NATO a recunoscut că arma nucleară a lui Putin descurajează Alianța să-și trimită forțele în Ucraina. ”Dacă nu ar fi avut-o, i-am fi expulzat deja pe ruși”

Miercuri, 13 Noiembrie 2024, ora 19:06
4517 citiri
NATO a recunoscut că arma nucleară a lui Putin descurajează Alianța să-și trimită forțele în Ucraina. ”Dacă nu ar fi avut-o, i-am fi expulzat deja pe ruși”
Amiralul Rob Bauer FOTO: nato.int

Șeful comitetului de apărare al NATO, Rob Bauer, a recunoscut că, dacă Rusia nu ar fi o putere nucleară, trupele Alianței s-ar afla deja în Ucraina. În timpul discursului său de la Summitul Apărării de la Praga, el a menționat că aceasta este principala diferență între războaiele din Ucraina și cel din Afganistan.

„Sunt absolut sigur că, dacă rușii nu ar avea arme nucleare, am fi în Ucraina și i-am fi alungat. Dar ei au arme nucleare”, a spus oficialul.

În acest moment, el nu exclude posibilitatea ca trupele NATO să ia parte la războiul ruso-ucrainean, adăugând că, în acest caz, Alianța „își asumă un risc ca organizație”. Acesta este motivul pentru care Bauer consideră că problema este mai mult politică decât militară.

„Ulterior, toată lumea spune că „linia roșie” nu a fost o „linie roșie”, deci de ce nu am dat acele arme mai devreme? Dar, dacă privești problema în viitor - când există o întrebare și nu înțelegi neapărat consecințele - atunci este mult mai dificil”, a conchis Bauer.

Declarațiile lui Bauer vin după aluzii constante la posibilitatea unei escaladări nucleare din partea oficialilor ruși și pot fi interpretate în contextul declinului semnificativ al poziției forțelor convenționale ruse în urma dezintegrării Uniunii Sovietice, notează sursa citată.

Cu toate acestea, deși forțele armate ale Rusiei rămân mult depășite de cele ale blocului occidental colectiv, expansiunea masivă a forțelor sale terestre și a sectorului său de apărare de la începutul anului 2022, contracția accentuată a forțelor aeriene și terestre occidentale în ultimii 20 de ani și ineficiențele majore ale armatelor europene, în special, au determinat mai mulți analiști să evalueze că afirmațiile privind superioritatea convențională a NATO sunt în mare măsură exagerate.

Timp de decenii, analiștii în domeniul securității au vorbit despre importanța armelor nucleare ca mijloc vital de descurajare a ofensivelor militare occidentale, aceasta fiind considerată o motivație cheie pentru investițiile puternice ale Rusiei, Chinei și Coreei de Nord în arsenalele lor nucleare, deoarece toate trei percep amenințări considerabile sub forma unor atacuri occidentale.

În ciuda descurajării nucleare a Rusiei, care rămâne de departe cea mai mare din lume, apelurile din lumea occidentală, în special din Europa, pentru o escaladare a operațiunilor de luptă occidentale în Ucraina au fost numeroase. Declarația amiralului Bauer vine într-un moment în care Marea Britanie și Franța fac presiuni puternice asupra Statelor Unite pentru a permite lansarea de rachete de croazieră comune din Ucraina în interiorul teritoriului rusesc, în timp ce președintele francez Emmanuel Macron a declarat că nu sunt excluse desfășurări mai mari de forțe terestre în Ucraina, ca parte a unei politici de a „face tot ce este necesar pentru a împiedica Rusia să câștige acest război”, scrie Military Watch Magazine.

Rusia pregătește un nou atac cu racheta Oreșnik. Avertismentul americanilor
Rusia pregătește un nou atac cu racheta Oreșnik. Avertismentul americanilor
Rusia ar putea lansa în următoarele zile o rachetă balistică cu rază intermediară de acțiune, Oreșnik, către Ucraina, potrivit Bloomberg. Un oficial american a adăugat că liderul de la...
Artileria ucraineană a stabilit un nou record. A lovit o țintă aflată la 70 de kilometri, folosind un sistem primit de la o țară vecină
Artileria ucraineană a stabilit un nou record. A lovit o țintă aflată la 70 de kilometri, folosind un sistem primit de la o țară vecină
Artileria ucraineană a stabilit un adevărat record cu sistemul de artilerie Krab, reușind să lovească o țintă la o distanță de 70 km. Această performanță a fost posibilă grație...
#razboi Ucraina, #rusia invazie, #arme nucleare, #NATO , #Razboi Ucraina
  1. Aproape 70 milioane de euro, cheltuiți de Rusia pentru propagandă în România și Bulgaria, spun experți în securitate
  2. Victorie în instanță pentru urmașii disidentului Gheorghe Ursu. Înalta Curte a admis cerea de revizuire a sentinței prin care torţionarii au fost achitaţi
  3. UPDATE Explozie într-un poligon din Vâlcea, 5 răniți în timp ce lucrau cu explozibili reali. Unul în stare gravă este transportat la București
  4. Avertismentul unui lider sindical al polițiștilor după intrarea în Schengen: "Va fi mult mai uşor pentru traficanţi"
  5. Elena Udrea rămâne la închisoare în cazul "Gala Bute". Doi dintre cei 5 magistrați ÎCCJ au vrut rejudecarea procesului
  6. Vila fraților Tate, lăsată fără curent. Tristan Tate se plânge că îi îngheață copiii în casă. "Așa i-au făcut și unei personalități politice importante"
  7. Trump nu l-a invitat pe Putin la ceremonia sa de învestire din 20 ianuarie. Cine ar fi liderii chemați la eveniment
  8. România a testat lansarea unei rachete Patriot la malul mării. Sistemul a fost certificat pentru utilizare VIDEO
  9. Percheziții la două primării într-un dosar de ucidere din culpă. Vor fi audiate 5 persoane
  10. Elev cu degetele zdrobite, după ce o petardă i-a explodat în mână