Misiunea istorică din capul lui Putin s-a înfiripat cu mult timp în urmă, în anul 1989, când spionul KGB asista neputincios, departe de Rusia, la căderea dominației sovietice. Acea perioadă traumatizantă care l-a prins în Berlinul de Est, când a căzut Zidul Berlinului, l-a bântuit pe liderul de la Kremlin, iar Revoluția Portocalie din Ucraina l-a convins că nu poate scăpa Kievul de sub controlul său.
Putin este deosebit de sensibil la trezirea națională a Ucrainei moderne și la îmbrățișarea acesteia a democrației europene, deoarece vede țara ca parte a inimii imperiale a Rusiei. Dacă o cultură politică democratică poate prinde rădăcini în Ucraina, acest lucru s-ar putea dovedi contagios și ar putea servi drept catalizator pentru cereri similare în interiorul Rusiei, potrivit Foreign Policy.
Luna aceasta marchează a douăzecea aniversare a Revoluției Portocalii din Ucraina. Când protestele pentru alegerile prezidențiale trucate au izbucnit pentru prima dată în centrul orașului Kiev, pe 22 noiembrie 2004, puțini observatori și-ar fi putut imagina că asistau la actul de deschidere într-o dramă geopolitică, care ar duce în cele din urmă, la cel mai mare conflict european de la Al Doilea Război Mondial.
Și totuși, nu poate exista nicio îndoială că dorința președintelui rus Vladimir Putin de a zdrobi Ucraina a început să prindă contur în urmă cu două decenii, în timp ce privea poporul ucrainean sfidând propriii conducători autoritari și cerând un viitor democratic.
Înainte de revoluție, Rusia post-sovietică a avut o influență substanțială în Ucraina, Vladimir Putin fiind cel mai popular politician printre ucraineni. În același timp, cele două țări erau deja destul de distincte.
Acest tipar s-a repetat de-a lungul ultimilor douăzeci de ani, eforturile lui Putin de a-și impune voința Ucrainei fiind în mod constant inversă și împingând cele două țări mai departe.
Cum e posibilă pacea cu Putin?
Putin a optat apoi pentru o soluție militară. El a început invadarea Ucrainei în februarie 2014 odată cu capturarea Crimeei, înainte de a trimite forțe în regiunea Donbas din estul Ucrainei câteva săptămâni mai târziu. Când a devenit evident că această intervenție militară limitată a reușit doar să întărească hotărârea Ucrainei de a părăsi în întregime sfera de influență rusă, Putin a început să pună la cale ceea ce va deveni invazia la scară largă din februarie 2022.
De ce este Putin atât de obsedat de Ucraina și ce a fost cu Revoluția Portocalie a țării care l-a împins ireversibil? Răspunsurile la aceste întrebări se află în înțelegerea imperialistă a identității ruse a lui Putin și în experiențele sale politice formative ca ofițer KGB în Europa de Est în timpul prăbușirii Imperiului Sovietic.
Putin se afla în Germania de Est în 1989 când a căzut Zidul Berlinului. El a privit neputincios cum întreaga prezență sovietică din întreaga regiune se prăbușește pe fondul unui val de proteste pro-democrație.
În propria sa relatare a acestei perioade traumatizante, Putin susține că superiorii săi uluiți l-au informat: „Moscova tace”. Această experiență l-a bântuit pe Putin și l-a lăsat convins că Moscova nu trebuie să tacă niciodată din nou, mai ales atunci când se confruntă cu mișcări de protest în masă sau cu încercări de a scăpa de sub controlul Kremlinului.
Invazia rusă în curs de astăzi este un rezultat direct al convingerii ferme a lui Putin că pierderea Ucrainei ar reprezenta o amenințare existențială pentru Rusia însăși. Prin urmare, este delirant să sugerăm că un fel de așezare teritorială limitată ar putea pune capăt războiului actual și ar putea duce la o pace durabilă.
Orice încercare de a oferi concesii va avea ca rezultat doar o pauză temporară a ostilităților înainte ca Putin să-și reia campania de stingere a statului ucrainean. El vede distrugerea statului ucrainean ca misiunea sa istorică și crede că de succesul său depinde soarta Rusiei. În astfel de circumstanțe, discuția despre compromis cu Kremlinul este zadarnică. În schimb, pacea va fi posibilă doar dacă Putin poate fi convins că independența Ucrainei este ireversibilă.
Libertatea societății poporului... Vezi tot
revolutia portocalie a intors niste rezultate trucate,... Vezi tot