Noua strategie de securitate a alianței nord-atlantice s-a schimbat radical în Europa, după începerea războiului sângeros al Moscovei din Ucraina, în urmă cu 950 de zile. Însă acum, NATO ajunge într-un moment crucial, când conducerea organizației este preluată marți, 1 octombrie 2024, de către Mark Rutte, noul secretar general.
El este omul care poate să-i înfrunte pe Putin și pe Donald Trump, liderul ”în roșu”, care ar putea ajunge la Casa Albă, după alegerile din noiembrie.
Pentru fostul premier din Țările de Jos, Mark Rutte, există provocări uriașe în fața sa, războiul Rusiei din Ucraina care a devenit ”fără de sfârșit”, în opinia analiștilor, pericolul unei escaladări a lui Putin în Europa și confruntarea cu viziunea lui Trump, care ar putea lipsi Europa de fonduri importante, potrivit France 24.
Peste alianța celor 32 de națiuni planează potențiala întoarcere a fostului președinte american Donald Trump (liderul în roșu, după culoarea tradițională de campanie a Republicanilor în SUA) la Casa Albă, după alegerile din noiembrie. Se pare că instabilul fost star de televiziune a gândit retragerea Statelor Unite din NATO în timpul primului său mandat și a amenințat că nu va proteja aliații europeni, care nu cheltuiesc suficient pentru apărare.
Șeful NATO, Jens Stoltenberg (care și-a încheiat mandatul pe 30 septembrie), a fost creditat pentru a evita o criză majoră care l-ar fi putut vedea pe magnat să facă o gaură în alianță. Dacă Trump va fi reales, Rutte va avea nevoie de toată abilitățile diplomatice pe care le-a dobândit în cei peste 13 ani de la conducerea Țărilor de Jos, pentru a evita orice slăbire a rolului Washingtonului.
Aliații europeni vor analiza în mod informal opțiunile de război pentru a încerca să-l controleze pe Trump, iar ei și-au prezentat deja cheltuielile militare sporite pentru a-l menține la bord. O victorie pentru democrata Kamala Harris ar liniști NATO pe termen scurt.
Deși amenințarea din partea lui Trump s-ar putea să nu se realizeze, o realitate inevitabilă va fi situația de pe câmpul de luptă din Ucraina. Țările NATO - în frunte cu Statele Unite - au furnizat 99% din ajutorul militar străin care a ajutat la menținerea forțelor Kievului în luptă din 2022.
Pe măsură ce războiul se întinde spre cel de-al patrulea an, Rutte va avea un rol cheie în adunarea susținătorilor Kievului pentru a se asigura că sprijinul nu se va epuiza. Între timp, cererile pentru o înțelegere negociată sunt din ce în ce mai puternice.
La summit-ul său de la Washington din această vară, NATO a preluat un rol mai important în coordonarea livrărilor de arme - dar nu a reușit să stabilească angajamentele de sprijin pe termen lung.
Kievul, în același timp, face eforturi pentru aderarea la NATO. Statele Unite și Germania au blocat până acum orice progres concret pe acest front - dar presiunea este probabil să crească din nou.
O sarcină majoră va fi echilibrarea așteptărilor de la Ucraina față de precauția aliaților majori. Sarcina principală a lui Rutte va fi să încerce să se asigure că NATO este pregătită, asigurându-se totodată că tensiunile nu se vor revărsa într-un posibil conflict nuclear cu Rusia. Unii aliați estimează că Rusia s-ar putea pregăti pentru un potențial război cu alianța într-un deceniu.
Acest lucru le oferă țărilor NATO o fereastră de oportunitate din ce în ce mai mică de a acoperi golurile în armamentul și personalul cheie de care au nevoie pentru a pune noile planuri în acțiune.