu o situație "dificilă", dar "nu catastrofală" pe front în viitorul apropiat, începând cu jumătatea lunii mai, a declarat șeful serviciilor de informații militare...
#razboi Ucraina, #armata rusa, #kiev, #SUA , #Razboi Ucraina