Economist român, despre minereurile rare: ”Războiul din Ucraina este ca goana după aur pentru ruși și americani” HARTA

Miercuri, 19 Februarie 2025, ora 14:16
4153 citiri
Economist român, despre minereurile rare: ”Războiul din Ucraina este ca goana după aur pentru ruși și americani” HARTA
Donald Trump și Vladimir Putin FOTO /Hepta

Discuțiile dintre SUA și Rusia despre încetarea conflictului din Ucraina au în spate motive economice, care țin de minereurile rare din această țară, susține economistul Adrian Negrescu. „Harta arată concret, și de ce rușii insistă pentru provinciile ocupate”, spune specialistul.

Interesul lui Donald Trump pentru depozitele de minereuri rare din Ucraina dezvăluie miza adevărată a războiului

„O hartă care prezintă miza economică, în resurse rare, pe care o reprezintă Ucraina. Trump vrea jumătate din ele. Ucrainenii spun că ar însemna că le oferă americanilor 500 miliarde de dolari în resurse, în condițiile în care ajutorul militar american a fost de 150 miliarde”, a explicat economistul Adrian Negrescu pe Facebook.

Minereurile din partea neocupată de Rusia, în special în zona de vest a Ucrainei vizează metale precum litiu și titan, iar țara ocupă locul 4 în Europa la cupru, locul cinci la plumb, locul șase la zinc și locul nouă la argint, potrivit Ministerului Finanțelor de la Kiev.

„Harta arată concret, și de ce rușii insistă pentru provinciile ocupate. Războiul din Ucraina e ca un „Gold Rush” (goana după aur, n.r.) pentru ruși și americani. Restul sunt povești. Un război al resurselor care, din păcate, a făcut peste 1 milion de victime”, a mai spus economistul.

Depozitele de gaze naturale sunt concentrate în provinciile ocupate de Rusia - Donețk, Luhansk, Zaporojie și Herson, dar și în vestul țării, în zona orașului Liov.

SZ: ”Pe flancul estic al NATO s-a instalat frica”
SZ: ”Pe flancul estic al NATO s-a instalat frica”
”Avansurile fățișe pe care Donald Trump le face Moscovei produc nervozitate pe flancul estic al NATO. Din Finlanda până în România, lumea se întreabă cum va arăta viitorul Alianței”,...
Cum a reacționat Rusia la anunțul că Ucraina vrea un armistițiu de 30 de zile. Când ar putea începe negocierile de pace
Cum a reacționat Rusia la anunțul că Ucraina vrea un armistițiu de 30 de zile. Când ar putea începe negocierile de pace
Moscova nu exclude contacte cu reprezentanții Statelor Unite în următoarele zile, a declarat marți purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova, pentru agenția TASS....
#razboi Ucraina, #SUA, #Rusia, #pace Ucraina, #adrian negrescu , #Razboi Ucraina
  1. Relațiile comerciale și de securitate ale Canadei sunt prea centrate pe SUA, crede noul premier. Soluția găsită de Mark Carney pentru a scăpa de dependența de America VIDEO
  2. Cele două țări UE care s-ar opune planului de dublare a ajutorului militar pentru Ucraina: ”Așteptăm discuția telefonică Trump-Putin”
  3. Mărturia unei supraviețuitoare din iadul de la Kocani, unde cel puțin 59 de tineri au ars de vii. "Oamenii au început să calce peste mine. Sora mea a murit" VIDEO
  4. Risc mare de avalanșe în Munții Făgăraş. Avertismentul salvamontiștilor din Brașov pentru turiști
  5. Câți bani a cheltuit Israelul în războaiele din Gaza și Liban
  6. Trump pare că a văzut "luminița de la capătul tunelului" înainte de convorbirea cu Putin de marți. "Nu am fost niciodată mai aproape de pace ca acum"
  7. Putin continuă procesul de integrare a vecinului său. Rușii vor putea să voteze în Belarus, iar belarușii în Rusia
  8. Război comercial. Zonele care au votat pentru Trump, cele mai expuse la impactul tarifelor
  9. Bărbatul care l-a împușcat pe premierul slovac Robert Fico, inculpat oficial pentru terorism. Ce pedeapsă riscă
  10. De ce-l urăşte liderul de la Casa Albă pe Zelenski? "Este ceva ce Trump nu a uitat niciodată"