Ministrul rus al Apărării, Andrei Belousov, a afirmat, fără dovezi, vineri, 22 noiembrie, că forțele Moscovei au „epuizat” cele mai bune unități militare ale Ucrainei și au „deraiat” obiectivele militare ale Ucrainei pentru 2025, informează Kyiv Post.
Această afirmație a venit la câteva ore după ce președintele rus Vladimir Putin a anunțat că a lansat „racheta balistică hipersonică experimentală cu rază medie de acțiune”, numită Oreșnik, asupra Ucrainei, într-un discurs rostit târziu în seara zilei de joi, 21 noiembrie.
În același discurs, Putin a recunoscut că războiul său împotriva Ucrainei a căpătat o dimensiune globală. Rusia a încadrat adesea invazia sa în Ucraina nu doar ca un război împotriva Ucrainei, ci ca un război împotriva întregului Occident.
În timpul unei întâlniri la postul de comandă al grupului de trupe rusești din nord, Belousov a ascultat un raport despre cele mai recente victorii ale trupelor ruse de invazie.
General-colonelul Aleksander Lapin, comandantul grupului, l-a informat pe ministru cu privire la operațiunile tactice care implică aviația, artileria, dronele și armamentul furnizat de NATO capturat de la forțele ucrainene.
„Am deraiat, de fapt, întreaga campanie din 2025”, a declarat Belousov despre armata ucraineană într-o înregistrare video publicată de Ministerul rus al Apărării.
Rusia a lansat o rachetă hipersonică asupra Ucrainei în dimineața zilei de joi vizând aparent o fabrică de producție aerospațială din orașul ucrainean Dnipro, ceea ce a stârnit imediat condamnarea din partea aliaților Ucrainei.
China, un aliat al Rusiei, a cerut „reținere” din partea „tuturor părților”.
„Creați condiții pentru un armistițiu timpuriu”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Lin Jian, într-un briefing obișnuit.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a condamnat atacul rusesc, cerând un răspuns global unit și afirmând că intensificarea atacurilor cu rachete și drone din partea Rusiei, plus lansarea unei rachete cu rază intermediară asupra Ucrainei, demonstrează că „Rusia nu vrea pace”.
Cancelarul german Olaf Scholz a etichetat desfășurarea rachetei drept o „escaladare teribilă”, în timp ce NATO a programat discuții de urgență cu Ucraina săptămâna viitoare, la Bruxelles pentru a aborda acest incident.
Tensiunile dintre Moscova și aliații occidentali ai Ucrainei s-au amplificat odată cu sosirea trupelor nord-coreene în sprijinul Rusiei și cu creșterea atacurilor rusești cu rachete și drone asupra orașelor ucrainene.
Ca răspuns, Washingtonul a aprobat utilizarea de către Ucraina a rachetelor cu rază lungă de acțiune furnizate de Occident pentru a lovi ținte militare pe teritoriul Rusiei.
Un atac ucrainean cu rachete ATACMS asupra unui depozit de muniții rusesc, realizat marți, a avut loc după ce președintele american Joe Biden a acordat permisiunea Ucrainei de a lansa astfel de lovituri asupra țintelor militare din Rusia pentru prima dată.
Washingtonul urmează, de asemenea, să furnizeze Ucrainei mine antipersonal pentru a sprijini apărarea sa împotriva forțelor ruse.
În aceeași zi, președintele rus Vladimir Putin a semnat un decret care scade pragul pentru desfășurarea armelor nucleare, o decizie rapid condamnată de națiunile occidentale drept „iresponsabilă”.
Cu doar două luni rămase din mandatul său, Biden intensifică sprijinul pentru eforturile militare ale Ucrainei înainte de tranziția către Donald Trump, care a promis că va încheia războiul rapid – posibil prin retragerea sprijinului pentru Ucraina – care va avea loc în ianuarie, scrie Kyiv Post.