Moment crucial în războiul din Ucraina: Kievul a lansat oficial contraofensiva împotriva forțelor de ocupație ruse

Joi, 08 Iunie 2023, ora 15:27
9839 citiri
Moment crucial în războiul din Ucraina: Kievul a lansat oficial contraofensiva împotriva forțelor de ocupație ruse
Se așteaptă ca ofensiva să se desfășoare pe parcursul mai multor luni și va servi drept un test esențial FOTO: PBS

Armata ucraineană a lansat un contraatac mult anticipat împotriva forțelor rusești de ocupație, reprezentând un moment crucial asupra războiului din Ucraina, anunță Washington Post.

Trupele ucrainene și-au intensificat miercuri seară atacurile pe linia frontului din sud-estul țării, potrivit mai multor persoane din cadrul forțelor armate ale țării, într-un impuls semnificativ spre teritoriul ocupat de Rusia, anunță sursa citată.

Contraofensiva se intensifică pe măsură ce criza se accentuează în regiunea Herson din sudul Ucrainei, unde o breșă în barajul și centrala hidroelectrică Kahovka, controlate de Rusia, a trimis marți apa peste malurile râului Nipru și în zeci de comunități rezidențiale atât în teritoriile ucrainene, cât și în cele controlate de Rusia. Inundațiile vaste au redesenat, de asemenea, câmpul de luptă în acea parte a frontului de sud.

În regiunea Zaporijia, în calea Ucrainei se vor ivi obstacole cumplite, scrie The Washington Post, citată de G4Media. Forțele rusești au petrecut luni de zile fortificând zona cu mine și tranșee. Un membru al unei brigăzi care participă la ofensiva din sud-est a descris „lupte grele continue”.

„Este foarte dificil pe teren”, a declarat el joi dimineață. „Artileria și aviația noastră lucrează, dar și rușii lucrează, de asemenea. Este dificil atât pentru noi, cât și pentru ei. Forțele armate avansează. Dar nu atât de repede pe cât ne-am dorit”.

Se așteaptă ca ofensiva să se desfășoare pe parcursul mai multor luni și va servi drept un test esențial al unei strategii conduse de SUA pentru a pregăti forțele ucrainene cu cele mai avansate tactici de război.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski și oficiali de rang înalt au anunțat în ultimele două săptămâni că forțele armate sunt pregătite pentru contraofensivă, dar au refuzat să indice o dată certă pentru această operațiune.

Trupele ucrainene includ unități specializate de atac înarmate cu arme occidentale și antrenate în tactici NATO, mai transmite sursa citată.

Blogerii militari ruși au raportat și ei joi lupte grele în regiunea Zaporijia, o parte a liniei frontului care a fost considerată de mult timp ca fiind o locație probabilă a noii campanii ucrainene. Forțele Kievului ar putea avea ca obiectiv să rupă așa-numita punte terestră dintre Rusia continentală și Peninsula Crimeea ocupată, tăind liniile de aprovizionare rusești.

SUA pot continua ajutorul pentru Ucraina timp de câteva luni, chiar dacă Congresul nu votează finanțarea
SUA pot continua ajutorul pentru Ucraina timp de câteva luni, chiar dacă Congresul nu votează finanțarea
SUA vor fi în măsură să continue şi ”câteva luni” asistenţa pentru Ucraina în cazul în care Congresul american nu votează din nou finanţarea, a declarat marţi un purtător de...
Cum este ”curățat” un sat din Ucraina de ocupanții ruși. Au supraviețuit doar grupuri izolate VIDEO
Cum este ”curățat” un sat din Ucraina de ocupanții ruși. Au supraviețuit doar grupuri izolate VIDEO
Armata Ucrainei eliberează, încet, tot mai multe localități din vestul și sudul țării, ocupate în urma invaziei Rusiei. Un clip publicat pe Twitter surprinde procesul de curățare a...
#razboi Ucraina, #contraofensiva ucraina, #armata Rusia , #Razboi Ucraina