Ce a stat la baza succesului din octombrie al rușilor pe frontul din Ucraina. Explicațiile analiștilor militari

Vineri, 01 Noiembrie 2024, ora 20:00
4766 citiri
Ce a stat la baza succesului din octombrie al rușilor pe frontul din Ucraina. Explicațiile analiștilor militari
Orașul ucrainean Vugledar distrus de lupte FOTO / X Nexta

În octombrie 2024, Rusia a cucerit cel mai mult teritoriu în Ucraina din 2022 - peste 414 kilometri pătrați, potrivit estimărilor Institutului pentru Studiul Războiului din Washington,citate de The New York Times.

Publicația subliniază că rușii au reușit să cucerească orașe de importanță strategică, care erau „ancorele” apărării forțelor ucrainene din regiunea Donețk, inclusiv Vugledar și Selidove. Acum, trupele lui Putin avansează spre Kurahove din trei direcții.

„Noile câștiguri vor ajuta armata rusă să-și securizeze flancurile înainte de a lansa o ofensivă asupra orașului Pokrovsk, un centru logistic cheie pentru forțele ucrainene din Donbas”, avertizează NYT.

Jurnaliștii americani subliniază că avansul rapid al Federației Ruse pe linia frontului a fost o schimbare izbitoare în comparație cu situația de anul trecut. Atunci, câmpul de luptă a rămas static, iar ofensivele ambițioase ale Ucrainei și Rusiei „au eșuat în mare parte”.

Mass-media consideră că bazele succesului rușilor au fost puse în dezastruosul an 2023, când situația de pe front a fost stagnantă. Cu toate acestea, rușii au reușit să slăbească armata ucraineană până în punctul în care trupele sale au fost atât de întinse încât nu au mai putut menține unele dintre poziții, susțin surse din cadrul forțelor armate ucrainene.

„Apărarea ucraineană devine din ce în ce mai șubredă“

Pasi Paroinen, reprezentant al Black Bird Group și analist finlandez, a comparat atacurile rusești pe care apărătorii ucraineni trebuie să le respingă astăzi cu prinderea unei cârtițe care iese brusc din găurile din câmp. El a explicat că ucrainenii trebuie să astupe găuri mai repede decât pot face față, iar rușii profită de acest lucru.

Forțele ruse sunt, de asemenea, ajutate de utilizarea unor bombe aeriene puternice. În ciuda lipsei de fortificații cu care se confruntă apărătorii ucraineni în zonele în care au loc lupte grele, rușii reușesc să distrugă liniile defensive de care dispun forțele ucrainene cu ajutorul bombelor ghidate prin GPS, explică Vincent Tourre, analist la Fundația franceză pentru studii strategice. Pentru a confirma spusele acestuia, jurnaliștii au declarat că, după cucerirea Vugledar, rușii au intrat într-o zonă deschisă, cu linii de apărare ucrainene mai rare și doar câteva zone construite.

„Apărarea ucraineană devine din ce în ce mai șubredă, terenul devine din ce în ce mai favorabil ofensivelor rusești, iar rușii au mijloace mai bune de a învinge inamicul, în special prin utilizarea bobelor ghidate”, conchide Turret.

În plus, una dintre problemele armatei ucrainene este lipsa de personal. Federația Rusă continuă să depășească numeric forțele Kievului.

„Imaginea generală pe care o avem despre forțele ucrainene este că rezervele sunt insuficiente, prea multe unități de calitate sunt blocate în regiunea Kursk, iar Rusia mai are suficiente forțe pentru a exploata orice slăbiciune din liniile de apărare ucrainene”, a comentat Parojnen.

A început deja al Treilea Război Mondial? Ce spun experții internaționali
A început deja al Treilea Război Mondial? Ce spun experții internaționali
Conflictele izbucnesc sau se intensifică pe tot globul, de la Europa la Orientul Mijlociu și până în Asia, multe dintre ele având legături directe cu războiul Rusiei împotriva Ucrainei....
SUA și Marea Britanie au descoperit rețeaua de „spălare a banilor murdari ai Rusiei” în Ucraina
SUA și Marea Britanie au descoperit rețeaua de „spălare a banilor murdari ai Rusiei” în Ucraina
De Ziua Sfântului Nicolae, SUA și Marea Britanie au pregătit pentru Ucraina un „cadou” destul de greu de digerat: dezvăluirea unei rețele globale de spălare a banilor rusești, în care...
#razboi Ucraina, #rusia invazie, #cuceriri, #vugledar, #Pokrovsk , #Razboi Ucraina
  1. România riscă pene de curent din cauza dependenței importurilor de energie. Care ar fi soluția: "Am putea în mod teoretic acum să nu importăm nimic"
  2. Premierul israelian, Benjamin Netanyahu din nou în faţa judecătorilor în trei procese de corupţie, fraudă şi abuz de încredere: ”Nu fug”
  3. Ce au descoperit polițiștii de frontieră în bagajul unui bărbat din Timișoara. Acesta călătorea în Indonezia
  4. Cât costă un porc înainte de Crăciun. Producătorii consideră că prețul e mic: „Oamenii sunt de bună credință, dar n-au bani”
  5. Soția lui Bashar al-Assad este respinsă de țara unde s-a născut. „Este o persoană sancționată și nu este binevenită aici”
  6. Uniunea Europeană se gândește să ia în calcul măsuri împotriva Georgiei după manifestațiile proeuropene
  7. "Armata Ucrainei este în pragul colapsului". Șeful serviciului de informații externe al Rusiei, anunț despre reușitele Moscovei
  8. Cât costă o porție de sarmale și un vin fiert la Târgul de Crăciun din Cluj-Napoca. Intrarea este gratuită
  9. Marcel Bartic, profesorul amenințat cu moartea de legionarii de la Tâncăbești, a făcut plângere la Poliție: ”Nu suntem într-o țară bananieră unde ei fac ce vor”
  10. Problemele mintale pentru tinerii angajați în era Covid, în Franța. Unii s-au gândit chiar la sinucidere. Studiul care a scos la iveală situația tragică