Muniția Ucrainei devine o problemă critică în lupta pentru Donbas: „Acesta este un război de artilerie acum”

Marti, 28 Iunie 2022, ora 14:57
7031 citiri
Muniția Ucrainei devine o problemă critică în lupta pentru Donbas: „Acesta este un război de artilerie acum”
Razboiul de artilerie domina in Donbas FOTO Der Spiegel

Pentru armata ucraineană, problema muniției pentru artileria sa este o problemă majoră. În bătălia pentru Donbas din est – care a devenit în mare parte un duel de artilerie între forțele ruse și ucrainene – Kievul s-a bazat în mare măsură până de curând pe muniția din epoca sovietică pentru artileria care alcătuiește o mare parte din arsenalul său.

Acum, că muniția se scurge cu disperare, Ucraina face apel la aliații săi să-și înlocuiască artileria cu sisteme care folosesc muniție NATO, arme care ajung lent în comparație cu nevoile Ucrainei.

„Acesta este un război de artilerie acum”, a declarat la începutul acestei luni Vadym Skibitsky, șef adjunct al serviciilor de informații militare din Ucraina, potrivit The Guardian.

„Pierdem în materie de artilerie. Totul depinde acum de ceea ce ne oferă vestul”, a adăugat el. „Ucraina are o piesă de artilerie la 10 până la 15 piese de artilerie rusă. Partenerii noștri occidentali ne-au oferit aproximativ 10% din ceea ce au”.

Fii la curent cu cele mai noi informații LIVE despre războiul din Ucraina

În centrul problemei se află faptul că artileria din SUA, NATO și din epoca sovietică utilizează calibre diferite de obuze care nu sunt interschimbabile.

Obuzele standard ale NATO sunt de 105 mm și 155 mm. Armele Ucrainei, care datează din vremea Războiului Rece, trag obuze de 122-152 mm.

Stocurile de obuze de 152 mm tind să fie deținute de fostele republici sovietice, a căror capacitate de a trimite arme Kievului este complicată de continuarea relațiilor cu Moscova, în timp ce o serie de țări africane și din Orientul Mijlociu dețin, de asemenea, stocuri. Moscova a desfășurat o campanie clandestină pentru a împiedica fostul Pact de la Varșovia și alte țări care au muniție să le furnizeze Ucrainei.

În ciuda eforturilor intense ale Pentagonului – și ale comercianților privați de arme – de a găsi obuze suplimentare de 152 mm, se pare că sunt puține.

Problema a fost una definitorie în Donbas în ultimele săptămâni, unde s-a estimat că forțele ruse trag până la 60.000 de obuze pe zi, în comparație cu cele 5-6.000 ale Ucrainei. Trupele Kievului au fost din ce în ce mai mult forțate să păstreze muniția.

Potrivit unor analiști, Rusia însăși se confruntă cu probleme în aprovizionarea cu muniție, deși are un stoc mult mai mare decât Ucraina.

Și în timp ce aliații Ucrainei din vest au lucrat pentru a furniza sisteme compatibile cu obuzele NATO, transformarea angro a armatei Ucrainei în mijlocul unui conflict rămâne în urma cerințelor câmpului de luptă.

O altă problemă în trecerea la sistemele NATO este formarea. În timp ce Ucraina primește sisteme precum obuzierul M777 de 155 mm și sisteme de rachete cu lansare multiplă cu rază mai lungă, cum ar fi Himars furnizate de SUA, trupele ucrainene trebuie să fie antrenate să le folosească.

„Avem muniții de tip nou, dar încă ne lipsesc arme pentru a le trage”, a declarat recent Mariana Bezugla, șef adjunct al comisiei pentru securitate națională, apărare și informații din parlamentul ucrainean, pentru Washington Post.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ucraina anunță că a cheltuit 4 miliarde de dolari pe armament, pe fondul întârzierii ajutorului aliaților. „Consecinţe negative pentru buget” FOTO
Ucraina anunță că a cheltuit 4 miliarde de dolari pe armament, pe fondul întârzierii ajutorului aliaților. „Consecinţe negative pentru buget” FOTO
Ministrul de finanţe ucrainean, Serghei Marcenko, a anunțat că Ucraina a cheltuit 4 miliarde de dolari pentru achiziţionarea de armament, în încercarea de a compensa deficitul de arme şi...
Premierul Poloniei avertizează că situația din Ucraina a devenit „critică”, dar nu poate oferi Kievului sisteme Patriot. „Trebuie să ne protejăm propriul spaţiu aerian”
Premierul Poloniei avertizează că situația din Ucraina a devenit „critică”, dar nu poate oferi Kievului sisteme Patriot. „Trebuie să ne protejăm propriul spaţiu aerian”
Donald Tusk, premierul polonez a avertizat vineri, 19 aprilie, că în Ucraina situaţia pe front este critică şi săptămânile următoare ar putea să decidă deznodământul războiului...
#razboi Ucraina, #arme Ucraina, #Donbas, #razboi Rusia Ucraina , #Razboi Ucraina