SUA doresc să condiționeze viitorul ajutor militar și financiar acordat Ucrainei de accesul la vastele rezerve de pământuri rare ale țării. Dar unele dintre acestea ar putea fi deja sub controlul Rusiei, iar UE se întinde și ea pentru partea sa.
Președintele american Donald Trump a pus noi condiții pentru continuarea ajutorului financiar și militar acordat Ucrainei. Luni, el le-a spus reporterilor că Washingtonul va continua să ajute Ucraina doar pentru a evita agresiunea rusă în schimbul mineralelor rare, scrie DW.com.
Kievul a indicat deja că ar fi dispus să schimbe accesul la aceste resurse naturale valoroase pentru sprijinul occidental. De fapt, acesta a fost unul dintre punctele pe care președintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a conturat în „planul de victorie” pe care l-a prezentat la sfârșitul anului trecut, când încă nu era clar cine va ocupa Casa Albă în 2025.
La vremea respectivă, Zelenski era în discuții cu Trump și promisese oricărei țări dispuse să susțină Kievul că vor exista „returnări ale investițiilor” făcute în țara sa. În timpul prezentării planului său, el a menționat, de asemenea, resursele naturale bogate ale Ucrainei, care s-au ridicat la „metale de importanță vitală în valoare de trilioane de dolari”.
Mineralele rare sunt necesare pentru a produce multe dispozitive moderne, cum ar fi smartphone-uri, vehicule electrice și alte produse de înaltă tehnologie. Ele sunt indispensabile în fabricarea de arme și industria aerospațială.
În prezent, China controlează cea mai mare parte a mineralelor rare utilizate industrial la nivel mondial.
Potrivit Forumului Economic Mondial, aceasta acoperă aproximativ 40% din nevoile Uniunii Europene (UE) pentru resursele respective. Alți furnizori cheie includ Australia, Africa de Sud, Canada și Brazilia.
Pentru a-și reduce dependența de China, SUA și UE colaborează de ani de zile la extinderea și creșterea producției de resurse vitale în alte țări. Aceste metale includ, mai presus de toate, uraniu, titan, litiu, grafit, nichel și aluminiu.
Anul trecut, un studiu al Centrului de Excelență pentru Securitate Energetică NATO a constatat că piața mineralelor critice „s-a dublat la peste 320 de miliarde de dolari în ultimii cinci ani și este de așteptat să se dubleze din nou în următorii cinci”.
Experții NATO au mai remarcat că „importanța strategică a materialelor critice ale Ucrainei nu poate fi exagerată”, argumentând că țara ar putea deveni un furnizor cheie de minerale rare, inclusiv titan, litiu, beriliu, mangan, galiu, uraniu, zirconiu, grafit, apatit, fluorit și nichel. Aceste rezerve vaste ar putea „contribui în mod semnificativ la lanțul global de aprovizionare pentru multe, dacă nu pentru toate”, industrii proeminente.
Rezervele de titan ale Ucrainei sunt considerate a fi cele mai mari din Europa, reprezentând aproximativ 7% din rezervele globale. Este una dintre puținele țări care exploatează titanul, care este o resursă cheie pentru industria aerospațială, medicală, auto și marină, de exemplu.
Estimată la aproximativ 500.000 de tone, Ucraina deține și unele dintre cele mai mari rezerve de litiu cunoscute din Europa. Acest material este esențial pentru producerea de baterii, ceramică și sticlă.
Ucraina este, de asemenea, al cincilea producător mondial de galiu, care este folosit pentru producerea de semiconductori și diode emițătoare de lumină (LED-uri). În cele din urmă, Ucraina este un furnizor esențial de gaz neon, necesar pentru producerea semiconductorilor.
Raportul Forumului Economic Mondial a mai constatat că Comisia Europeană a identificat Ucraina ca un potențial furnizor pentru peste 20 de materii prime critice. Organismul a recomandat ca Europa să continue să încurajeze Ucraina să exporte aceste materiale și a concluzionat că aderarea Ucrainei la UE ar putea consolida economia europeană.
Kievul pare să fie bine conștient de poziția sa cheie ca potențial furnizor global de minerale esențiale necesare pentru industriile cheie. La o conferință privind resursele strategice, fostul ministru ucrainean al infrastructurii și co-fondator al think tank-ului de investiții We Build Ukraine, Oleksandr Kubrakov, a menționat că „deținem resurse cruciale, suntem bine poziționați strategic în contextul UE, infrastructura noastră logistică este bine dezvoltată și suntem foarte competenți în descoperirea și exploatarea resurselor”.
Dar criticii spun că condițiile optime pentru exploatarea mineralelor esențiale ar necesita supraveghere guvernamentală, un cadru de reglementare stabil, o politică fiscală tolerabilă din punct de vedere economic și investiții. Nu este sigur dacă SUA, dacă ar avea acces la unele dintre resursele naturale critice ale Ucrainei, ar putea chiar să inițieze o astfel de schimbare structurală.
„În prezent facem publice datele despre aceste minerale și am elaborat multe măsuri de reglementare și legale”, a declarat Olena Kramarenko, ministrul adjunct al protecției mediului al Ucrainei.
Ea a adăugat că obiectivul strategic a fost „integrarea Ucrainei în strategia de resurse a UE”.
Cel mai mare obstacol în calea exploatării mineralelor din pământuri rare în Ucraina rămâne războiul de agresiune al Rusiei. Nu există cifre sigure disponibile despre câte rezerve de minerale rare se află sub controlul Rusiei sau în mod periculos în apropierea frontului.
Experții ucraineni au declarat pentru DW că cred că Rusia ar putea încerca să obțină controlul asupra a cel puțin două rezerve de litiu. Dintre cele patru cunoscute în Ucraina, doar două vor fi cu siguranță sub control ucrainean.
Teritoriile Zaporojie și Donețk, unde se află celelalte două rezerve, se află în prezent sub ocupație rusă.
pentru ca ukraina sa "ramina" cu teritoriile are nevoie de trupe.
doar ca boborul... Vezi tot