Misiunea lui Trump, reală sau doar o iluzie: Ruperea legăturii dintre Putin și o țară puternică din Est

Sambata, 07 Decembrie 2024, ora 02:38
5823 citiri
Misiunea lui Trump, reală sau doar o iluzie: Ruperea legăturii dintre Putin și o țară puternică din Est
Trump are o misiune imposibilă legată de legătura dintre Rusia și China FOTO: X@TheRichFromCali

Situația geopolitică din lume s-a schimbat odată cu începerea invaziei Rusiei din Ucraina, acum 1.018 zile. Însă acum, analiștii susțin că incertitudinile s-ar putea risipi odată cu revenirea președintelui american ales la Casa Albă. Misiunea lui Trump poate fi reală sau doar o iluzie: ruperea legăturilor dintre Putin și o țară din Est, China.

„Singurul lucru, pe care nu vrei să se întâmple niciodată, este că nu vrei niciodată unirea Rusiei și a Chinei. Va trebui să le dezbin și cred că pot face asta”, s-a lăudat Donald Trump într-un interviu dat lui Tucker Carlson în octombrie, potrivit Foreign Affairs.

Trump nu a spus niciodată exact care este planul său de „rupere” a legăturilor dintre aceste două țări și, pe baza istoricului său din trecut, ar putea pur și simplu să conceapă unul din mers.

Dar primele indicii sugerează că viitoarea administrație ar putea încerca să dăuneze parteneriatului chino-rus prin reducerea tensiunilor cu Moscova pentru a pune presiune asupra Beijingului - ceva de genul invers față de ceea ce secretarul de stat Henry Kissinger a orchestrat mai mult de 50 de ani în urmă, când Statele Unite ale Americii au urmărit detensionarea relațiilor cu China, pentru a exploata diviziunea chino-sovietică.

La Beijing și Moscova, liderii anticipează strategia din următoarele câteva săptămâni și începutul noului mandat al lui Trump cu anxietate. Principala prioritate a Kremlinului este să navigheze în această perioadă în siguranță și să evite o escaladare majoră cu Statele Unite asupra Ucrainei, înainte ca Trump să se mute la Casa Albă. Președintele rus Vladimir Putin speră că președinția lui Trump va duce la o scădere semnificativă a sprijinului occidental pentru Kiev, dacă Moscova își joacă bine cărțile – chiar dacă nu se ajunge la o încetare oficială a ostilităților din Ucraina.

Preocupările Beijingului sunt exact invers. Întâlnirea președintelui chinez Xi Jinping cu Biden din noiembrie în timpul summitului APEC a semnalat că administrația democrată nu va perturba în mod semnificativ relația SUA cu China. În ceea ce privește viitoarea echipă republicană, Beijingul are motive să fie îngrijorat – atât prin retorica sa de campanie, cât și prin distribuția personajelor pe care Trump le-a nominalizat la posturi cheie în guvernul său.

Detaliile despre „planul de pace” al lui Trump pentru Ucraina sunt rare, iar înalți oficiali ruși și-au limitat comentariile publice despre potențialul acestuia. După aproape un an de dezbateri dureroase, administrația Biden în sfârșit a acordat Kievului permisiunea de a folosi arme cu rază lungă de acțiune împotriva țintelor militare din interiorul teritoriului rusesc.

Încălcarea de către Occident a liniilor roșii ale Rusiei a forțat Kremlinul să accepte atacurile rachetelor NATO asupra țintelor rusești pe teritoriul ucrainean ocupat — inclusiv Crimeea — fără prea multe escalade de represalii. Dar țintirea în interiorul granițelor ruse este o chestiune cu totul diferită; în gândirea Kremlinului, trebuie oprită mai devreme decât mai târziu.

În viziunea Moscovei, mingea este acum înapoi în terenul Washingtonului, după ce a trasat o nouă doctrină nucleară. Putin i-a avertizat în mod explicit pe liderii occidentali că va răspunde oricăror măsuri de escaladare, cum ar fi noi lovituri în Rusia sau trupe trimise în Ucraina, cu represalii specifice.

Trump - misiune imposibilă

Spre deosebire de Putin, Xi are multe motive să se aștepte ca tranziția de la Biden la Trump să fie o perioadă de relativă liniște în relațiile dintre China și Statele Unite. Odată ce Trump preia mandatul, situația pentru Beijing poate deveni riscantă.

Cu toate acestea, în timp ce Putin are motive să fie optimist cu privire la Trump, Xi are multe altele, de care să-și facă griji. În timpul primului mandat al lui Trump, el a început un război comercial cu China. Pe fondul întregii incertitudini pe care o va aduce Trump 2.0, ultimul lucru de care Putin și Xi sunt îngrijorați este capacitatea Washingtonului de a orchestra o divizare reală între țările lor, în ciuda promisiunii lui Trump de a face acest lucru în campanie.

În primul rând, rămâne de văzut dacă Trump poate negocia un acord cu Ucraina care să-l satisfacă pe Putin. Dacă preocupările de bază ale Kremlinului nu sunt abordate, Moscova poate continua să lupte, iar întregul plan de îmbunătățire a legăturilor cu Kremlinul în detrimentul Beijingului va fi incert.

Rusia a devenit foarte dependentă de China din punct de vedere economic, 40% din importurile rusești provenind din China și 30% din exporturile rusești mergând acolo în ultimii doi ani. Această dependență se adâncește și nu poate fi anulată peste noapte. Inversarea dependenței ar necesita, de asemenea, eforturi coordonate din partea americanilor și europenilor pentru a crește comerțul bilateral cu Rusia, ceea ce este greu de imaginat sub conducerea lui Trump.

În cele din urmă, Putin și Xi știu că acesta va fi ultimul mandat al lui Trump și că el ar putea fi urmat cu ușurință de un președinte, care ar inversa orice înțelegere încheiată sub președintele republican. Atât Xi, cât și Putin, în schimb, plănuiesc să rămână la putere cu mult după 2029, când mandatul lui Trump se va încheia.

În afară de relația personală dintre cei doi autocrați, neîncrederea lor comună față de Washington și speranțele lor de a deveni mai puternice într-o ordine multipolară în curs de dezvoltare - pe cheltuiala Statelor Unite - ar putea oferi o bază suficient de solidă pentru a menține parteneriatul chino-rus, fără a fi afectat de Trump.

Experții de la Londra au deconspirat strategia lui Putin: Capcana Rusiei întinsă lui Trump
Experții de la Londra au deconspirat strategia lui Putin: Capcana Rusiei întinsă lui Trump
În campania din SUA, președintelui ales Donald Trump s-a lăudat că ar putea termina războiul din Ucraina în 24 de ore, crescând așteptările privind o terminare a conflictului iminentă....
Ce s-ar întâmpla dacă Trump ar conduce precum Putin? Lecția pe care președintele SUA trebuie s-o învețe de la Kremlin
Ce s-ar întâmpla dacă Trump ar conduce precum Putin? Lecția pe care președintele SUA trebuie s-o învețe de la Kremlin
Noua concentrare neașteptată și explozivă a lui Donald Trump asupra Canadei, Groenlandei și a canalului Panama seamănă foarte mult cu abordarea lui Putin față de ”străinătatea...
#razboi Ucraina, #Trump Putin, #Trump China taxe, #trump ucraina, #Putin Trump, #Putin Xi Jinping , #Razboi Ucraina
  1. SUA dezvăluie o armă teribilă din generația următoare. America, avertisment înfricoșător către o mare putere VIDEO
  2. Fermierii amenință Guvernul cu proteste de stradă. Lista nemulțumirilor: „Ne simțim discriminați și nu mai putem face față!”
  3. NASA face o descoperire neobișnuită din satelit: O insulă misterioasă a dispărut complet, peste noapte VIDEO
  4. Importatorii din SUA își fac stocuri mari de produse chinezești înainte ca Trump să modifice taxele
  5. Efectul intens al unui aliment dulce, descoperire a experților: Bun pentru inimă și creier, conține o substanță specială
  6. Importurile de gaze lichefiate din Rusia ar putea fi eliminate treptat de UE. Forul european vrea să impună sancțiuni
  7. Ucraina cere aliaților occidentali să-i cedeze 250 de miliarde de dolari din activele înghețate ale Rusiei. În ce țări se găsesc acești bani
  8. A fost prins bărbatul care a furat trei picioare de om amputate de la spitalul Cantacuzino din Capitală
  9. Oscar 2025, sub semnul întrebării. Incendiile din Los Angeles pun în pericol gala
  10. Confirmare de la NASA. 2024 a fost cel mai cald an înregistrat vreodată