Ministrul maghiar de Externe: Nu vom vota nicio sancțiune care va face imposibil transportul de gaze naturale sau petrol din Rusia în Ungaria

Miercuri, 04 Mai 2022, ora 09:54
2222 citiri
Ministrul maghiar de Externe: Nu vom vota nicio sancțiune care va face imposibil transportul de gaze naturale sau petrol din Rusia în Ungaria
Ministrul maghiar de Externe Peter Szijjarto FOTO Facebook/ Peter Szijjarto

Ministrul maghiar de Externe Peter Szijjarto a declarat că Ungaria nu va vota nicio sancțiune „care va face imposibil transportul de gaze naturale sau petrol din Rusia în Ungaria”.

Slovacia și Ungaria spun că nu vor sprijini sancțiunile împotriva energiei rusești, inclusiv asupra importurilor de petrol, sancțiuni prin care Uniunea Europeană a anunțat că vrea să “pedepsească” Moscova pentru invadarea Ucrainei, scrie Radio Free Europe.

Fii la curent cu cele mai noi informatii LIVE despre razboiul din Ucraina

Cele două țări spun că depind prea mult de petrolul rusesc și că nu există alternative imediate.

Ministrul slovac al Economiei, Richard Sulik, a declarat că va dura ani de zile până când singurul rafinator al țării, Slovnaft, să treacă de la țițeiul rusesc la o altă sursă de petrol.

Ungaria este, de asemenea, puternic dependentă de petrolul rusesc. Ministrul de Externe Peter Szijjarto a declarat că Ungaria nu va vota nicio sancțiune „care va face imposibil transportul de gaze naturale sau petrol din Rusia în Ungaria”.

Vorbind pe 3 mai în Kazahstan, Szijiarto a spus că ar fi imposibil ca Ungaria și economia sa să funcționeze fără petrolul rusesc.

„Ideea este simplă, că aprovizionarea cu energie a Ungariei nu poate fi pusă în pericol. Nimeni nu se poate aștepta să permitem ca prețul războiului să fie plătit de unguri”, a spus Szijjarto.

Noile propuneri de sancțiuni ale Comisiei Europene ar putea include un embargo treptat asupra petrolului rusesc. Cele 27 de țări membre vor începe discuțiile pe 4 mai, dar ar putea trece câteva zile până când măsurile vor fi aprobate și vor intra în vigoare.

Șeful UE pentru politică externă, Josep Borrell, a declarat, pe 3 mai, că Executivul blocului comunitar este gata să propună noile sancțiuni și că pachetul va include importurile de petrol.

#razboi Ucraina, #sanctiuni Rusia, #gaze rusia, #Ungaria gaze Rusia , #gaze Rusia