Războiul Moscovei din Ucraina a trecut de borna celor 33 de luni, fără ca armata roșie să își oprească ofensiva sângeroasă. Acum, tot mai multe țări din NATO anunță că i-ar putea da o lovitură grea lui Putin, cu o mișcare surpriză. Alianța ar putea trimite trupe în Ucraina, pentru a putea asigura un scut de protecție împotriva agresiunii Rusiei, o mutare de care îi e frică Kremlinului.
Cel mai recent, guvernele britanic și francez ar fi „reînviat” discuțiile despre desfășurarea trupelor occidentale pentru a proteja Ucraina de alte agresiuni rusești în viitor. Kremlinul a numit o astfel de mișcare, ca una a ”minților înfierbântate”, potrivit Newsweek.
Desfășurarea de trupe în Ucraina de către statele membre NATO – fie în interiorul structurii alianței defensive, fie în afara acesteia – este un subiect sensibil care apare în mod regulat în discuțiile despre războiul în desfășurare al Rusiei împotriva vecinului său.
Experții militari și din domeniul Apărării susțin tot mai mult că dislocarea de trupe NATO în Ucraina, ar putea fi soluția ca Putin să oprească războiul.
Ian Brzezinski, expert la Atlantic Council, consideră că trimiterea de forțe ale NATO în Ucraina este un lucru necesar. ”Trupele aliate, împreună cu puterea aeriană necesară, apărarea aeriană și puterea de foc cu rază lungă de acțiune, ar trebui trimise în Ucraina cu mandatul de a proteja suveranitatea Ucrainei.
Acest lucru nu necesită ca aceste forțe să intre în Ucraina cu intenția de a angaja ofensiv forțele ruse. Ele ar putea stabili o bulă de securitate pe o parte semnificativă a Ucrainei care nu este ocupată de Rusia”.
Acest lucru ar întări semnificativ perspectivele Ucrainei de a pune capăt acestui război în condițiile sale și o astfel de prezență va fi necesară pentru a asigura sfârșitul stabilității atunci când luptele se încheie.
O garanție de securitate tangibilă evidențiată de o prezență militară la sol este singura modalitate de a-l convinge pe președintele rus Vladimir Putin că suveranitatea și independența Ucrainei nu mai sunt vulnerabile la ambițiile sale revizioniste, hegemonice.
NATO trebuie să îl oprească pe Putin
Kori Schake, Director la American Enterprise Institute, susține că statele alianței trebuie să-și asume mai multe riscuri pentru a-l învinge pe Putin. ”Țările care vor ca Rusia să piardă vor trebui să dea mai mult și să riște mai mult. Ar fi monumental ca statele europene să se alăture efortului de război al Ucrainei prin trimiterea de trupe.
După cum am înțeles propunerea, trupele ar urma să antreneze și să întrețină forțele și echipamentele ucrainene, nu să lupte pe linia frontului. Dar tot ar elibera forțele Ucrainei pentru luptă și ar semnala Rusiei un angajament mai mare față de succesul Ucrainei”.
Jamie Shea, profesor la University of Exeter din Marea Britanie explică care ar fi mutările posibile în Ucraina. ”Există două scenarii pentru desfășurarea trupelor europene în Ucraina, în timp ce actuala invazie rusă a țării continuă.
Una ar fi accelerarea pregătirii și echiparea noilor unități ale armatei ucrainene, care sunt extrem de necesare în prima linie în acest moment. Lipsa cronică de forță de muncă și încetineala în chemarea unei a doua generații de soldați ucraineni pentru a-i înlocui pe cei - uciși, răniți sau epuizați - care luptă din februarie 2022 este unul dintre motivele pentru care Ucraina acordă din ce în ce mai mult teritoriu rușilor în Donbas.
A doua posibilitate ar fi ca specialiști militari europeni să ajute la întreținerea și repararea echipamentelor furnizate de Occident (avioane F16, vehicule blindate, baterii Patriot etc.). În prezent, acest echipament este trimis în afara Ucrainei pentru reparații și acest lucru necesită mult timp”.
Zelenski nu va accepta un acord cu Putin decât dacă Ucraina are garanții de securitate adecvate din partea susținătorilor săi occidentali și a NATO. Întrucât este puțin probabil ca Trump să accepte să trimită forțe americane, este posibil ca povara de aici să cadă asupra europenilor.
cu armate de buzunar care incap pe un teren de footbal, sa... Vezi tot