Închiderea de către Turcia, la începutul invaziei Ucrainei, a strâmtorilor Bosfor și Dardanele, în temeiul Convenției de la Montreux, a împiedicat Rusia să își folosească puterea maritimă pentru a cuceri Odesa și Mikolaiv. Acțiunea a fost „una dintre etapele-cheie ale apărării Ucrainei”, a declarat ambasadorul ucrainean în Turcia, Vasil Bodnar, pentru Ukrinform.
„Am scufundat nava Moskva, iar alte două crucișătoare rusești așteptau în Mediterana. Iar faptul că Turcia a închis strâmtorile, cred eu, nu a permis Rusiei să-și folosească avantajul pe mare pentru a cuceri Odesa, Mikolaiv și alte teritorii pe care Moscova plănuia să le ocupe ca urmare a operațiunilor de pe mare”, a explicat diplomatul.
El a mai adăugat că Turcia a devenit un important nod de transport pentru Ucraina. Bodnar a explicat că în prezent „călătoriile fără viză” continuă între țări. Acesta permite companiilor ucrainene să transporte mărfuri necesare Ucrainei din porturile turcești și din alte porturi pe teritoriul Turciei fără licențe și permise.
Ministrul turc de externe Hakan Fidan a spus că oboseala celor două tabere în războiul ruso-ucrainean ar putea duce la „apariția unei noi situații” în 2025. Într-un interviu acordat publicație Hürriyet, el a declarat că Ankara are o „relație specială cu ambele părți”.
„O soluție justă la război trebuie găsită în cadrul integrității teritoriale a Ucrainei”, a subliniat șeful Ministerului de Externe al Turciei.
El a mai declarat că niciuna dintre părți nu vrea să arate ca un învins în procesul de negociere.
În septembrie, liderul turc Recep Tayyip Erdogan a declarat că Ankara este pregătită să medieze între Ucraina și Federația Rusă pentru a stabili o pace durabilă și dreaptă. El a adăugat că de la începutul războiului, Turcia a crezut în încheierea conflictului exclusiv „prin dialog, păstrând integritatea teritorială și suveranitatea Ucrainei”.