Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

NATO crede că Belarus ar putea intra în curând "cu toată forța" în războiul din Ucraina: ”Putin are nevoie de sprijin”

Marti, 22 Martie 2022, ora 18:40
4033 citiri
NATO crede că Belarus ar putea intra în curând "cu toată forța" în războiul din Ucraina: ”Putin are nevoie de sprijin”
Președintele Belarusului, Aleksandr Lukașenko, și omologul rus, Vladimir Putin FOTO TASS

NATO consideră că Belarusul s-ar putea alătura Rusiei în războiul din Ucraina în zilele următoare, a declarat luni, 22 martie, un oficial al Alianței, citat de CNN.

Este din ce în ce mai ”probabil” ca Belarus să intre în conflict "cu toată forța". ”Putin are nevoie de sprijin, orice ar ajuta”, a spus sursa citată, potrivit hromadske.ua

Fii la curent cu cele mai noi informații LIVE despre războiul din Ucraina

Recent, Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a avertizat că există riscul ca regiunea Volîi să fie atacată de pe teritoriul Belarusului.

Luni, 21 martie, primarul orașului Jîtomîr a anunțat că oraşele din nordul Ucrainei, situate la frontiera cu Belarus, iau măsuri pentru a preîntâmpina o eventuală intervenţie terestră a forţelor militare belaruse.

O sursă din opoziţia Belarusului a spus că unităţile de luptă din țară sunt pregătite să intre în Ucraina în următoarele zile, cu mii de forţe pregătite să fie desfăşoare. În opinia acestei surse, acest pas va avea un impact mai mult geopolitic decât militar, având în vedere consecinţele implicării unei alte ţări în război.

Un înalt oficial al serviciilor secrete NATO a spus că alianţa consideră că guvernul belarus ”pregăteşte mediul propice pentru a justifica o ofensivă belarusă împotriva Ucrainei”.

Cetăţenii belaruşi au votat în luna februarie într-un referendum opţiunea de a permite ţării să găzduiască atât forţele ruseşti, cât şi armele nucleare în mod permanent. Cu toate acestea, oficialii americani au declarat pentru CNN că nu au văzut încă nicio dovadă că Rusia mută arme nucleare în Ucraina sau că se pregăteşte să facă acest pas.

Sursele au mai precizat că nu există la momentul actual indicii că Belarus participă în prezent la luptele din Ucraina. Mai mult decât atât, un înalt oficial american al apărării a spus că Pentagonul nu a văzut ”nicio dovadă că belaruşii se pregătesc să se mute în Ucraina sau că au încheiat orice acord pentru a face acest lucru”.

Oficialul militar NATO a spus că o decizie finală în ceea ce priveşte implicarea Belarusului în război trebuie să fie luată la Moscova şi, până în prezent, nu există vreo dovadă că forţele belaruse vor participa la luptele din Ucraina.

”Nu este vorba despre ceea ce vrea Aleksandr Lukaşenko. Întrebarea este: Putin vrea o altă ţară instabilă în regiune?, a mai argumentat oficialul NATO.

”Implicarea în război ar destabiliza Belarus”, a mai spus el.

Oficialul nu a explicat cum ar putea interveni Belarus în război, dar a spus că este plauzibil ca Rusia să încerce să oprească ajutorul militar NATO care ajunge în Ucraina prin Belarus.

Beijingul sfidează SUA. O navă care transferă arme către Rusia, găzduită de China. ”Nu vom sta cu mâinile în sân”
Beijingul sfidează SUA. O navă care transferă arme către Rusia, găzduită de China. ”Nu vom sta cu mâinile în sân”
China asigură acostarea unui cargo rusesc sancţionat de SUA, implicat în transferuri de arme nord-coreene către Rusia, potrivit unor imagini din satelit. Dovezile sunt de natură să susţină...
Propagandiștii Kremlinului au făcut deja lista orașelor rusești care ar putea fi lovite de ucraineni cu rachete americane ATACMS VIDEO
Propagandiștii Kremlinului au făcut deja lista orașelor rusești care ar putea fi lovite de ucraineni cu rachete americane ATACMS VIDEO
Perspectiva ca Forțele Armate ale Ucrainei să fie dotate cu rachete americane ATACMS cu rază lungă de acțiune i-a speriat pe propagandiștii de la Kremlin. Una dintre cele mai importante...
#razboi Ucraina, #Belarus, #trupe belaruse , #Razboi Ucraina