Discuțiile dintre SUA și Rusia despre încetarea conflictului din Ucraina au în spate motive economice, care țin de minereurile rare din această țară, susține economistul Adrian Negrescu. „Harta arată concret, și de ce rușii insistă pentru provinciile ocupate”, spune specialistul.
Interesul lui Donald Trump pentru depozitele de minereuri rare din Ucraina dezvăluie miza adevărată a războiului
„O hartă care prezintă miza economică, în resurse rare, pe care o reprezintă Ucraina. Trump vrea jumătate din ele. Ucrainenii spun că ar însemna că le oferă americanilor 500 miliarde de dolari în resurse, în condițiile în care ajutorul militar american a fost de 150 miliarde”, a explicat economistul Adrian Negrescu pe Facebook.
Minereurile din partea neocupată de Rusia, în special în zona de vest a Ucrainei vizează metale precum litiu și titan, iar țara ocupă locul 4 în Europa la cupru, locul cinci la plumb, locul șase la zinc și locul nouă la argint, potrivit Ministerului Finanțelor de la Kiev.
„Harta arată concret, și de ce rușii insistă pentru provinciile ocupate. Războiul din Ucraina e ca un „Gold Rush” (goana după aur, n.r.) pentru ruși și americani. Restul sunt povești. Un război al resurselor care, din păcate, a făcut peste 1 milion de victime”, a mai spus economistul.
Depozitele de gaze naturale sunt concentrate în provinciile ocupate de Rusia - Donețk, Luhansk, Zaporojie și Herson, dar și în vestul țării, în zona orașului Liov.
zacamintele teritoriale... Vezi tot