Generalul însărcinat cu nou creatul comandament terestru al armatei franceze pentru Europa vrea să reducă birocrația „incredibilă” pentru a muta trupele mai repede în caz de război cu Rusia și vorbește despre obstacolele de care se lovește.
Dacă Europa dorește să descurajeze o eventuală agresiune rusă, trebuie să facă o treabă mult mai bună în ceea ce privește deplasarea tancurilor, trupelor și munițiilor pe continent, a declarat un general francez de rang înalt pentru Politico.
În timpul Războiului Rece, țările erau obișnuite să deplaseze echipamente militare, o sarcină care era „foarte simplă“ la acea vreme, dar care „a devenit treptat extrem de complexă“, a declarat generalul Bertrand Toujouse, responsabil al nou creatului comandament terestru al armatei franceze pentru Europa.
„Este absolut esențial să readucem mobilitatea militară în mentalitatea europeană, iar pentru aceasta trebuie să ne antrenăm“, a adăugat el, vorbind din biroul său din Lille.
Dacă Rusia atacă o țară NATO, soldații europeni și americani ar trebui să ajungă cât mai repede posibil la flancul estic al alianței.
Însă obstacolele actuale în calea unei mișcări rapide includ procese administrative lungi și fragmentate pentru a transporta material de război peste granițe; infrastructură inadecvată - inclusiv poduri și tuneluri - pentru a deplasa vehicule blindate; și o lipsă de capacitate de transport, cum ar fi vagoanele de cale ferată.
În mai, miniștrii de externe ai UE au îndemnat capitalele să pună în aplicare angajamentul blocului privind mobilitatea militară, care include angajamente de a investi în infrastructură și de a asigura accesul prioritar al forțelor armate la transportul rutier, feroviar și la alte metode de transport.
„Am descoperit amploarea birocrației administrative. Există un război în Ucraina, dar funcționarii vamali îți explică faptul că nu ai tonajul corect pe axă și că tancurile tale nu au voie să traverseze Germania“, își amintește Toujouse. „Este pur și simplu de necrezut“.
Dincolo de povara administrativă, soldații erau „ruginiți“, lipsiți de competențe de bază.
Armata franceză - care și-a petrecut ultimele decenii luptând în Afganistan și în regiunea Sahel din Africa de Vest - nu a mai încărcat echipamente militare în trenuri de aproximativ 20 de ani, a declarat generalul francez.
Directorii de gară de la SNCF, compania națională franceză de căi ferate, erau, de asemenea, în întuneric.
„Ne întoarcem la ceva ce știam cum să facem și uitasem complet“, a declarat Toujouse.
El a amintit că a fost nevoie de săptămâni până ca tancurile franceze Leclerc să ajungă în România, în primăvara lui 2022. Armata franceză a realizat atunci cât de dificil este să traverseze Europa, când a desfășurat un batalion de tancuri în România ca răspuns la invazia Ucrainei de către Rusia, confruntându-se cu birocrație și lipsa de experiență în transportul echipamentului militar pe trenuri. În plus, nici infranstructura nu a fost de ajutor.
Franța a desfășurat trupe în România ca parte a unui efort mai amplu al NATO de a-și consolida apărarea în est și speră să folosească rotația regulată a trupelor și echipamentelor pentru a reînvăța arta transportului militar.
Toujouse a recunoscut că îmbunătățirea mobilității militare nu va fi ușoară, deoarece normele de transport și vamale sunt în mare parte o prerogativă națională.
„Atacați sincer suveranitatea statului“ atunci când abordați chestiuni „destul de sensibile“, cum ar fi cine poate tranzita o țară, taxele vamale și ce fel de arme pot fi la bord, a spus el.
El dorește ca factorii de decizie să se concentreze mai întâi asupra transportului feroviar. „Căile ferate sunt încă de departe cel mai practic“ mod de a transporta cisterne, a explicat el. „Aici trebuie să ne concentrăm“.
O idee este reducerea taxelor de acces. Toujouse a declarat că, în prezent, armata franceză trebuie să plătească 30 de milioane de euro pe an pentru a garanta accesul non-stop la trenurile transcontinentale. „Sperăm că ... putem reuși să asigurăm accesul la un tren fără a fi obligați să plătim“, a spus el.
Franța trebuie, de asemenea, să își îmbunătățească infrastructura de transport.
„Atunci când o brigadă spaniolă sau portugheză va dori să tranziteze Slovacia, există o mare probabilitate să treacă prin Franța“, a declarat Toujouse. De asemenea, trupele americane exersează în mod regulat deplasarea soldaților și a vehiculelor prin Europa și testează adesea porturile franceze.
General-locotenentul american în retragere Ben Hodges - fost comandant al Armatei SUA în Europa - a declarat pentru Politico că anexarea ilegală a Crimeei de către Rusia în 2014 a fost „un semnal de alarmă“ cu privire la necesitatea de a îmbunătăți mobilitatea militară.
De atunci, a adăugat el, „au existat îmbunătățiri, dar acestea sunt în principal sub forma recunoașterii faptului că există o problemă“.